MERIDIANE / CASA-MUZEU JIVANI
Jivani, pe adevăratul său nume Serovbe Levonyan (1846-1909), a fost cel mai important trubadur armean din secolul al XIX-lea, după renumitul Sayat-Nova (1712-1795), a cărui viaţă a fost evocată în „Culoarea rodiei” (1969), cunoscutul film suprarealist al regizorului armean Sergey Parajanov (1924-1990), fiind vorba despre un poet, muzician şi trubadur armean care a creat compoziţii în limbile armeană, georgiană şi azeră.
Jivani s-a născut în satul Kartsakh din provincia Javakhk, în sudul Georgiei, intens populată de armeni. După ce a rămas orfan la o vârstă fragedă, el a fost crescut de un unchi. Curând a învăţat compoziţia muzicală, să cânte la vioară şi la kemanche. Trebuie de ştiut că acesta este un instrument iranian cu coarde şi arcuş, folosit în muzica armeană, azeră, turcă şi kurdă, înrudit cu rebab, strămoş istoric al lirei bizantine sau al familiei europene a viorii. În mod tradiţional, el are trei coarde de mătase, dar cele moderne au patru coarde metalice. Se foloseşte asemenea unui violoncel, deşi are doar dimensiunea unei viole. Kemanche-ul datează din secolul al VIII-lea şi s-a răspândit, pe căi ale comerţului islamic, în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, o parte din Europa şi în Extremul Orient.
După primele lecţii luate în localitatea sa natală, Jivani s-a mutat în 1866 la Tiflis (azi Tbilisi), dar cea mai importantă dezvoltare a sa muzicală s-a produs când a venit în contact cu arta din Alexandropol (azi Gyumri), cel de-al doilea oraş important din Armenia de azi.
Acolo, Jivani a trăit în perioada 1868-1895, conducând un cerc de trubaduri şi susţinând concerte în oaşe importante din Transcaucazia.
Jivani a stilizat şi a dezvoltat, în cele peste 800 cântece ale sale, tradiţiile şcolii medievale a trubadurilor, contribuţia sa lingvistică la cultura armeană fiind echivalentă cu cea a strădaniei artistice a lui Khachatur Abovyan (1809-1848) care a pus bazele limbii moderne armene. În Armenia, Jivani a fost susţinut de mari scriitori, precum Ghazaros Aghayan (1840-1911) şi, mai ales, de Hovhannes Tumanyan (1869-1923).
Scrise în stil romantic, ironic sau realist, cântecele lui Jivani erau consacrate unor probleme sociale, sărăciei sau îndemnau la luptă împotriva asuporitorilor străini.
Creaţiile muzicale ale lui Jivani au fost interpretate sau folosite de cunoscuţi compozitori, precum Kristapor Kara-Murza (1853-1902), Komitas (1869-1936) sau Aram Khachatryan (1903-1978).
Recent, în satul Kartsakh s-a sărbătorit „Ziua lui Jivani”. Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la naşterea acestui trubadur şi poet, a fost inaugurată Casa-muzeu Jivani.
La peste un secol de la dispariţia sa, Jivani se bucură de o mare popularitate în rândurile armenilor de pretutindeni.
Madeleine Karacașian
Romania Literară nr. 40/2016