“ Noi încercăm să arătăm lumii că numele de armean trebuie respectat”/ Interviu cu Ara Echighian, președintele Asociației Culturale Raffi din SUA
– În ce an s-a înființat Asociația RAFFI la Los Angeles?
– Asociația RAFFI s-a înființat inițial în orașul București, în anul 1922. Din păcate, nu s-au păstrat documente care să ateste existența sau organizarea ei. L-am rugat pe Varujan Vosganian să caute cu râvnă, însă încercarea a fost un eșec. Când s-au schimbat regimurile, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost desființată asociația RAFFI. Consecința închiderii a fost plecarea armenilor din România în perioada 1950-1960 în Statele Unite ale Americii. Când au ajuns acolo, aceștia au simțit nostalgia locului, durerea depărtării: nu ne mai vedeam duminica în parc, nu mai comunicam atât de des. Astfel, cei vârstnici au venit cu inițiativa de a reînvia organizația. La data de 3 decembrie 1963, s-a format RAFFI în America. Cu alte cuvinte, o organizație culturală a armenilor din România. Acum trei ani, am sărbătorit 50 de ani de la data înființării. Cu drag, am avut ca oaspeți pe Varujan Vosganian și pe episcopul Datev Hagopian. Anul viitor, în 2018, vom sărbători 55 de ani.
– Care este scopul acestei Asociații ?
– Noi păstrăm tradiția armeană și tradiția română. Asociația ne ajută să avem familiile unite. Menirea noastră este de a contribui material la susținerea școlilor, a bisericilor, etc. Astfel, s-au construit o biserica și două școli în Los Angeles. Dorim să aducem toți copiii armeni în școli unde încă se vorbește limba aceasta. Fiica mea a studiat din clasa întâi până în clasa a douăsprezecea într-o școală armenească din Hollywood. Rezultatele ei au fost excelente. Profesorii unei universități din Texas au rămași uimiți de cunoștințele ei și au vizitat școala din Hollywood și biserica. Prestigiul adus de rezultatele lor școlare sunt mândria noastră de preț. Noi organizăm, de asemenea, un picnic în fiecare an. Anul acesta au participat 200 de membri ai comunității. Noi încercăm să arătăm lumii că numele de armean trebuie respectat.
– In România, de această dată, ați reușit să ajungeți și în alte orașe unde sunt comunități de armeni, de exemplu în Moldova?
– Eu am venit aici în numele lor, al familiilor de armeni din Los Angeles. Și o să duc veste despre felul în care am fost primit, de căldura, aprecierea și entuziasmul de care m-am bucurat. Doresc să mulțumesc comunității, atât din București, dar și din țară, mai ales din Moldova pentru toate acestea. Părintele Mandalian din Suceava face o treabă excelentă și suntem norocoși să îl avem. Deși puțini acolo mai vorbesc acasă limba armeană, ei recunosc că sunt armeni, păstrează cu sfințenie religia, tradiția și spiritul armenesc. Te impresionează până la lacrimi voința armenilor din Moldova de a ține la originea lor. Ei caută continuu documente și dovezi istorice. Strămoșii lor au venit din Istanbul prin Cadrilater, asemenea familiei mele și au rămas în România după cedarea Cadrilaterului.
– În ce an ați plecat din România? De ce este Los Angeles o destinație populară pentru armeni?
– Am părăsit România în 1984. Primii armeni din California au ajuns acolo începând cu 1800. Nu erau din România însă. S-au stabilit în Fresno care se află la jumătatea statului american, California. Armenii din România au ales Los Angeles deoarece aveau rude acolo. În prezent, au mai rămas în jur de două sute de familii cu nouăsprezece copii sub nouă ani. Acum treizeci de ani, erau patru sute de armeni-români în Los Angeles.
-Vă mulțumesc și aștept să stăm din nou de vorbă despre efortul și generozitatea celor din această asociație.
Interviu realizat de Andreea Barbu

Domnul Ara Echighian a depus, în numele Organizației Raffi a rumanahaylor din Los Angeles o coroană de flori la mormântul regretatului arhim. Zareh Baronian. El a fost însoțit de deputații Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian

