Kuxa Events și… armenii (2)

Iată că în mod constant armenii revin la Kuxa Events, un loc cu o vibrație particulară care răspunde provocărilor de astăzi pentru că se adaptează tot timpul. Impactul asupra pasionaților de gătit este mare pentru că aceste experiențe aduc mulțumire și bucurie. Cu certitudine acest loc despre care de la o vreme se vorbește în București este o obțiune pentru multe gusturi. S-a verificat deja și cei mici pot pregăti aici deserturi de tot felul cu plăcere și entuziasm. Pentru tinerii armeni, de exemplu, modul de preparare al turtei dulci și brioșelor nu mai are secrete.


Tocmai de aceea la începutul lunii iunie au trecut la un alt nivel prin pregătirea unei prăjituri cu brânză și fructe. În acest mod atelierul culinar organizat de Uniunea Armenilor din România cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului a facilitat dobândirea de noi cunoștințe în sfera gastronomiei.
Este binecunoscut faptul că suntem în acest secol mult mai expuși la mâncare. Există în prezent numeroase canale de televiziune dedicate cookingului pentru că gastronomia înseamnă cultură, chimie, abilități și rafinament. Sigur, din această ecuație nu poate fi exclusă emoția. Și a fost emoție din plin în dimineața zilei de zece iunie când cei mici îndrumați de Iulia Postolachi s-au străduit să facă o prăjitură onorabilă pentru că, nu-i așa, nutriționiștii recomandă consumul carbohidraților și al fructelor în prima parte a zilei. Am urmărit la atelierul culinar concentrarea, tremurul blând, formulele personale și modalitățile de lucru. Știam deja că unii dintre cei mici au spart primul ou sau au făcut cel dintâi aluat la Kuxa. Iată că Uniunea Armenilor a avut grijă și de asta, un început de weekend cadou, în care a fost și fun, am avut ce învăța și cum petrece timp de calitate. De altfel, ce poate fi mai savuros, la începutul verii, decât un desert pregătit cu râvnă de prichindei? Sigur, nu sunt de lepădat nici plimbările lungi cu barca pe lac sau cele pe bicicletă, nici admiratul copacilor în pădure sau joaca cu animalele de companie. Încununarea acestor plăceri poate fi până la urmă, fără tăgadă, o prăjitură delicioasă savurată în tihnă, chiar și spre groaza stomatologilor.


Nu e nimic grav, cei mici preferă tartele cu fructe și înghețata. Numai terenul de desfășurare să fie Kuxa Events, locul ales de Silvia Terzian și Narine Bogdan Căuș Nicolaides pentru talentele precoce sau cele deja afirmate.
Am avut bucuria de a vorbi la atelierul culinar cu Narine Gabriela Cocoș și cu Levon Nazarian, doi prichindei care au înțeles mult prea bine că gastronomia ne incită și ne face să încercăm mereu altceva.

Narine, cum faci prăjitura asta?
Am pus câțiva biscuiți Oreo, zahăr, unt topit și esență de lămâie. Acesta este blatul pentru prăjitură și apoi se adaugă crema de brănză Philadelphia și fructele.
Acasă îți ajuți familia în bucătărie?
Sigur, am învățat să fac omlete, supe. Sunt un ajutor de nădejde. Din cele șase prăjiturele de astăzi, una o să o ofer surorii mele și alta bunicii care m-a însoțit. Celelalte le păstrez pentru mătușă și părinți.
Dacă vei mai veni la Kuxa ce ai vrea să prepari?
O prăjitură care să fie servită cu o înghețată. Mi-a plăcut aici și aș vrea să revin.

Levon, este admirabil ce faci.
Fac cheesecake și sunt sigur că o să-mi iasă bine. Am mai fost la Kuxa și am făcut brioșe cu ciocolată.
Acasă o ajuți pe mami? Care e mâncarea armenească preferată de tine?
Ghapama. Îmi place și kata. Uneori mai ajut prin bucătărie.
Câte prăjiturele faci azi?
Șase. Suficiente.
Printre părinți a fost plăcut să o reîntâlnesc pe Liana Minasyan Zakaryan, consilier la ambasada Armeniei în România. În acest loc al micilor speranțe mi-a mărturisit că aceste evenimente culinare sunt binevenite în perioada post-pandemică, mai ales că puterea de seducție a gastronomiei este mare.

Cum a decurs atelierul pentru câțiva din membrii familiei Minasyan? Obișnuiți să gătiți împreună și acasă?
În gospodăria familiei mele, cel puțin o dată sau de două ori pe zi se pregăteau Marlenka și Pokhindz. Sunt prăjiturile copilăriei mele. Ajutam mereu prin bucătărie, să sparg ouăle și să învârt aluatul. Fiicei mele, Sona, îi place să se joace cu aluatul, să facă tot felul de forme și ia câte o lunguriță înainte să fie întins în tavă. Chiar săptămâna aceasta, înainte de atelier, am făcut și noi colțunași. Sona chiar ne-a întrecut în măiestrie la împăturit aluatul. Ador să petrec cu Sona momente în bucătărie, mai ales că ei îi place să contribuie. Chiar pe drum, îmi spunea cât de mult i-ar plăcea să fie un atelier de înghețată acum că este vară. Așa de încântată este Sona de aceste ateliere că a invitat o prietenă de vârsta ei, care are rude de origine armeană în Bacău descoprite recent când cele două fete s-au împrietenit. Ambele azi au făcut cheesecake sub formă de brioșe și le-a ieșit de minune!


La final, după ce au fost savurate prăjiturile cu fructe, copiilor le-au fost citite basme armenești dintr-un volum recent apărut (Basme armenești de la Moș Suren). De asemenea pasionații de desen au putut colora în voie. Până la următorul atelier culinar dedicat lor, cei mici își vor aminti cu plăcere timpul petrecut la Kuxa Events.
Andreea BARBU
Fotografii de Andreea Tănase

