Elena Chobanyan

Otrava subspeciei şarpelui gyurza armenesc poate vindeca anumite tipuri de cancer

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Conform specialiştilor, otrava şarpelui conţine o varietate de proteine. Otrava diferă în funcție de zona geografică unde trăiesc șerpii. De exemplu, otrava subspeciei şarpelui gyurza armenesc poate avea un efect curativ. Studiile în această direcție au fost începute de cercetătorii germani, iar în prezent  continuă la Institutul de Fiziologie “Leon Orbeli”.

Potrivit directorului Institutului, Naira Ayvazyan, multe boli oncologice foarte agresive, cum ar fi melanomul malign (cancerul de piele), cancerul  uterului etc., pot fi vindecate cu ajutorul unei substanţe specifice numită obtustatină din componenţa otrăvii subspeciei de şarpe armenesc gyurza, care este bogată în proteine moleculare grele. De pildă, otrava şerpilor gyurza din Asia şi Europa, conține proteine cu doar 41 de aminoacizi și nu conţin obtustatină, pe când gyurza armenesc, conţine un grup chimic de albumine speciale care previne creșterea tumorilor agresive în curs de dezvoltare.

«În cazul unei abordări adecvate a produsului respectiv, care reprezintă o bogăţie a regiunii noastre şi nu există altundeva, îl putem produce şi utiliza pe o scară largă în medicină», – a spus Naira Ayvazyan. Ea a mai adăugat că otrava acestei specii de şarpe, este un produs natural și poate fi descompus şi sintetizat.

În prezent specialiştii lucrează în direcţia perfecționării metodelor de folosire a otrăvii, în scop medical și caută, totodată, noi surse de finanțare externă pentru participarea la noi proiecte, care să permită îmbunătățirea rezultatelor în scopul de a folosi această otravă pentru vindecarea bolnavilor de cancer.

Elena Ciobanyan