Vă recomandăm să citiți !
În ziua de astăzi când filele cărților se răsfoiesc din ce în ce mai rar, spre deloc recomand câteva volume esențiale pentru înțelegerea profundă a spiritului armean.
Primul ar fi “Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh” , de Franz Werfel. A doua este “Cartea soaptelor” a lui Varujan Vosganian. Sunt carți arhicunoscute care au fost editate și se găsesc în România. Dacă din diferite motive nu au fost achiziționate de armeni sunt exemplare suficiente în bibliotecile publice și pot fi împrumutate.
Al treilea ar fi “Arta Armeniei” a lui Christina Maranci . Autoarea este o relativ tânără cercetatoare, scriitoare, traducătoare, istoric și profesor armeano-american (este născută în anul 1968). În anul 2022, a fost numită în postul de profesor la catedra Maștoț, de studii armene la Universitatea Harvard. Ea este prima femeie și prima armeancă care ocupă această funcție.
Arta Armeniei oferă o explorare cuprinzătoare a artei armene și îi conduce pe cititori într-o călătorie fascinantă în timp, pornind de la cele mai vechi dovezi ale expresiei artistice din Armenia până în zilele noastre.
Această carte prezintă un studiu oportun și foarte necesar al artelor din Armenia din antichitate până la începutul secolului al XVIII-lea d.Hr. Prezentarea cronologică, aduce în discuție o gama largă de medii, inclusiv arhitectura, sculptura în piatra, lucrări din metal, lemn și pânză, artele ceramice. Oferă o introducere completă și autorizată a trei mii de ani de artă, arheologie, arhitectură și design armene.
A patra carte se intitulează “Fetele castelului de nisip” de Chris Bohjalian.
Chris Bohjalian s-a născut dintr-un tată armean și dintr-o mamă suedeză. Bunicii săi armeni au fost supraviețuitori ai genocidului .Are 60 de ani și este autorul a 20 de romane din care trei au fost adaptate cinematografic. Opera lui Bohjalian a fost publicată în peste 30 de limbi.
Povestea o urmărește pe Elizabeth Endicott, o tânară asistentă americană care se oferă voluntară pentru a ajuta refugiații armeni din Siria în timpul Primului Razboi Mondial. Elizabeth Endicott vine din Boston la Alep, punctul de sosire pentru sutele de mii de armeni care au fost forțați să plece din Turcia și să moară prin deșert. În mijlocul haosului și tragediei, Elizabeth îl cunoaște pe Armen, un tânar inginer armean care și-a pierdut soția și fiica în genocid. Armen pleacă în Egipt pentru a se alătura armatei britanice, și începe să-i scrie Elisabetei. Povestea lor de dragoste se desfășoară prin scrisori și dezvăluie rezistența spiritului uman în fața ororilor de neimaginat.
A cincea carte este Câinele negru al destinului de Peter Balakian.
Peter Balakian s-a născut la 13 iunie 1951 în SUA fiind un cunoscut poet, prozator și savant armeano-american. Este autorul mai multor cărți. A câștigat premiul Pulitzer în anul 2016. Din 1980, predă la Universitatea Colgate, unde este profesor de științe umaniste.
„Câinele negru al destinului” este o carte de memorii. Autorul urmărește procesul complex de descoperire a faptelor din istoria poporului armean și consecințele îngrozitoare ale campaniei guvernului turc de a acoperi una dintre cele mai grave crime comise vreodată împotriva umanității. Balakian ne prezintă o familie remarcabilă de negustori, medici, un episcop, și mătușile sale, două figuri cunoscute în lumea literaturii. Figura centrală de neuitat a poveștii este bunica lui Balakian, o supraviețuitoare și văduvă a genocidului, care vorbește despre genocid în timp ce prepară delicatese armenești.
În esență este povestea captivantă a călătoriei unei familii din trecutul ei bântuit la o nouă viață într-o lume văzută prin ochii unui poet.
Gabriel Antonie Lazarovici