La Hramul Catedralei Armene din București, duminică 5 noiembrie alături de E.S Hamlet Gasparian, și Varujan Vosganian

Ședința Comitetului director al UAR, miercuri 7 noiembrie. Invitat domnul Ara Echighian președinte al organizației RAFII din Los Angeles care este și vicepreședinte Diaspora al UAR
_______________________
Asociația Culturală Raffi a armenilor originari din România a fost inițial înființată la București în anii 20. Numele organizației a fost ales în onoarea marelui scriitor Raffi (Hakob Melik Hakobian).
Scopul acestei organizații este acela de a păstra și transmite valorile culturale, spirituale precum și educațional-sportive ale rumanahay-ilor.
În anul 1930 organizația Rafii și-a deschis o filială la Constanța iar în 1936 la Ploiești.
În 1932 asociația a primit un sediu în Centrul cultural și spiritual armenesc din București ( lîngă Catedrala armeană).
Uniunea Culturală „RAFFI” avea un Consiliu Director, unde secretar general era Agop Cuciuchian. Ceilalți membrii ai comitetului fiind Vahe Ciulgian, Vahan Ghemigian, Manuc Manuchian, Garabed Bodichian, Kevork Kestanian, Garabed Tavitian. Biroul executiv era alcătuit din H.Dj. Siruni, D.Kestanian, G.Bodichian.
La sediul Asociației Raffi, de-a lungul anilor, au fost organizate o serie de manifestări culturale la un nivel elevat. Printre alții au conferențiat orientalistul Hagop Siruni, Kevork Kestanian și Sarkis Saruni renumiți activiști și jurnaliști, dar şi reprezentanţi ai guvernelor primei Republici Armenia, precum Sarkis Araratian, Kevork Hazarian, Hovhannes Devedjian, Vartan Arakelian sau Alexander Sharafian. Profesorul Nicolae Iorga, ministrul Grigore Trancu Iași sau viitorul Catolicos Vasken I au vorbit, de asemenea, la serile organizate de Asociația Raffi.
În timpul regimului comunist din România Asociația Raffi a fost interzisă iar unii din membri ei au fost deportați în Siberia.
Tot în timpul acestei triste perioade mii de armeni au părăsit România în căutarea libertății. Astfel și Asociația Raffi a renăscut, datorită membrilor săi emigrați în S.U.A. ( Los Angeles ) în decembrie 1963.
Primii lideri ai Asociației au fost Sarkis Saruni și Boghos Narghizian. Lor li s-au succedat Jirair Kolangian, Vasken Ajemian, Agop Arakelian, Gaizag Ohanesian și Kaloust Agopian.
Scopurile Asociației s-au păstrat în principiu aceleași : În 1964 a fost inaugurată o școală armeano-americană, în 1966 a fost fondată Echipa de fotbal Raffi ( prima echipă Homenetmen din SUA), în 1966 s-a creat Corului Raffi dirijat de Ara Manaș. Asociația spijină material Școala armeană Alex Filibos, biserica Surp Garabet, dezvoltă acțiuni umanitare și de ajutorare ( teledonul pan-armean, proiectele Armenian Relief Society)
În 1976 Catolicosul Vasken I s-a întîlnit la Los Angeles cu foștii compatriți și prieteni din Asociația Raffi.
Începînd cu anul 2000 Asociația are un Sediu în centrul Hollywood-ului.
Mi se umple inima de bucurie cand ma gandesc ca un bun prieten ca Ara impeuna cu alti prieteni Romana Hay si au luat pe umeri resposabilitatea de a perpetua de a-si pastra traditiile si limba Romanahailor. Eu insumi am fost martorul multor evenimente care stau marturie activitatii organizatiei Raffi si insusi a lui Ara.
Trbuie sa mentionez ca Organizatia Raffi isi extinde ajutorul si la scolile din Armenia prin ajutorul dat Scolli de Copii Handicapati din Orasul Gavar ,de care ne ocupam si ajutam eu cu sotia mea impreuna cu alti 10 prieteni printer care multi Romana Hay.