Târg și ateliere de Crăciun la Centrul Cultural Armean din București

Perioada pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă poate fi solicitantă, îngrijorătoare, plină de căutări de tot soiul. Se poate dovedi și fastă, atunci când alegerile îi surprind pe cei atât de dragi. În decembrie, mai ales, fiecare se vrea la înălțime și inspirat pentru a putea oferi cadoul potrivit.
Astăzi, așteptările sunt mai mari, mai neobișnuite, fiind influențate de marketingul agresiv. Totuși tradițonaliștii, de obicei, preferă obiectele hand-made lucrate meticulos, cu grijă și multă răbdare. Chiar dacă unele produse sunt reinterpretate și au un aer vădit modern, rădăcinile lor sunt undeva în trecutul recent sau mai îndepărtat. Mereu trecutul este un sol fertil de la care pleacă cu nădejde căutarea neobișnuitului.
La finalul primei săptămâni din decembrie, la atelierele de la Centrul Cultural Armean au fost pictate ornamente de Crăciun, obiecte din ceramică și realizate coronițe. A existat și posibilitatea inițierii în arta țesăturilor armenești. Atelierele creative au fost coordonate de artizani de la Centrului Cultural Teryan din Armenia.


Emoțiile, bucuria, entuziasmul au însoțit inspirația și creativitatea. A fost loc pentru originalitate, măiestrie, gânduri vesele, zâmbete, interjecții de admirație.




Fără să fie istovitor sau măcar puțin stresant, lucrul la decorațiuni a fost benefic pentru toți cei care s-au simțit câteva ore artiști talentați. Formele, culorile strălucitoare, vibrante, modelele, obiectele mici au inundat la propriu mesele de lucru. Atelierul de pictură pe ceramică a fost coordonat de Lilit Melikyan, directoarea Centrului Cultural Teryan. Cei care au lucrat, nicio clipă nu au fost simpli executanți, aflați întâmplător la un atelier hand-on. Sub imperiul dorinței de a reuși, s-au pus la treabă mijloace și tehnici artistice. Globurile, ornamentele, ceștile și farfuriile au fost pictate, în special, folosind modele inspirate din cultura armeană. Lilit Melikyan i-a îndrumat și sfătuit pe toți cei care au lucrat cu râvnă, oferind explicații despre simboluri și motive mai des folosite.


Legătura specială cu sărbătorile de iarnă s-a putut construi astfel și în spațiul elegant al Centrului Cultural Armean care a părut că ia amploare și câștigă mult în frumusețe. Practic mulți dintre cei care au pictat sau au lucrat la coronițe s-au simțit în grupul select al creatorilor de artă. Firește, au existat anumite opțiuni tematice, imagini recurente și conexiuni asociative. Modele și motive mai puțin cunoscute au fost aduse la suprafață. Râvna, determinarea, pasiunea, încrederea cu care s-a lucrat pot constitui un imbold pentru organizatorii ingenioși de a gândi și iniția astfel de ateliere hand-on legate de cele mai importante sărbători din an. Acest demers cultural, creativ s-a dovedit un succes uimitor. Cu certitudine, decorațiunile create vor fi păstrate, iar călătoria în lumea delicată a podoabelor de Crăciun nu va fi ușor uitată. Coronițele de brad împletite cu sprijinul prietenilor de la PlantUp își vor găsi locul în casele iubitorilor de frumos.



La Centrul Cultural Armean alături de atelierele hand-on a fost organizat și un mic târg de unde s-au putut achiziționa diferite cadouri. În topul preferințelor au fost produsele create de cei de la Centrul Cultural Teryan și bijuteriile Nur-Nur create de Narine Bogdan Căuș Nicolaides. Cei care au venit la acest târg s-au simțit mulțumiți să cumpere minunile concepute de artizanii armeni.
A fost o bucurie evanescentă să pictez câteva steluțe, o ceașcă, o farfurie și să stau pe îndelete de vorbă cu Silvia Terzian care s-a numărat printre organizatori, cu Anuș Hodjumyan țesătoare la Centrul Teryan și cu câțiva participanți.
Noi am mai organizat un târg acum ceva vreme. Anul acesta, odată cu venirea Ligiei Keșișian în echipă am reușit să facem acest eveniment frumos. Am invitat o parte dintre expozanții care au fost la Festivalul Strada Armenească și la Balkanik Festival. Din păcate, la Centrul Cultural Armean spațiul este mic și tocmai de aceea evenimentul a fost numit Winter Pop-Up Market. Evident, nucleul este armenesc. În târg au fost apreciate și bijuteriile cu pietre semiprețioase realizate de Narine Bogdan Căuș Nicolaides. Noi, organizatorii, i-am invitat și pe cei de la Centrul Teryan din Armenia care au venit la acest eveniment cu mai mulți meșteri. De exemplu, au fost prezenți pentru prima dată în România doi frați, Ruben și Karen Ghazaryan, care lucrează khacikaruri. Ei au un mic magazin în regiunea unde lucrează și anume în Vayots Dzor. Cu spijinul celor de la Centrul Teryan am organizat ateliere pentru participanți. Personal, în decembrie, mă bucur cel mai mult de sărbători în familie, cu părinții și sora mea. Facem bradul împreună. Bunicii nu mai trăiesc, din păcate. Sunt frumoase și evenimentele organizate de Uniunea Armenilor din România.


