Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

5030039051_4e3a4b39b4_o

9. Complexul arhitectonic Cascada din Erevan

 

Neobişnuită, grandioasă, fascinantă, Cascada stârneşte interes şi uimire. Virtuţile acestui loc sunt recunoscute de toată lumea, timpul fiind aici aliatul tuturor, plăcut ca desfăşurare pentru că frumuseţea locului confisca privitorul, hoinarul.

Scara monumentală din tuf alb având cinci sute şaptezeci şi două de trepte şi terase seducătoare împodobite cu sculpturi uneşte centrul cu partea de nord a Erevanului, fiind pe parcursul verii unul dintre cele mai vizitate spaţii din capitala Armeniei. Geografia locului, simetria formelor şi ineditul operelor de artă conferă ansamblului o surprinzătoare actualitate. Prezenţa numeroaselor motive şi simboluri tradiţionale armeneşti denotă preţuirea pentru cultura locală.

Symbol of Eternity

Imaginată de Alexander Tamanyan şi proiectată de Jim Torosian în vremea când era arhitect şef al Erevanului (1971-1982), impozanta scară a fost construită în mai multe etape. Iniţial edificiul avea rolul de a preamări realizările epocii comuniste, de aceea a fost aleasă forma aceasta piramidală. La finalul anilor şaptezeci a început construcţia propriu-zisă, având proiectate o serie de lifturi în interior, destinate celor care nu puteau parcurge pe jos această distanţă. După cutremurul din 1988, totul a fost abandonat, structura degradându-se din cauza trecerii timpului.  Prelungirea crizei financiare, mult timp după dobândirea independenţei Armeniei  în 1991, a condus la neglijarea construcţiei neterminate din centrul Erevanului. În 2002, odată cu fondarea Centrului de Artă Modernă de către Gerard Leon Cafesjian a fost reconstruit  şi monumentalul ansamblu. Şapte ani a durat renovarea, fiecare detaliu fiind refăcut pentru a ilustra frumuseţea şi rafinamentul motivelor armeneşti. Astfel, din 2009, datorită omului de afaceri şi filantropului Cafesjian, Cascada se înscrie cu forţă şi originalitate în rândul celor mai interesante monumente.

revived armenia obeliscLa fiecare din cele cinci nivele sunt terase fermecătoare cu paturi de flori, fântâni şi sculpturi semnate de artişti renumiţi din întreagă lume. Realizate din materiale diferite precum bronz, oţel inoxidabil, piatră şi chiar cauciuc, aceste creaţii contribuie la conturarea unei atmosfere senine. De exemplu, lucrarea sculptorului britanic David Breuer Weil, Vizitatorul impresionează prin stranietatea subiectului. Cântărind două tone, ea reprezintă autoportretul autorului şi este amplasată într-un mic bazin. Alături se află sculptura din bronz Crapul realizată de artistul francez Francois Xavier Lalane, cunoscut pentru reprezentările imagessuprarealiste ale animalelor. La nivelul al treilea este expusă creaţia sculptorului corean Ji Yong-Ho, Leul. Acest artist combină diferite tipuri de materiale pentru a exprima dinamica mamiferelor. Siluetele celor trei înotători care se pregătesc să sară pot fi admirate la etajul următor, sculptura reprezentând un omagiu adus sportivilor.

La capătul de nord al Cascadei se află obeliscul Armenia renăscută din bazalt gri, construit în 1970 şi decorat cu diferite motive urartiene precum copacul vieţii şi simbolul eternităţii. Acest monument cu o înălţime de 50 de metri a fost dedicat celei de-a cincizecea aniversări a Armeniei Sovietice.

În partea de sud a Cascadei se  întinde un mic parc în care au fost montate aproape treizeci de sculpturi faimoase donate acetei ţări de către Gerard Cafesjian. Zona poate fi admirată mereu, fiind o arca a lui Noe sui generis.

Andreea BARBUIMG_4578