Sergiu Selian

Două instantanee new yorkeze

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Prezenţe armeneşti notabile la New York sunt destule, fie în cadrul comunităţii, fie în afara ei, de la Catedrala Surp Vartan, cel mai vechi lăcaş clădit de armeni în SUA (1968) până la cutare cafenea cu proprietar/profil armean. Nu e cazul să le trec în revistă şi nici să descopăr acum… America, dar intenţionez să consemnez două repere care merită depistate în metropola nord-americană, aşa cum le-am contactat într-o scurtă vizită recentă.

Primul este de natură spirituală, deşi îşi are materialitatea sa: este vorba de <colţul armenesc> de la The Metropolitan Museum of Art, în cadrul secţiunii de artă bizantină. Sunt expuse, într-o vitrină, un Evangheliar din secolul XV, monezi antice şi un ou decorativ din ceramică, străjuite alături de un khacikar (stelă cruciferă) din Lori, iar mai încolo de unul din Gheghard. Trec`nd din armenitate în universalitate, se cuvine  menţionată, în sala rezervată artei contemporane, lucrarea Water of the Flowery Mill a pictorului de origine armeană Arshile Gorky (Vostanik Adoian), creatorul expresionismului abstract în arta americană.

Al doilea reper este de natură materială, pentru că priveşte mai curând hrana propriu-zisă decât cea spirituală, dar aceasta din urmă îşi are şi ea locul aici, adică în prăvălia de cafea <Baruir>, care nu mai necesită vreo descriere detaliată pentru armenii nu doar din New York, ci chiar şi dinafară, şi nu numai pentru armeni. Iar faima ospitalierului stabiliment care şi-a făcut renume din numele altfel rămas emblematic pe firmă în absenţa stăpânului vine nu doar din calitatea produselor sale, dar şi de acolo că în odaia din spatele magazinului administrat acum de fiul lui Baruir, Măgărdici Nersesian, în fiecare miercuri şi sâmbătă se adună la taclale şi evident la o cafea, ca într-un autentic club, amicii armeni fideli locului şi tradiţiei. Ce s-a <modernizat> de la o vreme încoace, mai exact de când există o Armenie independentă, este firma, acum etalată cu mândrie în culorile drapelului armenesc.

Sergiu Selian