Andreea Barbu

In memoriam / Ervant Nicogosian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

nicogosian 3

În 2014, în luna mai, a plecat dintre noi, pictorul de origine armeană Ervant  Nicogosian. Avea optzeci şi şase de ani şi un destin care nu i-a fost întotdeauna favorabil. Parcursul său existenţial şi artistic semnificativ a fost marcat de istoria dramatică a secolului al douăzecilea. Experienţele devastatoare din anii cumpliţi ai dictaturii comuniste, puţinătatea mijloacelor materiale ca şi neputinţele fizice nu l-au putut doborî. Nu a fost complice al regimului totalitar, a trăit discret, retras şi modest, înconjurat de mica sa familie şi puţinii prieteni care i-au admirat lucrările nonfigurative şi felul aspru de a fi. Opera sa exemplară istoriseşte astăzi despre chinul fiinţei sale, dar şi despre febrilitatea cu care lucra în ultimii şase ani de viaţă în care nu a mai putut zări nici lumina. Alburile, brunurile şi griurile, având uneori o subtilă şi elegantă tuşă cărămizie i-au fost atelier şi cămin în fisurile unei existente măcinate de boală.

După moartea sa, au fost organizate cinci expoziţii în mai multe oraşe din România, în cadrul cărora au fost prezentate publicului mai ales lucrări realizate de cunoscutul artist după ce a devenit nevăzător. Prima dintre ele, dechisă la Bucureşti, la iniţiativa lui Paul Gherasim, fondator al grupului Prolog, a oferit privitorilor treizeci şi patru de tablouri impresionante prin unitate şi profunzime. Un text nedescifrabil ca o încolăcire de adevăruri se află în planul central al unor lucrări, ca o izbucnire din adâncuri a diversităţii în acestă simplitate de mijloace. Cel care pictase o viaţă ziduri şi ferestre se definea acum printr-o succesiune de lucrări izvorâte din lumina sufletului. Doar paleta sa, modest aşezată într-un colţ, vestea marea absenţă a pictorului.nicogosian 1

Următoarele expoziţii de la Bârlad, Sinaia, Timişoara şi Râmnicu-Vâlcea au avut un ecou pe măsură, tipul de panotare punând în valoare fiecare lucrare.

În prezent, la doi ani de la moartea sa, celebrarea operei acestui important pictor poate fi realizată prin organizarea unei ample expoziţii la Centrul de Artă Modernă Cafesjian, în inima capitalei Armeniei. Creaţiile sale merită a fi cunoscute de armenii de pretutindeni, iar acest drum lung poate începe cu Erevanul.

Andreea Barbu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA