Andreea Barbu

 Sergei Parajanov, la centenar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sergei Parajanov a fost personajul principal al atelierului de colaje desfășurat la Centrul Cultural Armean din București, la jumătatea lunii octombrie. De altfel, în prima parte a acestei luni de toamnă, la UNATC și Teatrul Apollo111 au fost vizionate filmele cineastului de origine armeană care a făcut istorie în mai multe arte. Toate aceste producții care de obicei nu sunt difuzate pe canalele de televiziune au fost restaurate pentru a putea cunoaște valoarea excepțională a creației artistului care s-a situat înaintea epocii sale, lucru dovedit și de faptul că Madonna și Lady Gaga se inspiră din opera sa. Și nu numai atât. S-a discutat despre filmele lui Parajanov cu filologi, critici și studenți.

Povestea regizorului de origine armeană a fost depănată practic în mai multe locuri din București și am simțit că există o afinitate profundă cu acest artist original, nonconformist, îndrăzneț, versatil și răzvrătit care a fost în răspăr mereu cu rigorile lumii sovietice. În mijlocul multor formule de exprimare, dornic în permanență de altceva, imprevizibil, Parajanov a lucrat cu toate armele pe masă, distanțându-se de realismul socialist. Filmele lui au o semnificație profundă, au fost prețuite de Frederico Fellini, Michelangelo Antonioni și de alți regizori cu un stil inconfundabil. 

La celebrarea centenarului nașterii sale a devenit limpede faptul că mai multe arte datorează enorm acestei personalități. Sagacitatea, talentul, ingeniozitatea se simt în fiecare creație a lui Parajanov alături de apetența pentru simboluri. Prin grija Uniunii Armenilor din România numeroasele evenimente au avut darul de povesti despre acest regizor din diferite perspective.

Nedreptățit de posteritate prin precara difuzare a filmelor sale, Parajanov rămâne prin creațiile sale un reper la care se raportează în prezent mai mulți artiști. Mai multă lumină asupra operei sale aduce volumul apărut în 2024, scris de Armine Vosganian și intitulat Ritualul ca estetică narativă în filmul lui Parajanov.

Nu poate fi omis nici faptul că Parajanov este autorul multor desene și colaje din diferite materiale. La Erevan, la muzeul care îi poartă numele și pe care l-am vizitat în cadrul călătoriilor mele de studii în Armenia sunt expuse unele dintre aceste lucrări pentru care a fost comparat cu  artistul vizual american Andy Warhol. Din păcate, Parajanov nu s-a bucurat de celebritatea, statutul și câștigurile financiare ale cunoscutului producător din SUA. Dimpotrivă, a fost închis mai mulți ani din cauza ideilor și orientării sale sexuale.

La Centrul Cultural Armean, în cadrul atelierului de colaje, au fost expuse lucrări elaborate de artiști vizuali în mod special pentru acest centenar. Explicații despre modul de elaborare al unui colaj a primit fiecare participant ca și materialele necesare. Atelierul a fost coordonat de Cristiana Bucureci, fondatoarea agenției Creionetica.

 S-a lucrat cu spor, cu îngăduință, cu o cunoaștere adâncă a simbolurilor armenești, cu entuziasm, cu inspirație. La înălțime s-au simțit mulți care s-au străduit să aducă în compozițiile lor câte ceva din atmosfera filmelor lui Parajanov. Am purtat discuții relaxate cu câteva studente de la Facultatea de Limbi Străine și de la Universitatea Națională de Arte venite să afle mai multe despre armeni și lumea lui Parajanov. Plăcut a fost și faptul că la atelier au venit și elevi de gimnaziu talentați, dornici să învețe, să se simtă bine, să lucreze cu rost.  Cei prezenți au fost invitați la Festivalul de Colaj 2024 de la finalul lunii octombrie, la Green Hours. Recompensa după compozițiile realizate cu elemente din creațiile regizorului armean a fost vizionarea unor scurtmetraje ale lui Parajanov.  În mod evident, la acest atelier de colaje s-a reușit realizarea unei legături între lumea unui mare artist și viziunea contemporanilor noștri care fructifică cât mai multe din trecut.

