Festivalul „Constanța multietnică”
Constanța este un model! De echilibru, de armonie, de prietenie! Zilele orașului Constanța sunt zile de sărbătoare atât pentru toți locuitorii ei, cât și pentru vizitatorii care vin în orașul de la malul mării tot timpul anului. Cu fiecare nouă ediție, sărbătoarea este din ce în ce mai colorată, mai efervescentă și cu mai mare succes în rândul publicului.
Asociația „Dobrogea de Patrimoniu” a fost cea care a ales să promoveze diversitatea dobrogeană prin evenimentul „Constanța multietnică”, etniile fiind esența farmecului aparte pe care Constanța îl are.
Duminică, 19 mai, a avut loc parada etniilor și a costumelor tradiționale care a fost însoțită pe traseu de muzica militară a Forțelor Navale Române, dar și de tinerele bicicliste de la Skirtbike. Culoare, zâmbet și bucurie au fost cuvintele care au definit acest eveniment. Împreună, ca de fiecare dată au fost grecii, bulgarii, aromânii, turcii, tătarii, rușii-lipoveni, alături de „Domnițele cu altițe”, “Cusături Dobrogene” și „Ia de la Malul Mării” care au prezentat portul românesc. Expoziția de grafică cu titlul “Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice” realizată de elevii secției arhitectură a Colegiului Național „Regina Maria” a fost punctul de plecare al paradei, care a urmat traseul centrului istoric al urbei, până la Casino, devenit una dintre emblemele orașului. Președinții fiecărei minorități, îmbrăcați în costume tradiționale, au fost primii în paradă și au adus astfel un plus de parfum specific Constanței.
Au urcat pe scenă ansamblurile folclorice ale celor opt etnii prezente, încântând audiența cu entuziasmul și profesionalismul lor. Trupa de dansuri “Nairi” a armenilor din Constanța a avut și de data aceasta un succes deosebit, abordând coregrafia tradițională într-o manieră deosebită, cu grație și eleganță și reușind să transmită o emoție specială, încântătoare.
“Pentru noi este o bucurie și o onoare să reflectăm mozaicul etnic dobrogean prin acest gen de evenimente, care nu sunt unice în decursul anului. Este modul nostru de a ne exprima recunoștința față de poporul român care ne-a primit de secole”, a transmis publicului Președintele Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanța, Liviu Merdinian.
reporter