Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM | Lanis Anton Sahazizian ( 11 octombrie 1938 – 4 aprilie 2024 )

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu mare tristețe anunțăm trecerea în neființă, pe 4 aprilie la Toronto, a lui Lanis Anton Sahazizian, la vârsta de 85 de ani. Lanis s-a născut la București, la 11 octombrie 1938, părinții fiind Levon și Satenig Sahazizian. Tatăl său, Levon, a fost un renumit editor de ziare în limba armeană și publicist, având pseudonimul literar Levon Lanis. El reușește să aducă de la Is­tanbul matrițele tipografice ale literelor armenești, pe ba­nii lui, făcând să apară astfel în Ro­mânia publicația „Șepor” (Goa­rna).

Lanis Sahazizian a fost inginer mecanic profesionist desăvârșit în domeniul sistemelor de conducte pentru reactoare nucleare la Ontario Hydro și OPG. Cu toate acestea, adevăratele sale pasiuni au fost scrisul și cauza armeană. A fost un colaborator permanent la revista Ararat, periodic a Uniunii Armenilor din România și a publicat mai multe cărți precum tatăl său, autor și supraviețuitor al genocidului armean. Ultimul articol publicat în Revista Ararat a fost despre unchiul Onnig Tokatlian, comandantul  motonavei „Transilvania”.  

A suferit mult după moartea soției Anne-Marie (n. Savulian). Avea doi copii minunați, Anton ( căsătorit cu Laura) și Alice ( căsătorită cu Leonardo Ruppenthal) de pe urma cărora s-a bucurat de cei cinci nepoți ai săi, Antonia și Gabriela Ruppenthal, Jack, Lilly și Teddy Sahazizian.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 12 aprilie 2024, la Biserica Armenească Sfânta Maria din Toronto urmată de înmormântarea la York Cemetery and Funeral Centre.

Dumnezeu să-l odihnească.