Arhiepiscopia Armeana

ADORMIREA MAICII DOMNULUI LA MĂNĂSTIREA ARMEANĂ HAGIGADAR, FĂCĂTOARE DE MINUNI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 17-19 august, drumurile noastre ne duc din nou la Suceava pentru a prăznui împreună sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Sâmbătă, pe 17 august, credincioșii, împreună cu P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România și Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria și cu preoți ai Bisericii Armene din România, s-au adunat la biserica „Sfântul Simeon” pentru a oficia slujba vecerniei. După aceasta, în curtea bisericii, în fața khacikar-ului ridicat, a fost săvărșită pomenirea morților.

Mergând pe Strada Armenească, cei prezenți au ajuns la biserica „Sfânta Cruce”. În curtea bisericii, totul era deja pregătit de către Comitetul de Femei și nu numai, pentru preparea tradiționalelor „urechiușe”.
La biserica „Sfânta Cruce” s-a oficiat slujba de Înainteprăznuire a Adormirii Maicii Domnului, după care Presfințitul Episcop Datev Hagopian, în curtea bisericii, a binecuvântat sarea și apa, care urmau să fie folosite pentru prepararea supei de „urechiușe” (akangiapur), pregătită și servită în ziua următoare pentru masa de hram. Mesele din curtea bisericii erau pline de aluat, carne, „urechiușe” făcute, dar și pline de rugăciuni, de dorințe sincere, o atmosferă plăcută și multe zâmbete. Se spune că pentru o dorință se fac 40 de „urechiușe”, însă, fiind acolo și pregătind pentru sărbătoarea frumoasă, cei prezenți au făcut si mai multe.

Duminica, 18 august, slujba a început cu procesiunea de urcare a dealului Mănăstirea Sfântul Hagigadar. Cu aceasta ocazie au fost aduse spre închinare și cinstire moaștele Sfântului Ioan Botezătorul (Hovhannes Mkrtich) de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București. Toți credincioșii doreau să le sărute și să primească binecuvântarea Arhierească.
Ca și anul trecut, numărul participanților era atât de mare încât Sf. Liturghie, săvărșită de către P.S. Episcop Datev Hagopian împreuna cu preotii slujitori din cadrul eparhiei, a avut loc în curtea mănăstirii, la altarul de vară.
La Sf. Liturghie au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Suceava dl. Niculai Barbă, părinte consilier Mihai Cobziuc, delegatul Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dna Roza Serobyan, consul al Ambasadei Republici Armene din România, președintele Uniunii Armenilor din România dl. Varujan Vosganian, liderul minorităților naționale din Parlamentul României dl. Varujan Pambuccian, membrii consiliului eparhial, membrii consiliilor parohiale, pelerinii armeni și români din București, Constanța, Botoșani, Iași, Galați, Bacău și din alte orașe, precum și tineri armeni din tabăra de la Gura Humorului.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte a săvărșit binecuvântarea strugurilor și madagh-ului. Strugurii binecuvântați și madagh-ul au fost împărțiți credincioșilor, iar în continuare a avut loc o agapă creștină.
Mănăstirea Hagigadar, are o istorie de mai mult de 500 de ani, iar puterea a Făcătoarei de minuni, poate fi ințeleasă doar fiind acolo fizic, simțind acea credință a oamenilor, văzând cum pelerinii, în genunchi, înconjoară mănăstirea de trei ori.

Luni, 19 august, a fost ziua de pomenire a morților, slujbă precedată de Sf. Liturghie la Mănăstirea Zamca, unde au fost pomeniți ctitorii, binefăcătorii și cei ce au slujit în aceste biserici.

După slujba de la Zamca Preasfințitul Părinte Episcop, împreună cu soborul de preoți, a vizitat Tabăra tineretului armean de la Gura Humorului, organizată de Uniunea Armenilor din România. Prea Sfinția Sa a binecuvântat și a încurajat tineretul să fie mai implicat în activitățile comunității armene, a felicitat organizatorii și le-a urat mult succes.

Fotografii: Mihai Șoldănescu, Luana Maganian și pagina facebook UAR Bacău

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România