DAILY SUNDIAL / 6 membrii faimoși ai diasporei armene care au luat lumea cu asalt
Karine Reganyan, reporter
7 Mai, 2021
După 106 ani, președintele Joe Biden a devenit primul președinte american care a recunoscut atrocitățile comise împotriva armenilor de către Imperiul Otoman, folosind cuvântul genocid pentru prima dată de la președintele Ronald Regan.
Cunoscut sub numele de primul genocid al secolului al XX-lea, Genocidul Armean din 1915 a fost o crimă orchestrată împotriva umanității în încercarea de a anihila poporul armean, o crimă prin care Imperiul Otoman Turc a masacrat 1,5 milioane de vieți armene. Autoritățile otomane au deportat, vânat și ucis mai întâi sute de intelectuali armeni și lideri ai comunității pentru a se asigura că istoria armenilor a murit odată cu ei, apoi au procedat la fel cu restul poporului armean.
Eșecul global de a îi trage la răspundere pe turcii otomani pentru atrocitățile lor l-a inspirat pe Adolf Hitler de a persecuta și ucide 6 milioane de evrei. Hitler a crezut că dacă lumea nu a acționat pentru a opri turcii otomani, nimănui nu-i va păsa de poporul evreu. „Cine, la urma urmei, vorbește astăzi despre anihilarea armenilor?’’ a spus Hitler în discursul său din 1939 la Obersalzberg.
Cu milioane de armeni care au fugit de pe pământul lor natal pentru a supraviețui, Armenia are acum una dintre cele mai numeroase diaspore din lume. Armenii scăpați au ajuns în Franța, Regatul Unit, Spania, Statele Unite, Rusia, Etiopia și nenumărate alte țări de pe glob. Cu o diasporă răspândită pe scară largă, nu este nici o îndoială că descendenții supraviețuitorilor Genocidului Armean au luat lumea cu asalt.
Kim Kardashian West

Fie că o admirăm sau nu pe Kim Kardashian West, ea este unul dintre cele mai mari nume de la Hollywood și în mod continuu își prezintă originile armenești prin intermediul emisiunii de televiziune de succes „Keeping Up with the Kardashians”, prin interviurile și activismului ei politic.
Kim Kardashian West moștenește rădăcinile armene de la răposatul său tată, Robert Kardashian. Ea și-a obținut succesul devenind o vedetă de televiziune și un prosper om de afaceri, potrivit revistei Forbes. Kim Kardashian West, care are o avere de 1 miliard de dolari, este acum cea de-a doua femeie miliardară de origine armeană care apare pe coperta revistei Forbes, după fondatoarea companiei Alex și Ani, Carolyn Rafaelian. În timp ce trăiește precum o vedetă de prim rang la Hollywood, Kim Kardashian West continuă să-și păstreze rădăcinile armenești, nu doar descoperind ea însăși anumite lucruri, ci și prin educarea celor 285 de milioane de adepți pe care îi are pe rețelele de socializare despre Genocidul Armean și situația cumplită în care se află Armenia astăzi.
Kim Kardashian West, care a vizitat Armenia de două ori, intenționează să mute producția pentru compania ei Skims acolo într-un efort de a aduce mai multe afaceri în Armenia, potrivit Daily Mail.
Cher

Cher, născută Cherilyn Sarkisian, a schimbat lumea muzicii pop pentru totdeauna. La fel ca și Kardashian, Sarkisian s-a născut dintr-o mamă americană și un tată armean. Una dintre reginele originale ale pop-ului, Cher și-a lăsat amprenta la Hollywood. De la duo-ul Sonny & Cher a deveni un megastar solo și o actriță câștigătoare de premii Oscar, ea continuând să inspire artiștii pop de azi. De asemenea, Cher a făcut multe pentru comunitatea armeană, deși nu a simțit niciodată o legătură puternică cu trecutul ei din cauza copilăriei cu un tată înstrăinat. Totul s-a schimbat când a decis să călătorească în Armenia în anul 1993, când Armenia a intrat în război cu Azerbaidjanul pentru teritoriile etnice armene, potrivit ziarului The Guardian. Din momentul plecării în Armenia și reînnodarea legăturilor cu originile ei, Cher a fost extrem de vocală în sprijinul Armeniei și a încercat să facă lumea să recunoască Genocidul Armean pentru ceea ce a fost: o exterminare.
Andy Serkis

