ARMENII ÎN SUD-ESTUL ASIEI
În decursul secolelor XVII, XVIII, XIV și XX, armenii au fost prezenți și și-au adus o contribuție importantă în Sud-Estul Asiei.
Au existat comunități armenesti mici dar importante în New Delhi, Calcuta, Cannai (Madras), Dhaka (Bangladesh), în Singapore, în Indonezia și în alte locuri unde și astăzi există străzi armenești care stau mărturie prezenței lor.
Armenii, în majoritate negustori pricepuți, au venit în aceste regiuni din Persia, întâi în India și apoi s-au extins până în Indonezia și China.
O prezență excepțională a fost Sir Khatchik Paul Chater (mai precis Hacig Ciadar), care s-a născut în Calcuta în 1846 și a devenit unul dintre cei mai importanți ”investitori” ai Hong-Kong-ulul. El a văzut oportunitățile și perspectivele acestui port, a fondat compania comercială Chater House, a fost co-fondatorul companiei Hong Kong Land și a înființat Hong Kong Jockey Club.
Merită menționat și rolul important jucat de negustorii armeni din Singapore. Acești armeni s-au îmbogățit repede. Ei au construit biserica armeană Sfântul Grigore – Saint Gregory din oraș, a doua biserică crestină din Singapore.
Tot ei au construit Hotelul Raffles și au fost proprietarii Hotelului Adelphi din oraș.
Mai mult decât atât, armeanul Hatchik Moses a fondat în 1845 vestitul ziar “Straits Times“ (care există și astăzi). Tot armenilor li se datorează crearea vestitei orhidee “Vanda Miss Joaquim“ care este astăzi floarea națională a Singapore-ului.
Mai trebuie menționat faptul că Royal Dutch Shell (care este astăzi a doua companie producătoare de energie din lume) a fost fondată în 1907 prin unirea companiei Royal Dutch Petrolem Co. și British Shell Transport and Trading Company, fondată în 1897 de frații Samuel (armeni).
Armenii au continuat să se extindă în aria afacerilor și astfel frații Sarkis (Martin, Arșak, Avedis și Tigran) au creat un lanț hotelier în Penanag (Eastern and Oriental Hotel) în 1885, Strand Hotel în Yangan, în 1896 și altele, hoteluri care mai există și astăzi.
Desigur acestea sunt doar niște menționări, rolul armenilor a fost mult mai mare în această parte a Asiei.
Cred că este necesar și astăzi să punem în lumină contribuția armenilor din toate colțurile lumii, în așa fel încât tavalugul istoriei să nu le acopere urmele.
Lanis Anton Șahazizian
Toronto