Mariam Gevorgyan

Erevan, Gazda Memoriei: Lansarea cărții “Orfelinatul Armean din Strunga”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 5 octombrie 2024, sala de evenimente a Muzeului-Institut al Genocidului Armean din Armenian s-a umplut de amintiri din vremuri dificile și de speranța renașterii, când dr. Arsen Arzumanyan, doctor în științe politice, și-a prezentat cartea „Orfelinatul armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte”. Această lucrare pune în lumină orfelinatul înființat prin eforturile comunității armene din România, care a devenit un refugiu, o sursă de alinare și un pilon de forță pentru orfanii supraviețuitori ai Genocidului Armean.

În acel loc simbolic s-au adunat oameni de știință, personalități culturale, cercetători, pasionați de istorie și persoane apropiate de suferința și amintirile poporului armean, pregătiți să retrăiască pagini încă necunoscute ale trecutului. Paginile cărții se deschideau parcă cu grijă în fața celor prezenți, aducând la viață poveștile frânte, dar palpitând de speranță, ale micilor orfani armeni. Rănile lor au fost vindecate de-a lungul anilor prin căldura și răbdarea comunității armene din România. Acest documentar de povești a transmis celor prezenți nu doar durerea, ci și puterea iubirii și devotamentului uman.

Evenimentul a fost moderat de actrița de teatru și film Marine Mkhitaryan. Prezentarea cărții a fost deschisă cu un discurs de bun venit de către directoarea Muzeului-Institut al Genocidului Armean, Edita Ghăzoyan. Aceasta l-a felicitat pe autor și pe cei prezenți, subliniind:

Sunt foarte bucuroasă că am găzduit aici prezentarea unei lucrări valoroase, scrisă de un autor dedicat, Arsen Arzumanyan. Îl cunosc încă din anii studenției, ca fiind unul dintre cei mai buni studenți ai facultății. Acum el desfășoară o activitate activă în comunitatea armeană din România, ceea ce reprezintă o misiune extrem de importantă și apreciată de noi. Unul dintre domeniile de lucru ale centrului nostru este tocmai promovarea colaborării cu astfel de specialiști și comunități, precum și creșterea conștientizării poveștilor existente în cadrul acestor comunități.”

Ulterior, a luat cuvântul doctorul în arte, profesorul Levon Chookaszyan. Acesta a salutat audiența, l-a felicitat pe autor, a subliniat importanța cărții și i-a încurajat pe specialiștii care intenționează să desfășoare cercetări similare să folosească această lucrare ca ghid.

Chookaszyan a atras în mod special atenția celor prezenți asupra detaliilor despre orfani și fotografiilor unice incluse în carte, adăugând:

Anul trecut, în această perioadă, am fost prezent în România la o prezentare a lui Arsen… și am fost profund impresionat. Am fost impresionat pentru că el a studiat periodicele vremii, un domeniu din păcate ignorat de mulți astăzi. Consider această carte extrem de importantă și necesară, pentru că, fără a privi în paginile istoriei, nu putem evita noi tragedii. Sunt foarte bucuros că există tineri dedicați precum Arsen, care, chiar și în îndepărtata Românie, rămâne fidel drumului străbătut de strămoșii săi și își dedică activitatea serviciului față de patria sa.”

Chookaszyan l-a încurajat pe autor să își continue cercetările cu același entuziasm și energie.

Filologul Narine Tukhikyan l-a felicitat, de asemenea, pe Arsen Arzumanyan. Ea a subliniat că această lucrare este o poveste universală despre umanism, despre consecințele genocidului și despre viața comunității armene din România.

Lucrarea este deosebit de captivantă, mai ales prin mărturiile sale. Acestea povestesc despre viitorul acelor orfani: unii și-au regăsit rudele, în special mamele, alții au fost adoptați, uneori nu de armeni. Deși tema cărții privește pagini foarte dureroase ale istoriei, astfel de lucrări sunt extrem de importante. Ele reprezintă amintirile noastre, pe care trebuie să le facem accesibile publicului larg. Am observat în carte că există filme și piese de teatru bazate pe această poveste, dar această lucrare ar putea deveni o sursă excelentă pentru filme artistice. Toți cei care nu au reușit încă să citească această carte să știe că vă va întrista, vă va emoționa, vă va strânge gâtul de emoție, dar este necesar să o faceți, să nu cedați, să vă umpleți de forțe noi.”