Andy Clement Serkis, al cărui nume original este Sarkisian, este unul dintre cei mai proeminenți actori de la Hollywood. Cu roluri care variază de la Gollum în „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul” până la obținerea unui rol în universul cinematografic Marvel ca personajul Ulysses Klaue în „Pantera neagră”, Serkis rămâne unul dintre puținii actori armeni din Hollywood. Născut dintr-o mamă britanică și un tată armean, opera lui Serkis i-a adus un premiu BAFTA pentru contribuția britanică remarcabilă în lumea cinema-ului.
Serj Tankian

Serj Tankian, solistul trupei de armeni System of a Down, este iubit de fanii metal din întreaga lume. Tankian s-a născut din părinți armeni, cu patru bunici care au scăpat în Liban în timpul persecuției armenilor. Munca sa în industria muzicală i-a adus trupei sale un premiu Grammy pentru Cea Mai Bună Interpretare Hard Rock și un premiu MTV Europe Music pentru Cea Mai Bună Trupă de Rock Alternativ. Tankian și-a folosit platforma pentru a uni iubitorii de rock din întreaga lume și pentru a-și educa fanii despre atrocitățile comise împotriva armenilor prin versurile melodiilor sale. Tankian este neobosit în lupta sa pentru recunoașterea Genocidul Armean printr-o activitate continuă de activism politic, atât cu guvernul SUA, cât și alături de guvernul armean. Tankian este, de asemenea, absolvent al Universității de Stat din California de unde a obținut o diplomă de marketing în 1989.
Kirk Kerkorian

Cunoscut drept „Tatăl mega-resorturilor din Las Vegas”, Kerkor „Kirk” Kerkorian a fost unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, investitori și filantropi ai Americii. Kerkorian este cel care a gândit arhitectura orașului Las Vegas de sus până jos. Cu o avere de aproximativ 4 miliarde de dolari, Kerkorian a cumpărat MGM Studios în 1969 ca investitor de film și ulterior a deschis MGM Grand Hotel and Casino în 1973, cel mai mare hotel din lume la acea vreme. Descendent al unor armeni imigranți care au scăpat de otomani, Kerkorian și-a onorat strămoșii armeni donând peste 1 miliard de dolari poporului Armeniei după cutremurul devastator din Spitak din anul 1988. De asemenea, Kerkorian a finanțat integral filmul de rememorare a Genocidului Armean intitulat “The Promise”(Promisiunea). Filmul, în care au jucat Christian Bale și Oscar Isaac, a fost primul film american devenit popular, care descrie povestea Genocidului Armean. Potrivit Hollywood Reporter, dacă nu ar fi fost Kerkorian, filmul nu ar fi ajuns niciodată pe ecrane. „Promisiunea” a fost un proiect aflat în lucru de mai mult timp deoarece pentru Kerkorian avea o semnificație deosebită. Înainte de moartea sa în 2015, el s-a asigurat că fiecare detaliu din film va fi bine prezentat, dar și dureros de adevărat.
Charles Aznavour

Unul dintre cei mai mari artiști celebri din Franța și considerat versiunea franceză a lui Frank Sinatra, Aznavour era un poet care își putea transforma poezia în cântece de dragoste franceze. Născut Shahnour Vaghinag Aznavourian, Aznavour a fost copilul unor imigranți armeni care au fugit în Franța pentru a scăpa de Genocidul din 1915. Aznavour și-a pus amprenta în industria muzicală atunci când idolul francez, Edith Piaf, l-a auzit cântând și ulterior l-a invitat să se alăture ei în turneu, potrivit site-ului Snippet of History. Aznavour a înregistrat peste 1.200 de melodii și a apărut în peste 80 de filme și emisiuni TV franceze. El a fost întotdeauna un promotor al Cauzei Armene prin munca sa caritabilă și eforturile nenumărate de a împărtăși istoria poporului armean și soarta tragică din care au scăpat mama și tatăl lui. În ciuda faptului că au fost strămutați din pământul lor natal în timpul Genocidului Armean, părinții lui Aznavour au rezistat asimilării turcești învățându-și copii limba armeană, folclorul și tradițiile pentru a-și păstra cultura armeană, potrivit ziarului The New Yorker. La moartea lui Aznavour, în 2018, Turnul Eiffel a fost luminat în memoria sa, Franța pierzându-și unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți.
Poporul armean a îndurat unele dintre cele mai grave momente din istorie. În ciuda faptului că Statele Unite au ignorat evenimentul din cauza parteneriatului de securitate cu Turcia, lupta poporului armean pentru recunoașterea Genocidului a continuat de peste 100 de ani. Până în prezent, guvernul turc refuză să recunoască crimele comise.
Armenii sunt un popor mândru și vor continua să-și împărtășească istoria cu copiii lor pentru a menține cultura patriei în viață în întreaga diasporă, la fel cum au făcut aceste elite de la Hollywood.