Armenia/Gyumri, orașul vizitat de Papa Francisc
Al doilea oraş ca mărime şi importanţă din Armenia, Gyumri a fost distrus aproape în totalitate în timpul cutremurului din decembrie 1988. Situată la 126 de kilomeri de Erevan, în provincia Shirak, la o altitudine de 1550 de metri, localitatea se află la o distanţă foarte mică de graniţa cu Turcia şi la 196 de kilometri de Marea Neagră.
Fondată în secolul al cincilea, înainte de Hristos şi numită Kumairi la început, aşezarea a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri. De exemplu, în secolul al nouăsprezecelea s-a numit Alexandropol, iar peste alţi o sută de ani Leninacan. În era comunistă, acest oraş era puternic industrializat, cunoscând şi o dezvoltare culturală deosebită. Toate clădirile cu mai multe etaje au fost distruse în timpul cutremurului ca şi reperele specifice pentru memoria locului.
După lupta cu disperarea, durerea, suferinţa şi moartea a fost nevoie de sprijin financiar pentru recompunerea cu forţă, încredere şi îndrăzneala a patrimoniului. Desfăşurată în condiţii foarte grele, reconstrucţia acestui spaţiu atestă patriotismul local şi talentul armenilor care merită recunoaşterea tuturor.
Astăzi fermecătoarea piaţă centrală a oraşului numită Vartananţ este decorată cu fântâni arteziene şi este înconjurată de clădiri şi monumente emblematice. Impresionantă rămâne însă statuia ecvestră a lui Vartan Mamiconian, având în faţa soclului alte patru statui ale liderilor bătăliei de la Avarayr.
În provincia Shirak, există un număr mare de credincioşi catolici şi de aceea în această piaţă la 25 iunie 2016 Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie. La ceremonia religioasă au participat Catolicosul Karekin al Doilea şi preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan. Atmosfera de rugăciune, buna rânduială, credinţă şi trăire spirituală le-a întărit credincioşilor speranţa într-o viaţă mai bună. După acest eveniment solemn Papa a vizitat catedrala apostolică armeană Yot Verk (Cele şapte răni) cunoscută şi ca Surp Astvatsatsin, situată de asemenea în piaţa Vartananţ. Iniţial în acest loc în perioada medievală a fost ridicată o capelă de către prinţii Kamsarakan. În secolul al nouăsprezecelea, în perioada 1873-1884, pe locul capelei a fost construită catedrala, având numeroase fresce murale deosebite. Avariat în 1988, lăcaşul de cult care a funcţionat şi în perioada sovietică a fost restaurat cu ajutorul sponsorilor din Argentina, reprezentând în prezent unul din punctele de interes ale oraşului şi sediul episcopiei din Shirak.
Efortul imens al localnicilor a trasformat oraşul Gyumri într-un spaţiu al echilibrului, al liniştii şi mai ales al normalităţii. În acest mod, a fost posibilă contrucţia catadralei catolice Sfinţii Martiri începută în decembrie 2010 şi finalizată în 2015. Aflată pe bulevardul Victoriei, lângă Muzeul de Arhitectură şi Viaţă Urbană, catedrala a fost proiectată de arhitectul Hakop Jivanyan. Forma sa circulară este specifică bisericilor medievale armeneşti. În prezent aici se află sediul Ordinariatului pentru armenii catolici din Armenia, Georgia, Rusia şi Europa de Est.
În Gyumri, Papa Francisc a vizitat şi Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Imaculatei Concepţii unde se află şi un orfelinat, o şcoală vocaţională, un centru de zi pentru bătrâni. Construcţia acestui complex a început în 1996 şi a fost finalizată în septembrie 1998, toate cheltuielile fiind suportate de Fundaţia Robert Bogossian şi Fii. Surorile acestui Ordin au venit în provincia Shirak imediat după cutremurul din 1988, încercând să-i ajute pe supravieţuitori. Efortul lor a fost răsplătit prin apariţia în zonă a mai multor centre pentru cei cu nevoi speciale.
Dincolo de semnificaţia sa istorică si spirituală, vizita Suveranului Pontif in Gyumri reprezintă si o lecţie de exemplară modestie datorită faptului că Papa Francisc a prȃnzit ȋmpreună cu orfanii, aducȃndu-le mȃngăiere şi o rază de speranţă.
Andreea BARBU