Mariam Gevorgyan

Festivalul Strada Armenească 2024 / Timp de trei zile, mii de bucureșteni au respirat cultura armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Da da, viața culturală a Bucureștiului s-a scăldat în culorile policrome ale culturii armene, creând o atmosferă extraordinară la Grădina Botanică în a 8-a specială ediție a Festivalului Strada Armenească (organizator: Uniunea Armenilor din România, Centrul Cultural Armean în parteneriat cu Ambasada Republicii Armenia în Romania). Anul acesta tema a fost Diaspora armeană.
Să spui că Festivalul Strada Armenească a fost spectaculos, înseamnă să nu spui nimic. Acesta a adunat și a reunit din nou oameni care cunoșteau bine armenii și cultura lor, chiar și cei care s-au contopit pentru prima dată cu această bogată tapiserie de tradiții, meșteșuguri și spectacole.

După ce am scăpat de razele soarelui, aleile ne-au dus spre adâncimea grădinii, unde timp de trei zile, în perioada 2-4 august, s-a creat un fond melodios fascinant intitulat „Sunetele Araratului”, grație spectacolelor lui Hayk Karoyi, Susanna Najaryan și Lilit Petrosyan. Publicul a fost atras de muzica tradițională armeană și cântecele de leagăn. Decorul scenei din pădure a fost inspirat de lucrările lui Serghei Paradjanov, încă o dată amintindu-ne că în anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui regizor.

Abatându-te ușor de la zona scenei forestiere, te trezeai în fața unei expoziții dedicate Diasporei armene și vieții diferitelor comunități (autor: Andreea Tănase, care a realizat și un voluminos supliment pe aceeași temă). Mergând mai departe, te regăseai într-un alt basm, de data aceasta destinat copiilor. Aceștia au fost încântați de spectacolele de teatru de păpuși inspirate din basmele armenești ale lui Suren Muradyan, interpretate de păpușarii Radu Stăncescu, Florentina Bălan și Luca Horia Drăghici.

În biblioteca special amenajată au avut loc întâlniri organizate de Editura Ararat și Centrul Cultural Armean unde s-au desfășurat discuții foarte interesante. Sâmbătă, vizitatorii s-au bucurat de o discuție pe tema culturii armene și pop, cu vorbitori precum ambasadorul Armeniei în România, Tigran Galstyan, Conf. univ. dr. Oana Suciu și Hrant Jaghinyan, moderată de Ligia-Verkin Keșișian. Mai târziu, Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian și Mihai-Stepan Cazazian au împărtășit povești interesante despre Cartierul Armenesc, oferind perspective unice asupra istoriei și culturii comunității armene.

Programul de duminică a inclus o discuție despre filmele maestrului Serghei Paradjanov, filme pe care le admiraseră regizori legendari precum Fellini, Godard și Tarkovski. La această discuție au participat Armine și Varujan Vosganian, Hrant Jaghinyan și Ligia-Verkin Keșișian, care s-au referit la moștenirea artistică a lui Paradjanov. Seria de discuții s-a încheiat cu Rouben Koulaksezian, autorul cărții „Little Armenias”, care a povestit despre călătoriile sale în jurul lumii în comunitățile armenești.

În cadrul festivalului, Grădina Botanică din București a devenit un centru de creativitate și schimb cultural, de la ateliere tradiționale de ceramică și broderie până la cursuri de sculptură în piatră de tuf. Sculptorița Narine Poladian, prima femeie care creează lucrări în piatră în stil khacikar, și-a împărtășit experiența pentru al doilea an consecutiv și a dezvăluit secretele acestui meșteșug străvechi armenesc. Centrul Cultural Teryan din Erevan și Stefans Pressed Flowers au susținut și ele ateliere unice pentru cei interesați. Vizitatorii au avut posibilitatea să-și testeze abilitățile în cadrul atelierului de dansuri tradiționale armenești condus de ansamblurile Karin din Erevan și Vardavar din București. Desfășurate pe aleile pitorești ale Grădinii Botanice, aceste ateliere au adus bucurie și entuziasm tuturor participanților.

Aleea principală a fost deosebit de aglomerată datorită târgului de produse inedite. Aici au expus artiști și companii care reprezintă atât cultura națională armeană, cât și alte culturi. Dintre produsele armenești s-au remarcat articolele realizate manual ale artei miniaturale armenești și cele din piele, bijuterii armenești din argint, îmbrăcăminte cu motive naționale din materiale textile etc. Pe de altă parte, vizitatorii au avut ocazia să savureze și dulciuri, cafeaua tradițională armenească și nu numai.

Desigur, atmosfera a fost asigurată pe scena principală. În cadrul festivalului au concertat trupe și artiști celebri, printre care Subcarpați, Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache și Balkano Band, Paulina, Ansamblul Karin, Jinj, Prima Dragoste, DJ sessions cu Miko și Ligia Keșișian și altele. Punctul culminant al acestei sărbători, dar și cel mai așteptat moment al publicului a fost concertul trupei Ladaniva, care a încheiat încă un Festival Strada Armenească.

Felicitări echipei organizatorice pentru acest festival ce a făcut înconjurul Bucureștiului timp de trei zile, promovând cultura armeană în fața miilor de vizitatori.

Mariam GEVORGYAN