Arhiepiscopia Armeana

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană celebrează pe data de 15 septembrie ÎNĂLŢAREA CRUCII. Evenimente istorice stau la baza acestei sărbători.

           Regele Hosrov al puternicului stat Persan, în anul 610, atacă Imperiul Bizantin. Trupele lui, în anul 614, cuceresc oraşul Ierusalim, provocând un mare dezastru, omorându-i pe locuitori, luând mulţi ostateci, printre care se afla şi Patriarhul Ierusalimului Zacaria. Persii intră în Biserica Sf. Invierii şi iau cu iei şi crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Această Cruce apărând în Persia, o ţară care nu era creştină, a fost adulată şi cinstită. Mulţi spuneau că Domnul creştinilor a venit ca oaspete la ei.

          Împărarul Bizanţului Heracle, în anul 622, reîncepe războiul contra perşilor cu dorinţa de a readuce Sfânta Cruce. În anul 628 trupele imperiale cuceresc Tizbonul, este omorât regale Hosrov şi se semnează un acord de pace, în care se introduce un punct special despre Sfânta Cruce. Crucea într-un mod solemn este dusă în oraşul armean Karin, de acolo la Constantinopol, apoi este retrocedată oraşului Ierusalim. Pe tot parcursul drumului Sfânta Cruce era ridicată–înălţată, pentru a o vedea mulţimea, producând multă bucurie în rândurile oamenilor. De aici se trage denumirea sărbătorii:  Înâlțarea Crucii.

            Ştim despre cruce, că în lumea antică era un instrument de tortură şi moarte, destinat pentru cei ce înfăptuiau delicte grave sau erau criminali.  După răstignirea lui Iisus, crucea nu a mai fost un instrument de tortură, i-s-a schimbat sensul cu totul. Crucea a devenit un mijloc de salvare, simbolul creştinilor.

Cu aceasta ocazie, duminica, 15 septembrie 2024, ora 10:30, prin binecuvântarea PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, se va oficia Sf. Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Bucureşti, după care se va face slujba de ,,Andastan” (binecuvântarea a celor patru zări) cu crucea împodobită.

Luni, 16 septembrie 2024, ora 09:30, va fi oficiată slujba de „Pomenirea morţilor” la Cimitirul armenesc din şoseaua Pantelimon nr. 90.

Fie ca Semnul Crucii să ne fie de pavăză nouă. 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *