Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

pcVQZPyEnGD6GyJaulxaRT6OqG

 10. Parcul Cafesjian

Transformarea ansamblului sovietic Cascada în centru de artă modernă a generat o serie de modificări în peisajul urban al Erevanului. Chiar la baza colosalei scări a fost amenajată o grădină în care a fost expusă colecţia de sculptură monumentală a lui Gerard Cafesjian. Ceea ce particularizează în prezent acest loc, este lumea percepută ca vitrină, ca depozit de valori culturale, dar şi sursă de emoţii. Rafinamentului subtil al acestui loc i se adaugă vara, spectacole la lumina lunii, savurate mai ales de tineri.

Deşi nu există o statistică riguroasă, se pare că aproape un milion de turişti reuşesc să viziteze anual acest parc. Compoziţiile deosebite, reprezentând preponderent animale oferă admiratorilor consecvenţi ai artei moderne un spectacol surprinzător.

Prima operă de artă amplasată la baza Cascadei este Pisica neagră, realizată de sculptorul din Columbia, Fernando Botero. Remarcabilele lucrări ale acestui strălucit artist din America Latină sunt prezente în spaţii publice mai ales din New York, Paris, Barcelona, Madrid şi bineînţeles Bogota. Proporţiile exagerate ale sculpturilor sale ca şi jocul abil al formelor au forţă magnetică asupra privitorului. Alte două lucrări din bronz de Fernando Botero, Soldatul roman şi Femeie fumând au ca notă distinctivă corporalitatea exagerată, care nu este însă provocatoare.

Tot la baza Cascadei, în faţa imensei pisici create de Botero este amplasată o lucrare a sculptorului american Peter Woytuk din aluminiu, reprezentând o uriaşă pasăre kiwi, având o bilă în cioc. De altfel, formele concepute de Woytuk sunt reduse la esenţial. Până să ajungă în Armenia, albastra pasăre a făcut o vreme deliciul copiilor în piaţa Verdi din New York.

53_bigNu lipsesc din acest elegant parc nici lucrările din bronz ale regretatului artist britanic Barry Flanagan, reprezentând iepuri sălbatici în diferite ipostaze. Peisajul inedit este completat de caii realizaţi de Tom Hill din potcoave. Sculpturile acestui creator din Marea Britanie sunt expuse în general, în Europa, în parcuri private. În colecţia Cafesjian este prezent şi Saraj Guha cu lucrarea Antilope sud-africane sărind, realizată din oţel sudat.

Alături de creaţiile reprezentând felurite animale există superbe siluete, precum cele concepute de Lynn Chadwick şi Jaume Plensa. Farmecul locului este sporit şi de Pavilionul de ceai din fier forjat aparţinând artistei Joana Vasconcelos. În acest mod, creatoarea portugheză repune în discuţie obiectele banale, familiare.

La capătul acestui parc se află statuia arhitectului Alexander Tamanyan realizată în 1974 de Artaşes Hovsepyan. În jurul Cascadei există numeroase cafenele, o ciocolaterie ultramodernă şi o serie de hoteluri. Minunata succesiune de sculpturi ca şi instalaţiile concepute de autori renumiţi care au revoluţionat arta, merită cu asupra de măsură elogiile specialiştilor. Acest Guggenheim armenesc reuşeşte să aducă în prim planul atenţiei noastre o grădina mică, dar încântătoare.

Andreea BARBU

Yerevan_new_cascade