CLUJ | Premiul Kristof SZONGOTT al Uniunii Armenilor din România a fost decernat academicianului prof. dr. IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române
Ziua de 12 octombrie, în calendarul Bisericii Armene, este sărbătoarea Sfinţilor Traducători. Sărbătoarea îi omagiază pe cei care, în prima jumătate a secolului al V-lea au tradus Biblia în limba armeană, ei fiind călugărul Mesrop Maştoţ, creatorul alfabetului armean și respectiv patriarhul Sahak Partev împreună cu discipolii lor. Pentru acestă zi a fost instituită de Parlamentul României, prin Legea nr. 181/2019, Ziua Limbii, Alfabetului şi Culturii Armene.
La Cluj-Napoca, Ziua Culturii Armene a fost aniversată în data de 15 noiembrie 2024, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, gazdă primitoare si de acum consacrată a evenimentelor organizate de comunitatea armeană. Aniversarea a fost organizată de Uniunea Armenilor din România – Sucursala Cluj în colaborare cu Institutul de Armenologie – Universitatea Babeș-Bolyai, sub patronajul Consiliului Județean Cluj.
Această a 14-ea ediție a Zilei Culturii Armene a cuprins, decernarea Premiului „Kristóf Szongott” (Hacic ASDVADURIAN). Premiul care se decernează anual, a fost instituit pentru a exprima recunoștința și aprecierea comunității noastre, celor care prin munca si implicarea lor, promovează, susțin și îsi aduc aportul pentru cunoașterea și conservarea tradițiilor, culturii și istoriei poporului armean. Anul acesta premiul a fost decernat d-lui. academician prof. dr. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, Rector al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2012-2020).
Laudatio aferentă premiului a fost rostită de Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România și al Uniunii Scriitorilor din România, domnia sa prezentând publicului, personalitatea d-lui Ioan Aurel Pop din perspectiva contribuției domniei sale la perpetuare, păstrarea și cunoașterea istoriei, culturii si tradițiilor armene.
În cuvântul său, d-na prof.univ. dr. Ruxandra Cesereanu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, laureata de anul trecut a premiului, a elogiat la rândul ei personalitatea d-lui Ioan Aurel Pop. Cei prezenți au avut parte de un recital al pianistul Kolcsár Péter, care a interpretat suite din creația compozitorului Aram Haciaturian. Doamna Elena Ivanca, artistă a Teatrului Național din Cluj-Napoca, a recitat poeme din lirica armeană. La eveniment au participat atât prietenii nostri de la sucursalele UAR Baia-Mare și Roman, cât și prietenii din comunitatea evreiască, care ne sunt în totdeauna alături.
Evenimentul a avut loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind prezentat de către vicepreședinta Sucursalei Cluj al UAR, d-na Anna Steib.
PAUL ANCA
sucursala UAR Cluj
fotografii de pe https://www.facebook.com/@muzeul.etnografic.al.transilvaniei/