Cursurile intensive de limbă si cultură armeană – Veneția 2015
Spaţiu magnific având palate somptuoase, biserici şi monumente copleşitoare, Veneţia este renumită pentru bogăţia sa culturală. Bizar pare numai faptul că şi în prezent în acest seducător loc nu există automobile. Construit integral pe apă şi putându-se dezvolta în mod excepţional datorită comerţului, oraşul definit prin strălucire şi eleganţă este împânzit pe cele o sută şaptezeci şi şapte de canale de ambarcaţiuni de toate tipurile.
În acest loc plin de mister, poezie, farmec şi culoare se desfăşoară din 1986 la Universitatea Ca’Foscari cursuri intensive de limba armeană occidentală, iniţiate şi organizate de profesorul Boghos Levon Zekiyan. Aceste cursuri reprezintă un mix inedit de lingvistică, cultură şi civilizaţie armeană în beneficiul tinerilor de pe toate meridianele lumii, tentaţi să-şi îmbogăţească cunoştinţele. Fondatorul şi directorul cursurilor, episcopul Levon Zekiyan născut la Istanbul în 1943, a semnat de-a lungul bogatei sale cariere didactice numeroase articole şi studii privind armenii din Italia.
Construite cu dedicaţie, tenacitate şi talent, cursurile intensive de limba armeană constitue un tur de forţă pentru profesorii sosiţi şi ei din diferite ţări: Rosine Tachdjian şi Tork Dalalian din Franţa, Sossi Sousanian din Ungaria, Artsvi Bakhchinyan din Armenia, Raffi Setian din SUA şi Aram Ipekdjian din Italia. Cele patru module ale acestor cursuri se adresează atât începătorilor cât şi cunoscătorilor de limba armeană pentru aprofundarea cunoştinţelor de gramatică, lexic şi literatură. Lecţiile privind istoria armenilor sunt singurele susţinute în limba engleză de către profesorul Raffi Setian din Pasadena, California. La cele şaizeci şi cinci de ore ale programului se adaugă cursurile opţionale de dans tradiţional armenesc şi duduk. De asemenea, există şi activităţi extracurriculare precum vizitarea în Veneţia a bisericii armene Santa Croce, în Lagună a mănăstirii San Lazzaro şi a celei mai vechi catedrale de pe insula Torcello. De neuitat sunt şi serile culturale care oferă participanţilor posibilitatea de a povesti despre tradiţiile din ţările de adopţie şi de a-şi pune în valoare talentul.Toate acestea atestă strădania episcopului Levon Zekiyan al cărui crez central este cunoaşterea şi promovarea valorilor armeneşti în lume.
De neratat, aceste cursuri, dincolo de semnificaţia educaţională au şi o componentă emoţională incontestabilă. Expresie a conştiinţei identitare şi a eforturilor de a o exprima cu nobleţe, Şcoala de vara din Veneţia trebuie revizitată. Pentru micul grup de cursanţi din România, din care am făcut parte în 2015, profesorii şi Hayr Levon s-au dovededit modele, prieteni şi protectori. Aceste personalităţi îşi ajută discipolii să descopere sensuri şi registre diferite, vitale în însuşirea limbii armene. Rod al pasiunii, generozităţii, abnegaţiei şi dăruirii acestor profesori, lecţiile sunt plăcute, iar cunoştinţele se dobândesc rapid.
În plus locuirea în Veneţia permite şi cunoaşterea istoriei comunităţii armene din acest oraş splendid. Este cunoscut faptul că prima carte în limba armeană a fost tipărită la Veneţia în anul 1512. Înainte de acest eveniment, în 1496 a fost ridicată o mică biserică armeană numită Santa Croce di Cristo. Această biserică situată în apropierea Pieţei San Marco a fost reconstruită în perioada 1682-1688 şi renovată în 1703. Picturile din altar au fost realizate în timpul restaurării. După fondarea mănăstirii de pe insula San Lazzaro, credincioşii au participat la ceremoniile religioase de pe insulă, neglijând această biserică. În prezent, slujbele au loc în Biserica Santa Croce din Veneţia în ultima duminică din fiecare lună la ora 10.30. După participarea la o ceremonie religioasă am avut o întâlnire providenţială cu Giuseppe Munarini, care m-a recunoscut după fotografiile din revista Ararat.
Recuperarea tradiţiei din perspectiva prezentului se simte la cursurile intensive de limbă şi cultură armeană, iar dincolo de toate dificultăţile pe care le implică procesul de învăţare, totul este frumuseţe.