Clubul de copii „Luis-Lumina” și reușitele sale

Comunitatea armeană din București se mândrește cu mai multe fețe zâmbitoare ale copiilor zglobii, veseli și energici care de obicei duminicile vin la Sfânta liturghie și apoi merg la Clubul „Luis-Lumina” al Arhiepicopiei Armene. Cu vioiciune se străduiesc să răspundă la orice întrebare fie ea în limba armeană sau în limba română. Cunosc deja calendarul religios, pot cânta melodii armenești și la final spun că cea care le poartă de grijă este Armine Khachatryan Grigoryan, soția preotului paroh al Bisericii Armene din București. Despre Clubul de copii Luis și corul Ani recent înființat am stat de vorbă cu Armine la jumătatea lunii martie, într-o duminică însorită.
Ce pregătești în general pentru cei mici care vin cu mult entuziasm la Clubul Luis al Arhiepiscopiei Armene?


În ultimul an, am organizat în cadrul centrului multe evenimente. De succes s-au bucurat atelierele de creație, serbările, expozițiile și micile concerte. Este un prilej fericit pentru noi să organizăm cu purtarea de grijă și binecuvântarea Preasfinției Sale Episcopul Datev Hagopian, Intăistătătorul Eparhiei Armene din România, activități educative pentru copii și să îi ajutăm să se dezvolte armonios. Prima dată, am organizat un atelier cu ocazia Crăciunului și Anului Nou. Am pregătit seminare pentru slujba din Ajunul Crăciun. O noutate a fost pregătirea alături de cei mici a mâncării tradiționale ghamapa (dovleac umplut cu orez și stafide). Apoi pentru Sfântul Sarkis și Întâmpinarea Domnului, am organizat o expoziție tematică în curtea bisericii. Fiecare sărbătoare este urmată și de un atelier pentru copii. Pentru mine, este important ca ei să înțeleagă istoria fiecărui eveniment și simbolismul lui.
Cum susține Clubul de copii Luis multiculturalismul?
În comunitatea armeană din București, nouăzeci la sută dintre cei mici provin din căsătorii mixte. Niciodată nu forțăm să punem mai presus una dintre culturi: armeană sau română. Dorim să creăm o armonie între cele două, dar ne dorim ca acești copii să-și înțeleagă rădăcinile armene, cine suntem, de unde am venit, valorile noastre creștine și naționale. Poate că acasă nu au toți șansa aceasta. Am câtiva copii cu părinți din Armenia care deja știu limba și înțeleg melodiile și poeziile pe care le lucrăm. Totuși, vreau să îi ajut și pe cei care nu au încă multe cunoștințe despre identitatea lor armeană. Le mulțumim tuturor părinților pentru implicare și participare la toate evenimentele. În data de 12 martie, a avut loc și vizita scriitorului Constantin Năstase, care uimit de activitatea noastră a dorit să organizeze pentru copii o lectură a cărții Secretul Ursulețului Talpă Grea și a împărțit câte o carte copiilor. Oricine dorește să ne ajute în activitatea noastră, să se implice în viețile copiilor și să le facă duminicile mai senine este binevenit să contribuie.

Cum atrageți copiii către religia ortodoxă?
Prin educație, noi îndrumăm copiii spre biserică, învățând limba maternă, și tradițiile armenești. În fiecare duminică, copiii vin mai întâi la biserică, participă la Sfânta Liturghie și apoi sunt binecuvântați de episcopul Datev Hagopian. La club, copiii învață rugăciuni, cântece bisericești, inmuri și le explic datinile creștinești. Credința îi va ajuta să distingă binele de rău și vor duce mai departe obiceiurile noastre.
În concluzie care este menirea acestui club?
La club, copiii învață în mod special limba armeană, deja aproape toți știu să scrie și să citească. Cine ne trece pragul poate ușor constata cum progresează săptămânal. Toți cei peste cinci ani deja știu alfabetul armean. Îi învăț melodii armenești, aici ei mai și desenează și se joacă. De asemenea, avem în plan multe excursii la bisericile armene din Români. La început vom merge la Constanța și Pitești. În mod constant vin la club cincisprezece copii și este puțin greu să călătorești cu ei pe distanțe mari, dar măcar în zonă putem merge pentru a vedea că armenii s-au așezat și au construit ceva semnificativ.

Ai înființat de curând Corul Ani. Deja putem vorbi de un repertoriu?
Corul Ani a fost înființat la propunerea mea de către Preasfințitul episcop Datev Hagopian. În urma binecuvântării lui, în anul 2021, am început să susținem concerte. Denumirea a fost gândită de către episcop, pentru a aduce aminte că primii armeni veniți în România au ajuns în urma căderii orașului Ani acum aproape o mie de ani. Am început cu patru, cinci membri, acum suntem unsprezece membrii. Cântăm muzică tradițională și folclorică armeană, dar mai ales muzică religioasă, mai ales melodiile lui Komitas. Astfel, noi răspândim cultura armeană. Până acum, am avut șansa să cântăm pentru comunitatea noastră, dar sperăm în viitorul apropriat să cântăm și pentru publicul român. Vrem să facem o serie de concerte religioase pentru sărbătorile care urmează.
În aceeși duminică i-am adresat câteva întrebări scriitorului Constantin Năstase care a venit cu drag pentru a le citi celor mici din cartea sa Secretul Ursulețului Talpă Grea, volum apărut în 2022 la Editura Tandem.


Cum a decurs interacțiunea cu cei mici? Ați observat că deja ei pot vorbi armeană. Cum credeți că poate fi susținută dezvoltarea lor în continuare?
– În general, cei mici au puțină răbdare și aceasta a fost prima impresie pe care am avut-o interacționand cu ei. Însă pe masură ce reușești să le stărnești curiozitatea devin generoși în exprimarea sentimentelor, se identifică cu personajele poveștii și sunt dornici să afle dacă eroul lor reușește să învingă obstacolele care-i stau în cale. Interesul pentru carte s-a
manifestat treptat în atitudinea lor. Dacă la început nu stăteau locului, pe măsură ce le împartășeam din aventurile ursuletului Talpă Grea am remarcat că au devenit din ce în ce mai liniștiți și interesați, pentru ca în final să aplaude satisfăcuți. Ce mulțumire mai mare poate avea un autor de cărți pentru copii! Pe de altă parte, faptul că vorbesc două limbi de la vârste fragede este benefic pentru dezvoltarea lor viitoare, pentru a-și lărgi orizontul spiritual.
Cum îi atragem pe cei mici să citească și să asculte povești în loc să stea la televizor sau pe telefon?
-Răspunsul pare complicat pentru că trăim într-o lume digitală în care copiii sunt atrași de tehnologie, iar acest lucru nu-l putem ignora. Interzicerea sau restricționarea jocului pe telefon ajută într-o oarecare măsură la vârste fragede, dar generează frustrări în mintea copilului, cu efecte greu de imaginat. Secretul este că în paralel cu utilizarea tehnologiei să-i cultivi pasiunea pentru lectură, plăcerea cititului. Cum faci asta? Cu perseverență și
răbdare, folosind cărți bune, adaptate fiecărei vârste, cărți motivaționale, populate de eroi cu care copilul să se identifice și care să-l pregătească pentru viață. O carte bună are întotdeauna puterea de a transforma naivitatea celor mici într-un factor esențial de dezvoltare a creativității și imaginației. Rolul părinților în a ghida lecturile copiilor, în primii ani de viață este esențial.
Andreea BARBU
Activitatea Clubului „Luis-Lumina” o puteți urmări pe pagina lor de facebook