Bacău/ Despre echilibru, armonie şi rafinament la Festivalul de teatru şi film “Hayastan”
Frumoasa şi moderna urbe din centrul Moldovei, Bacău, a găzduit la începutul toamnei o manifestare elegantă, amplă şi impresionantă. Aflat la ediţia a cincea, festivalul s-a remarcat prin bogăţia ofertelor culturale, având dimensiuni identitare. Programul divers al acestui eveniment a spus multe despre preocuparea pentru memorie, pentru valorile comunităţii armene, pentru rădăcini. Artişti tineri, versatili, inovativi şi cameleonici, dar şi vedete precum Corina Chiriac şi Rafael Cosmin Bălean au oferit momente de mare intensitate. Publicul numeros şi entuziast a urmărit cu interes recitalurile, spectacolele de teatru “Staipelochian” şi “În largul marii”, ansamblurile de dans armenesc, filmele documentare şi artistice. La rândul lor, standurile de caligrafie şi carte au fost personaje importante în cadrul acestui eveniment. De altfel, din 2013 încoace, programele au devenit din ce în ce mai tentante, acest lucru contribuind la creşterea festivalului. Organizarea, producţia şi finanţarea manifestării sunt asumate de Uniunea Armenilor din România în colaborare cu Primăria Bacău. Reacţia publicului a fost întotdeauna extraordinară, acest lucru stimulându-i pe organizatori. Despre succesul acestui festival, dar şi despre eforturile participanţilor am discutat cu Bella Martikian, coregrafa ansamblului de dansuri traditionale armenesti, Mini Vartavar.
– În 2017, aţi înfiinţat Mini Vartavar? Cum aţi lucrat cu cei mici?
– Foarte bine colaborez, pentru că sunt copii minunaţi, talentaţi care învaţă foarte repede. Simt că ei dansează cu drag şi vor să-şi depăşească limitele. Contribui şi eu cum pot la reuşita lor.
– Şi costumele sunt foarte frumoase. Au fost realizate special pentru Festivalul de la Bacău?
– Unele dintre costume sunt noi, într-adevăr pentru acest eveniment. Pentru anumite dansuri am folosit şi câteva din cele rămase de la ansamblul Vartavar. După anul 2000, au fost cusute primele modele de către Simona Cazazian, mulţumită unei donaţii consistente din partea lui Agop Kirmizyan. Am căutat mereu să confecţionăm ţinute diferite pentru a capta şi în acest mod atenţia publicului. Am conceput în permanenţă costume comode, stălucitoare.
– Ce dansuri aţi pregătit în mod special pentru festivalul din Bacău?
– Dansul fetelor care se numeşte “Tavih”, în traducere harpă, Kochari într-o variantă modernă, “Papuri“, “Karno Kochari“ şi “Tarkazori“. M-am inspirat şi de la maestrul Gagik Ginosyan care a fost de curând în România, la Festivalul Strada Armenească cu ansamblul Karin. El este cunoscut acum în întreaga lume pentru coregrafiile sale. Toţi putem învaţa de la el. Eu am avut şansa în Armenia să învăţ chiar de la acest maestru. Am înfiinţat ansmblul Vartavar la iniţiativa Ulniei Blanaru Maganian care a predat limba armeană la Şcoala de Duminică a UAR. Eu doresc să-i învăţ şi pe români dansurile noastre, văzând entuziasmul spectatorilor la festivaluri. Pentru fiecare eveniment însă mă străduiesc să vin în faţa publicului cu ceva nou. Coregraful trebuie să fie un bun psiholog, să-i încurajeze mereu pe membrii ansamblului, dar să-i facă şi pe spectatori să-şi dorească să ştie măcar câţiva paşi din fiecare dans. Atât fiica mea cât şi nepota dansează cu plăcere. Aici la Bacău ne-am simţit foarte bine şi am fost aplaudaţi îndelung.
– Vă mulţumesc.
Foarte frumos…felicitari Andreea!