Compozitorul, specialistul în muzica și khazurile (notație muzicală) lui Komitas, cercetătorul și etnoculturistul Arthur Shahnazaryan și-a împărtășit opinia cu cei prezenți. El a oferit un nume foarte original acestei cărți:

Eu aș numi această carte Phoenix. Nu mi-a provocat tristețe. Dimpotrivă, am simțit cum un popor poate renaște din cenușă.”

Shahnazaryan, în discursul său, a vorbit cu admirație despre unitatea arătată de comunitatea armeană din România și despre amploarea muncii realizate de aceasta:

Această carte are valoare de manual. Trebuie citită pentru a avea forța de a ne organiza acțiunile de astăzi. În acest mic sat este cuprinsă întreaga istorie a poporului nostru, cu toate nuanțele sale. Mulțumesc, dragă Arsen, ai făcut o lucrare minunată. Ai scris un manual care poartă numele Phoenix.”

După aceste discursuri, a fost prezentat un videoclip care a inclus imagini de la lansările versiunii românești a cărții, organizate în orașul Iași și în satul Strunga.

Autorul, dr. Arsen Arzumanyan, a luat cuvântul pentru a-și exprima mulțumirile. El a adresat cuvinte de recunoștință echipei Muzeului-Institut al Genocidului Armean, reprezentată de Edita Ghăzoyan, pentru găzduirea evenimentului, le-a mulțumit vorbitorilor pentru opiniile lor valoroase și tuturor celor prezenți pentru participare. Arzumanyan a povestit despre parcursul său de cercetare, care a început în cadrul studiilor realizate pentru teza sa de doctorat:

În urmă cu 10-12 ani, când am început să studiez istoria de aproape o mie de ani a comunității armene din România pentru teza mea de doctorat, nu mi-am imaginat ce comori se vor deschide în fața mea. Au trecut mulți ani, dar bogăția materialelor oferă un teren fertil pentru a reflecta asupra unor noi articole și cărți, iar această lucrare este rezultatul acestui proces. Cel mai captivant aspect este faptul că informații și materiale valoroase și interesante sunt uneori descoperite în cele mai neașteptate locuri, deschizând noi orizonturi. Studiind istoria de secole a armenilor din județul Iași și din orașul cu același nume, am decis să includ în mod obligatoriu și povestea orfelinatului armean din Strunga. Inițial, acest subiect urma să fie doar câteva pagini în cadrul lucrării. Cu toate acestea, pe parcurs, mi-am dat seama că povestea este mult mai profundă, mult mai complexă și plină de materiale neexplorate și nespuse, ceea ce m-a determinat să mă concentrez ulterior exclusiv pe istoria orfelinatului.

Arzumanyan a subliniat că particularitatea acestei lucrări constă în faptul că, pentru prima dată, au fost analizate și reunite sute de articole din publicații armenești apărute la București începând cu 1922, toate fiind dedicate orfelinatului.

În încheiere, Arsen Arzumanyan le-a mulțumit persoanelor care l-au sprijinit în procesul de creare a cărții, precum și Uniunii Armenilor din România și editurii «Ararat» pentru publicarea versiunilor în limba armeană și română ale cărții.

Momente emoționante au fost oferite publicului de talentatul sculptor Bogdan Hovhannisyan, un prieten al comunității armene din România, care a venit special din Vanadzor pentru a participa la lansare. Monumentul impresionant creat de el este amplasat în satul Strunga, în memoria orfanilor armeni. Povestea monumentului este descrisă și în carte, incluzând o relatare simbolică despre tufurile roz și negre folosite în construcție.

În discursul său, Hovhannisyan a rememorat:
În timp ce lucram la monument, cântam mereu un cântec care avea o semnificație profundă. Iată un fragment din acel cântec:
Sunt armean, caut frați,
Un armean valorează cât aur.
Adun orfanii
Poporului meu rătăcitor.

Publicul a fost profund emoționat și impresionat de discursul plin de suflet al lui Bogdan Hovhannisyan.

Doctorul în filologie, conferențiarul Tariel Palyan, a mulțumit autorului în discursul său, exprimând emoțiile transmise de carte:
Această carte este o poveste completă despre istorie, durere și renaștere.

La finalul evenimentului, participanții au fost invitați să primească exemplare ale cărții semnate de autor. Lansarea s-a încheiat într-o atmosferă caldă și emoționantă, unde cei prezenți nu doar s-au bucurat de prezentarea cărții, ci și s-au încărcat de noi inspirații și de conștientizarea importanței păstrării memoriei.

Mariam GEVORGYAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *