Sfinții Apostoli Tadeu și Bartolomeu, Apostolii Armenilor
Sâmbătă, 30 noiembrie, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană sărbătorește praznicul Sfinților Apostoli Tadeu și Bartolomeu, apostolii armenilor, primii propăvăduitori ai credinței în Hristos pe pământul vechiului regat armean.
Sfinţii apostoli Tadeu si Bartolomeu se consideră fondatorii Bisericii Armene, și din acest motiv Biserica se numeşte SFÂNTA BISERICĂ APOSTOLICĂ ARMEANĂ. Conform mărturiilor al vestitului istoric armean Movses Horenaţi, Regele Abgar din Edesia (de origine armeana) trimite o scrisoare Domnului Iisus Hristos şi Îl invită pentru a-l vindeca şi a locui în siguranţă în Edesia. Domnul Iisus Hristos refuză invitaţia lui Abgar, promiţând să trimită pe unul din ucenici să-l vindece şi să-l înveţe dreapta credinţă. După minunea Învierii a Domnului Iisus Hristos, unul din ucenici, şi anume Tadeu, vine în Edesia, îl vindecă pe Abgar şi începe să propăvăduiască. Ca rezultat, mulţi se convertesc la creştinism, iar Tadeu a ordinat episcop pe un confecţionar de coifuri, pe nume Adde (Atte).
Conform izvoarelor istorice armene Apostolul Tadeu trece din Edesia în Armenia şi continuă propăvăduirea. El ajunge în regiunea Artaz, în orăşelul Şavarşavan unde se afla regele armean Sanatruk, fiul lui Abgar. Sfântul apostol Tadeu a înfăptuit multe minuni, iar predicile au convins pe mulţi şă se convertească la creştinism, printre ei se afla şi fiica regelui: Sanduht. Din ordinul regelui fiica Sanduht şi ceilalţi creştini sunt prinşi şi întemniţaţi, iar Tadeu, prin minune, ramane liber şi o îmbărbătează pe Sanduht şi pe ceilalţi creştin. De multe ori se fac încecări de a-l omoarî pe apostolul Tadeu, însa el scapă nevătămat. Regele trimite de multe ori soli de înalt rang, ca să o convingă pe fiica sa, să revină la vechea credinţă, însa toţi acei soli, ei însăşi devin creştin. într-un sfârşit, din ordinul Regelui, îl prind şi pe Tadeu şi-l întemniţează. Ca pedeapsă, regele Sanatruk, porunceşte să fie aruncat în faţa fiarelor sălbatice, apoi în cuptor, dar din cele două cazuri scapă ca prin minune. El rămâne viu şi când îl duc să-l decapiteze.
Aceste fapte pe mulţi păgâni îi fac să creadă-n Iisus Hristos şi să se convertească la creştinism. In anul 66, Tadeu este înjungiat cu sabia, acest fapt se întâmplă în regiunea Artaz, în oraşul Şavarşavan. În momentul martiriului lui răzbate o rază de lumină puternică, se deschide o prăpastie în apropiere şi trupul lui este înghiţit. Tot în acea perioadă fecioara Sanduht este martirizată.
Ca fondator al Bisericii Armene, Apostolului Tadeu sunt dedicate cântece, discursuri, psalme, rugăciuni. Apostolul Tadeu are un loc aparte în iconografia creştină armeană medievală. El, în general, este ilustrat ţinând într-o mână un pumnal, cu care a fost înjunghiat, iar în cealaltă mână lancea (suliță), cu care a fost străpuns Domnul Iisus Hristos pe cruce, şi pe care apostolul Tadeu a aduso în Armenia, şi care până-n zilele noastre este cu sfinţenie păstrată în sânul Bisericii Armene şi anume la Sf. Scaun de la Ecimiadzin.
Povestind în continuare despre apostolul Tadeu, Movses Horenaţi adaugă: ,,Dar armenilor a fost hărăzit şi apostolul Bartolomeu, carե s-a jertfit la noi, în oraşul Arabanos’’. Nu există nici o îndoială ca apostolul Bartolomeu este unul din cei 12 ucenici ai lui Iisus Hristos. El este acel Natanael, despre care Domnul Iisus Hristos a spus: ,,Un adevarat israelit, în care nu există perfidie’’ (Ioan 1. 47).
