Andreea Barbu

CENTRUL CULTURAL ARMEAN | Aniversare Anușavan Salamanian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În luna martie, în 2022, prolificul inginer de sunet și scenarist, Anușavan Salamanian, a împlinit nouăzeci de ani. O călătorie în cinematografia româneacă s-a intitulat manifestarea aniversară desfășurată cu acest prilej la Centrul Cultural Armean din București. Evenimentul moderat de Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România s-a bucurat de participarea cunoscutei interprete Corina Chiriac, a actorilor Mircea Diaconu, George Mihăiță, a editorului de imagine Melania Oproiu și a inginerilor de sunet Mihai Orășanu și Ioan Bain.

              Anușavan Salamanian de-a lungul îndelungatei sale cariere a colaborat cu regizori de prestigiu precum, Ion Popescu Gopo, Liviu Ciulei, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Sergiu Nicolaescu, Dan Pița și Mircea Daneliuc. De asemenea, a contribuit la succesul unor filme regizate de Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu și Sinișa Dragin. Un bilanț rapid indică peste o sută de filme la care a lucrat. Nu a avut o viață banală, profesional i-a ieșit totul ca la carte, a dat speranță celor din jur, într-un cuvânt a fost un model. Pentru numeroasele sale realizări i-a fost conferit în 2004 Premiul Uniunii Armenilor din România.

              Scriitorul Varujan Vosganian, a evocat, la începutul manifestării, personalitatea acestui remarcabil truditor în domeniul cinematografiei.

              

Suntem mândri că avem un reprezentant ca Anușavan Salamanian care s-a născut în 1932, într-o familie de supraviețuitori ai evenimentelor din 1915, la Bazargic. Pe vremea aceea, Bazargicul era parte a României. A urmat studii la Leningrad, astăzi Sankt Petersburg. A debutat în cinematografie acum șaizeci de ani cu filmul regizat de Ion Popescu-Gopo și intitulat „S-a furat o bombă”. A colaborat mult timp cu Gopo și peste ani a și primit premiul Gopo. A fost unul dintre însoțitorii lui Sergiu Nicolaescu pentru mai multe filme, dar a lucrat și cu alți regizori importanți. Interesant este faptul că a fost și scenarist. Reținem că a fost nu numai un meseriaș, așa cum se autodefinește, ci s-a adaptat mereu noilor tehnologii, fiind un tehnician de excepție. A făcut enorm pentru cinematografia din România.

            Pentru a intra în atmosfera specială a evenimentului au fost prezentate publicului fragmente reprezentative din filme a căror coloană sonoră a fost realizată de Salamanian, precum, S-a furat o bombă, Veronica, Cu mâinile curate, Alogic11…, Nemuritorii, Columna, Ciuleandra, Osânda, Pădurea spânzuraților, Hotel de lux, Glissando.  Montajul acestor fragmente a fost realizat de actrița și regizoarea Armine Vosganian pe baza secvențelor oferite de Arhiva Națională de filme, Cinemaraton și Alexandru Ciocianu. După vizionarea acestui colaj șirul amintirilor depănate a continuat cu îndrăgita actriță și interpretă Corina Chiriac.

              Mi-am adus aminte datorită fragmentelor prezentate de regizorul Savel Stiopul, armean și el care se cunoștea cu mama și care la numai douăzeci și unu de ani m-a ales să joc într-un rol de spioană. Așa a început cariera mea. De la fiecare regizor am învățat enorm, ca și de la Salamanian. Cu acest prilej ofer bibliotecii Uniunii Armenilor cartea mea care conține amintiri și nu numai…  Mama mea a fost armeancă, iar pentru mine întoarcerea în trecut, la rădăcini e importantă. Le datorăm enorm celor care au fost înaintea noastră și de la care am învățat. De aceea am donat Muzeului Național de Istorie documentele familiei mele, instrumente muzicale si ținute de scenă.

          Actorul George Mihăiță a reliefat importanța coloanei sonore într-un film și s-a referit la perioada în care a colaborat cu inginerul de sunet de origine armeană.

          Îi mulțumesc lui Salamanian că la acest eveniment respir armenește. Salamanian a fost colosal! Coloana sonoră a filmelor sale e excepțională. Când privim un film poate nu acordăm atenție coloanei sonore, dar ea crează o stare cu o forță deosebită. Salamanian a fost cât am lucrat cu împreună unul dintre puținii mari domni. Am fost alături la treisprezece filme, majoritatea realizate de Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu. Trebuie astăzi să-i recunoaștem valoarea culturală. A dat mereu încredere actorilor și celor cu care lucra la postsincron.

          Inginerul de sunet Mihai Orășanu a completat la rândul său imaginea despre Salamanian.

          Am venit în Buftea tănâr absolvent și am învățat de la Sami care a fost pentru mine un mentor și un prieten. În pauze stăteam de vorbă, depăna amintiri. Era un profesionist desăvârșit cum de fapt vrem toți să fim.

              Melania Oproiu a povestit despre cum era viața în Buftea alături de mari artiști.

               Sunt monteur de film și am făcut primii pași alături de Sami. Montajul era considerat Cenușăreasa cinematografiei. Prin coloana sonoră se susținea imaginea. Sami era extrem de talentat și a lucrat cu diferiți regizori, de la Sergiu Nicolaescu la Elisabeta Bostan, de la Mircea Daneliuc la Dan Pița. Îi datorez mulțumiri pentru că a fost o forță și un exemplu pentru noi toți.

             Ioan Bain, inginer de sunet, a adăugat câteva considerații.

              Am avut norocul să-l secondez pe domnul Sami o lungă perioadă de timp, cincisprezece ani. Înainte să-l cunosc credeam că știu destul de multe despre sunet, apoi mi-am dat seama că nu era așa. A fost o perioadă minunată cea petrecută alături de dumnealui. Mi-a povestit despre Sankt Petresburgul unde a studiat, despre istoria Buftei, despre mixajul în negativ, unde repeta câteva ore pentru câteva minute de sunet. A fost pentru mine o școală și o șansă să lucrez cu un asemenea maestru.

             Actorul și scriitorul Mircea Diaconu a subliniat rolul important al cinematografiei de la noi.

             Cinematografia românească veche rezistă, circulă, revedem cu drag filmele pe toate canalele tv și asta demonstrează faptul că unii oameni au muncit cu drag, fără orgolii. Să ne bucurăm că am avut astfel de maeștri la Buftea. La postsincron a lucrat Sami, tăcut, elegant. De la el am aflat multe în meseria mea. Sami a fost beneficiarul școlii rusești. În citadela Buftea am muncit toți egal. Etnia armeană a avut o contribuție deosebită la cultura română. O minune de om a fost și Anda Călugăreanu!

              La mulți ani, Sami! Aceasta a fost urarea simplă, emoționantă, caldă de la finalul evenimentului adresată armeanului al cărui nume se află pe genericul multor filme românești.

Text și fotografii de Andreea Barbu