„Taraz” – portul tradițional armenesc, adus în prim plan pe platoul Muzeului de Artă Populară Constanța
de Gabriela Gevelegean
Muzeul de Artă Populară Constanța, împreună cu Asociația „Amintiri din Dobrogea” a marcat în acest week-end „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”.
Manifestarea s-a desfășurat pe platoul din fața muzeului, evenimentul fiind menit să încurajeze dialogul intercultural și să promoveze patrimoniul cultural al etniilor din Dobrogea.
Cu un număr impresionant de participanți și o diversitate de costume populare, cei prezenți și-au adus contribuția la crearea unei atmosfere vibrante și pline de viață. Au fost prezentate cu mândrie și pasiune costume populare românești și ale minorităților rușilor lipoveni, tătare, elene, armene și aromâne, oferindu-le tuturor o incursiune captivantă în bogata noastră moștenire culturală.
Comunitatea armeană din Dobrogea și portul tradițional armenesc au fost reprezentate în cadrul evenimentului de către semnatara acestui articol, membră a filialei constănțene a UAR.
Culorile alese pentru purtarea costumului nu au fost întâmplătoare, cu nuanțe de roșu (roz, mov), roșul simbolizează, în tradiția armenilor curajul, iar mov – înțelepciunea, trăsături pe care etnicii armeni le-au dovedit deseori, în multe situații de-a lungul timpului.
Și așa cum este caracteristic aproape oricărui „taraz”, nu au lipsit broderiile cusute cu migală pe centura caftanului, pe caftan și pe rochia propriu-zisă.
Despre costumul tradițional armenesc, „Taraz”
Portul național armenesc este cunoscut sub denumirea de „Taraz” . Conform unui dicționar armean „Taraz” are multe semnificații .Acestea includ forma,marca, moda, maniera aspectul , costumul, uniforma, rochia.
De-a lungul secolelor aspectul costumelor armenești s-a schimbat în funcție de mai mulți factori printre care disponibilitatea blănurilor ,țesăturilor,bijuteriilor,dantelelor ,broderiilor,condițiilor climatice și a funcțiilor.
Primele materiale de bază folosite în hainele armenești au fost lâna, blana și bumbacul. Înainte de a avea propria producție de mătase armenii au importat mătase din China. În perioada urartiană mătasea importată din China a fost folosită în regalitate. Mai tărziu armenii au cultivat viermi de mătase și și-au produs propria mătase.Țesăturile de mătase au devenit un simbol al bogăției.
Tarazul a avut multe influențe de-a lungul secolelor. Influențele sunt provenite de la bizantini, romani, arabi si persani. Aceste influențe au intervenit în modelarea designului costumului armenesc.
Colecția de costume pentru femei începe în perioada Urartu în care rochiile au fost proiectate cu mătase albă, cremoasă, brodate cu fir de aur.
Costumul poate fi împărțit în două regiuni principale:armenii occidentali și armenii estici, care la rândul lor, sunt împărțiți în subregiuni separate.
Unele din tehnicile folosite la realizarea acestor costume au supraviețuit până în prezent și sunt aplicate în mod activ în artele vestimentare, cu toate acestea există si tehnici care s-au pierdut. Renumitele centre de broderie armeană-Van Vaspurakan,Karin, Shirak, Syunik, Artsakh, Cilicia se remarcă prin descrierea lor ritmică și stilistică a ornamentelor ,combinațiilor de culori și compoziției.
Colorarea ornamentală a îmbrăcămintei armene nu este doar întruchiparea valorilor cuturale, ci o poveste despre istoria oamenilor, frumusețea regiunii în care trăiește acest popor, despre ceea ce trăiește și face.
Istoric ,simbolismul ornamental a avut în primul rând o orientare magică.Ornamentele și modelele au fost localizate în jurul zonelor deschise ale corpului gât,brațe,picioare că și cum ar proteja stăpânul lor împotriva spiritelor. Au folosit diverse tehnici pentru aplicarea ornamentelor în special-broderie.Materialele folosite au fost mărgele, nasturi, fire de aur și argint și surprinzător, solzi de pește. Ornamentele aplicate pe costume au fost : forme geometrice, ornamente florale, faună și imagini de clădiri, în special biserici.
Un festival anual care sărbătorește rochia tradițională armeană, cunoscut sub denumirea de „Taraz Fest”, este găzduit în fiecare an la Erevan și Stepanakert de Centrul cultural Teryan.
Sursa: Hasmig Ananian