Conform descrierilor despre conduita Apostolului Bartolomeu, împreună cu 8 adepţi persani, trece din Persia în Armenia, în regiunea Gohtăn. Ajungând în regiunile centrale ale ţării, lângă dealul Artaşat, se întâlneşte cu apostolul Tadeu. Locul întâlniri se numeşte “OTIAŢ HACI” (în traducere Poposirea Crucii). Despărţindu-se, Tadeu se îndreaptă către Artaz, iar Bartolomeu predicând şi adunând adepţi şi mulţi credincioşi, pe care-i botează, ajunge în regiunea Ahbak, unde datorită predicilor se botează şi sora VOGUHI a regelui Sanatruk. Ea îl urmează pe apostol şi împreună, propăvăduiesc. Auzind despre acest fapt, regele trimite pe generalul Terentius dupa ei, iar acesta din urmă se botează şi el. Din porunca regelui ei sunt prinşi şi au o moarte de martiri. Coform istoriei, apostolul Bartolomeu a fost omarât în anul 66, în oraşul Ahbak, prin biciuire cu o bătă groasă din lemn, printr -o alta mărturie, se spune că a fost jupuit de viu, acest mod de tortură fiind foarte comun în orient.
In iconografia armeana, Apostolul Bartolomeu, este prezentat cu pumnalul si cu icoana Maicii Domnului în mână. Acest ultim aspect este legat de povestea ,,Adormirii Maicii Domnului’’, conform căreia Sfânta Fecioara când a adormit, în timpul înmormântării, Apostolul Bartolomeu nu a fost prezent ca şi ceilalţi apostoli. Intorcându–se, a fost foarte mâhnit că n-a putut să o vadă pe Sfânta Fecioară ultima oară. Ceilalţi apostoli, nerezistând rugăminţilor apostolului Bartolomeu, deschid mormântul, dar îl găsesc gol. Sfânta Fecioară se înălţase la cer. Spre mânghiere, Sfântul Apostol Ioan îi da lui o icoana cu imaginea Maicii Domnului, pe care o avea de la Evanghelistul Ioan, pe care o folosea pentru vindecarea bolnavilor. Dupa scrierile lui Movses Horenaţi, apostolul Bartolomeu aduce icoana Maicii Domnului în Armenia şi o lasă spre păstrare în regiunea Andzeviaţ, în localitatea Darbnoţ Kar, în traducere-Piatra Fierarului, unde mai târziu, spre cinstirea Sfintei Fecioare, se fondează o Mănăstire de Maici.
Sfântului Apostol Bartolomeu sunt dedicate discursuri, psalme, cântece, rugăciuni. Este cunoscută o Mănăstire spre cinstirea lui în regiunea Vaspurakanului, localitatea Ahbak, care-i poartă numele.
Apostolii Tadeu şi Bartolomeu au fost martiri, dar sămânţa aruncată de ei într-un pământ fertil, nu a întârziat să dea roade şi s-a înmulţit. Spre cinstirea şi în memoria apostolilor, creştinii în locurile unde conform legendei, au fost martirizaţi, au construit biserici şi mănăstiri. In Artaz, care actualmente se află pe teritoriul Iranului, a fost construiă o mănăstire cu numele sfântului apostol Tadeu, care există şi azi, iar în Ahbak, acum Başkale, a fost clădită o Catedrala dedicată Sfântului Apostol Bartolomeu, care actualmente este o ruină. Continuitatea apostolică s-a păstrat în Armenia în pofida celor trei persecuţii mari. Rezultatul predicilor apostolilor a dus la faptul, ca în anul 301 dC, creştinismul a devenit religie de stat în Regatul Armean, la care a contribuit şi Sfântul Grigore Luminătorul.
Biserica Armeană cinsteşte şi serbează memoria sfinţilor apostoli Tadeu şi Bartolomeu în lunile noiembrie sau decembrie. Sfântul apostol Tadeu se pomeneşte a doua oară împreună cu Fecioara martiră Sanduht.
Cu aceasta ocazie, prin binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, in Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București, sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 10:30, se va oficia Sf. Liturghie.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România