A fost plăcut, la Centrul Cultural Armenesc să o urmăresc pe Anuș Hodjumyan cum țese cu spor și doar atunci când a făcut o mică pauză am putut discuta cu ea.
Noi, cei de la Centrul Cultural Teryan, organizăm deseori expoziții. Sunt uimită de cei din diaspora armeană care realizează evenimente complexe ca și noi. De asemenea noi publicăm și cărți. Știu deja că și la Editura Ararat se publică lucrări despre cultura armeană. La acest târg noi am adus decorațiuni armenești pentru pomul de Crăciun, eșarfe, khacikaruri de mică dimensiune realizate de frații Ghazaryan, Ruben și Karen. Pentru prima dată în România am arătat cum se poate realiza o curea tradițională armenească. Chiar eu am lucrat la ea. Este o tehnică unică pentru realizarea căreia am folosit cartonașe prin care trec firele care se îmbină cu un șnur. Acest stil de lucru cu cartonașe este foarte puțin cunoscut și foarte dificil. O lună durează să termin o asemenea curea, lucrând cu douăzeci și patru de cartonașe. Mă număr printre cei care continuă acestă tradiție. La Centrul Cultural Teryan suntem mai mulți artizani care cercetăm tehnici foarte vechi, mergem prin muzee și revalorizăm ce găsim. Sigur, ne străduim să și modernizăm. Culorile au o simbolistică specială și reflectă legătura cu natura.

M-am întâlnit la Centrul Cultural Armean și cu Henrik Tumasyants care mi-a mărturisit cât de mult i-a plăcut în micul târg al armenilor și cum sărbătorește familia lui Crăciunul la șase ianuarie.
Am văzut lucruri minunate în acest târg. M-a impresionat cel mai mult fata de la Centrul Teryan care a lucrat la o curea, folosind o tehnică necunoscută nouă. Am urmărit-o îndelung și am putut observa cu câtă grijă și răbdare a lucrat. Am stat poate cel mai mult lângă ea ca să văd la final ce a rezultat. Am amintiri frumoase legate de Crăciun. Odată am fost în Grecia, cu familia și mi-a plăcut mult. Altă dată am fost în Franța și le-am arătat prietenilor cum armenii sărbătoresc Crăciunul la începutul lunii ianuarie ca în cele mai vechi timpuri. În Franța, cu o zi înainte de șase ianuarie am pregătit pilaf cu stafide și hașlama. Anul acesta, am început pregătirile cu acest eveniment la Centrul Cultural Armean. Decorațiuni vom face și acasă, avem și un meniu special. Facem dolma de post pentru că în Ajun, pe cinci ianuarie, noi ținem post. De obicei, pentru seara de Ajun se pregătesc multe. Nici nu se pot mânca toate, dar este plăcut să fie masa plină. La anul, la târgul de Crăciun al celor din comunitatea armeană din București ar fi plăcut să vină mulți oameni pentru a se bucura cu noi și a afla cum sărbătorim Crăciunul la șase ianuarie.

Mara Jaghinyan mi-a povestit despre curajul de a veni și sta o zi întreagă cu Arthur care are doar un an și șase luni la târg.
De când a apărut în familia noastră Arthur, Crăciunul este mai vesel, mai colorat. Totul este special, așteptăm cu emoție mare cadourile, meniul delicios. Și aici, la Centrul Cultural Armean am trăit alături de el clipe frumoase. Arthur a fost cel mai mic vizitator, foarte atent la lucrurile din jur, s-a simțit bine, s-a uitat la produse, s-a jucat și a fost fericit. Atât pentru mine și Gev, cât și pentru el a fost o experiență interesantă. Ne-am bucurat să fim alături de prietenii din Armenia de la care avem mereu de învățat.
Siranuș Hovakimyan mi-a mărturisit cum se bucură de Crăciun în fiecare an, cum pregătește totul împreună cu familia ei și mai ales cum s-a simțit la Armenian Winter Pop-Up Market.
Pentru noi, armenii, Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă și acest târg pune în valoare o serie de produse care ne sunt dragi. Mi-au plăcut aici hainele și bijuteriile din argint de la Hayasa. Am admirat și khacikarurile mici aduse din Armenia. Au fost mulți vizitatori la târg și participanți la ateliere. În familia mea, pregătirile încep cu câteva zile înainte de șase ianuarie. Întotdeauna meniul este bogat, avem dolma, pilaf, salate, kata, fructe uscate.
În București, de Crăciun, sunt multe târguri, cum este și firesc, dar cel de la Centrul Cultural Armean a avut un farmec deosebit și datorită prezenței prietenilor de la Teryan care vin mereu cu povești și produse culturale deosebite.
Andreea BARBU
Fotografii de Andreea Tănase