O bucurie a fost la atelier să stau de vorbă cu Cristiana Bucureci despre colaj, arta lui Parajanov și actualitatea ei.

„Eu am ajuns la arta colajului în 2013, când mi-am întemeiat propria agenție numită Creionetica. Înainte am lucrat în ONG-uri și tocmai de aceea am fondat o agenție care se adresează în primul rând ONG-urilor. Am studiat felul în care înainte să apară programele de grafică, se făceau afișele, posterele.  Atunci se făceau colaje care se multiplicau sau se picta. Mi-a plăcut această tehnică a colajului analog pentru că nu era des întâlnită la noi. Am căutat artiști care făceau colaje în călătoriile mele prin Europa. Efectiv, îi vânam și atunci mi-am dat seama că sunt foarte puțini. În 2015, am avut prima comandă, am făcut identitatea vizuală a unui album muzical pentru trupa Cloud Control. Am ilustrat cele treisprezece piese și coperta. Am expus prima dată în Club Control, un loc atipic. Apoi am aplicat la Romanian Design Week, am fost selectată mai mulți ani la rând. Am folosit colajul digital și pe cel analog. Pe Sergei Parajanov l-am descoperit împreună cu colegii mei datorită Ligiei Keșișian care ne-a invitat la Festivalul Strada Armenească și la Centrul Cultural Armean pentru centenarul nașterii lui Parajanov.

Colegii mei sunt Ada Moisă, Ruxandra Niculae, Livia Marinescu, Cristina Gârleșteanu, Alexandra Grigore și Andrei Stan. Toți suntem artiști care lucrăm în diferite domenii. Ada Moisă e graphic designer și se ocupă de identitățile vizuale ale expozițiilor noastre. Livia Marinescu este artist vizual, Cristina Gârleșteanu e fotograf, dar a migrat spre colaj. Andrei Stan e regizor și artist vizual. Pe noi ne-a fascinat universul suprarealist al lui Parajanov. Am rezonat cu arta lui fără granițe, fără reguli care îmbrățișează suprarealismul și absurdul. Cei care au venit la atelierul de colaje au renunțat la control, au găsit resurse în inimă, au intrat într-un flow creativ. Colajul este tehnica în care se poate exprima oricine, fără studii de artă. De peste doi ani organizez ateliere și am întâlnit numai oameni creativi. Toți au plecat de la atelierele de colaj entuziasmați, ci zâmbetul pe buze. Colajul ne face să redescoperim copilul din noi pentru că ne putem juca mult timp cu lipiciul, foarfeca, cartoanele și alte materiale. Putem folosi reviste vechi, afișe, postere. Noi revalorizăm totul.  Aduc la ateliere întotdeauna reviste vechi, ziare și multe alte materiale. La Parajanov mi-au atras atenția anumite simboluri. De exemplu, aripile, cărțile, ferestrele, oglinzile, ușile sunt prezente în creația lui și au diferite semnificații.  Rodia, la fel. La fiecare atelier încerc și eu să fac un colaj, dar mereu îl termin mult mai târziu pentru că trebuie să-i urmăresc pe cei care vin cu drag.”

Am plecat de la atelierul de colaj și eu încrezătoare și veselă, cu speranța de a putea realiza cândva compoziții cu mesaj puternic care să suscite interesul celor din jur, folosind în mod firesc simbolurile atât de dragi ale armenilor. Elemente și fragmente din creațiile lui Sergei Parajanov pot fi folosite oricând pentru a putea spune altceva în concordanță cu cerințele timpurilor noi. Legătura cu arta sa s-ar putea exprima în cât mai multe lucrări remarcabile.

Andreea BARBU