Andreea Barbu

MĂRTURII / Alexander Mantaşev – un altfel de portret (2)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Statuia lui Mantașev de pe strada Abovyan din Erevan

O abordare atentă şi complexă a vieţii lui Mantaşev atrage atenţia asupra faptului că în fiecare etapă a tumultoasei sale existenţe şi-a diversificat preocupările, interesat de noi tehnologii. Pregătit de timpuriu pentru drumul firesc al afacerilor, entuziast, curajos şi însufleţit de idealuri ardente a fost mereu ghidat de dragostea pentru Dumnezeu şi de patriotism. A trăit intens, cu stil, plin de încredere ataşat de formele inovatoare. Reuşitele sale fulminante în afaceri au fost urmate de acte filantropice care l-au menţinut în atenţia publică internaţională. De fapt, tot ce a făcut poartă, fără îndoială, pecetea eroismului.

Scoala Nersesian din Tbilisi

În Tiflis a înfiinţat împreună cu doisprezece conaţionali Societatea de Caritate Armeană din Caucaz şi a susţinut sistemul educaţional, fondând şcoli de meserii şi instituţii speciale pentru orfani şi orbi pe care le vizita periodic. Şi în prezent, în acest oraş este amintit pentru generozitatea şi bunăvoinţa faţă de cei nevoiaşi. În plus, tinerilor armeni talentaţi le-a oferit burse pentru a studia la universităţi renumite din Europa. Atunci printre beneficiari s-au numărat Komitas, Hracia Aciaryan, Stepan Sahumyan. În 1905, după distrugerea Şcolii Nersesian din Tiflis, a donat trei sute şaptezeci de mii de ruble (echivalentul a patru sute cincizeci de kilograme de aur) pentru ridicarea unei noi şcoli care a funcţionat până în 1924. În Tiflis, ca şi în Batumi, în primele decenii ale secolului al douăzecilea numărul armenilor era mare. Dintre absolvenţii acestei şcoli pot fi amintiţi Karo Halabyan, Yervand Kociar, Gabriel Sundukian.

Gândul lui Mantaşev s-a îndreptat şi spre Ecimiadzin, donând pentru construcţia reşedinţei Catolicosului o sumă considerabilă. Clădirea, funcţională şi astăzi, a fost finalizată abia în 1914. Până la urmă însă construirea Catedralei Apostolice Armene din Paris rămâne cea mai impresionantă realizare a sa. Iniţial, Mantaşev , la acea vreme unul dintre cei mai bogaţi oameni din Imperiul Rus, a plătit o sumă exorbitantă (patru sute cincizeci de mii de franci) pentru a achiziţiona terenul de opt sute de metri pătraţi de pe strada Jean Goujon. Acest spaţiu situat în centrul oraşului era aproape de reşedinţa sa de pe Champs Elysees. Tot Mantaşev  l-a ales în 1902 pe tânărul architect Albert Desire Guibert pentru a realiza planurile bisericii, impresionat de un alt edificiu religios (Capela Notre Dame de Consolation), proiectat de acesta pe strada Jean Goujon la numărul 23. În perioada 1890-1901 slujbele religioase s-au desfăşurat la biserica protestantă din strada Viena, la numărul 20. Astfel construcţia începută în 1902, la 14 iulie a fost finalizată în 1904 şi sfinţită la începutul lunii octombrie. Pe frontonul catedralei, având o lungime de douăzeci şi cinci de metri şi o lăţime de treisprezece metri, a fost gravată a şaptea literă din alfabetul armean. Un million cinci sute patru zeci de mii de franci a fost costul total al construcţiei, iar preşedintele Franţei i-a conferit Legiunea de Onoare pentru efortul său financiar. În 2009 în apropierea acestei catedrale, chiar în inima Parisului, a fost inaugurat parcul Erevan unde a fost amplasată statuia cunoscutului compozitor Komitas. La 24 aprilie 2017 Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la acest monument care omagiază martirii armeni din 1915.

Se spune că viaţa lui Mantaşev  a fost relativ modestă în pofida averii sale imense. Nu a purtat bijuterii din aur, în Tiflis a mers mai mult pe jos sau cu tramvaiul, nu a avut propriul faeton şi rareori a închiriat unul. A avut patru fete şi patru băieţi dintre care doar Levon şi-a urmat tatăl în lumea afacerilor, fiind foarte talentat în acest domeniu. Mantaşev a murit în 1911 la Sankt Petersburg şi a fost înmormântat la Tiflis în cimitirul de lângă biserica Maicii Domnului pe care o şi restaurase, alături de soţia sa, Daria. Lavrenti Beria a ordonat după 1933 să fie distruse biserica, cimitirul şi alte lăcaşuri de cult din oraş. După un secol, în 2012, în Erevan, pe stradă Abovyan a fost amplasată statuia lui Mantașev realizată de sculptorul Tigran Arzumanyan. În martie 2017 a apărut şi timbrul cu chipul sau realizat de designerul Vahan Mkrtician.

Andreea BARBU