BAIA MARE / Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene la muzeul „Kiss Miklos”
În cadrul evenimentului dedicat Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene, organizat de sucursala Baia Mare a Uniunii Armenilor din România (președinte – Sorin Gădălean), pe data de 19 octombrie la muzeul „Kiss Miklos” din Tăuții Măgherăuș a avut loc o serie de manifestări pentru armenii băimăreni și nu numai.
La început, Preotul Istvan Orban a prezentat personalitatea lui Kiss Miklos, precum și bogata colecție de cărți și manuscrise aflate în muzeu. Apoi au fost înmânate diplomele și premiile tinerilor băimăreni Alessandra Vanci și Luca Mesaros, care au fost nominalizați cu o săptămână în urmă la Festivalul „Mihail Jora” de la Roman. Dr. Arsen Arzumanyan le-a prezentat celor prezenți, printre care zeci de copii, volumul „Basme Armenești de la Moș Suren” și le-a citit unul dintre basme. Evenimentul s-a încheiat la restaurantul Centro, unde publicul a asistat la recitalul de muzică oferit de copiii din Grupul Lira.
Dar cine a fost Kiss Miklos? Despre activitatea celebrului tipograf maghiar Kiss Miklos din secolul al XVII-lea a scris renumitul profesor al Universității din Budapesta, armenologul Edmond Schütz. Citim într-un articol al profesorului armean V. Barkhudaryan:
„Datorită cercetărilor lui E. Schütz („Renumitul gravor maghiar al literelor tipografice și arta tipografică armeană la Amsterdam în secolul al XVII-lea”), a devenit cunoscut faptul că în 1680 celebrul tipograf maghiar Miklos Kiss a fost trimis de armenii din Transilvania la Amsterdam pentru a organiza tipărirea „Bibliei”. Acolo (în 1685) el a pregătit literele pentru tipografia armeană [Vanandeți], care, după ce au fost supuse unor modificări, au fost folosite în tipografia locală până în 1717. Mai târziu, Mechitar de Sebastia [întemeietorul Ordinului Mechitarist] achiziționează acele litere scoase la vânzare, cu care sunt publicate lucrările Mechitariștilor de la Veneția. Literele au fost folosite până în 1836 și deși erau deteriorate, au fost păstrate acolo până la începutul secolului al XX-lea”.