RAPORTUL EPARHIILOR ARMENE DIN ROMÂNIA, BULGARIA ȘI ȚĂRILOR BALCANICE 2024 ACTIVITATEA PS EPISCOP DATEV HAGOPIAN
Anul 2024 pentru Eparhiile Armene din România și Bulgaria și pentru țările balcanice a fost un an rodnic, cu o serie de evenimente importante și semnificative.
În 2024 Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian s-a implicat activ în viața ecumenică și în relațiile cu Eparhiile și organizațiile comunităților armene din România, Bulgaria, țările balcanice și Diaspora armeană, de asemenea a avut întâlniri de lucru și bună colaborare cu autoritățile statului român, cu Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române și reprezentanți ai diverselor culte religioase, cu Societatea Biblică Interconfesională din România, cu Asociația Ecumenică a Bisericilor din România. Din lungul șir de întâlniri și vizite să amintim doar cele remarcabile:
- Pe data de 4 ianuarie, Preasfințitul Episcop a efectuat o vizită pastorală în Bulgaria, în mijlocul comunității armene din Varna. A doua zi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica armeană ,,Sfântul Sarkis” din Varna, de asemenea efectuând slujba sfințirii apei și binecuvântare rodiilor.
- În perioada 18-25 ianuarire 2024, la Bucureşti a avut loc Rugăciune Ecumenică sub deviza ,,Rugăciune pentru unitate creştină’’, la care a participat şi Biserica Apostolică Armeană prin Arhiepiscopia Armeană din România. La rugăciune ecumenică participau reprezentanţi ai următoarelor biserici: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano Catolică, Biserica Greco Catolică, Biserica Reformată Calvină, Biserica Evanghelică Luterană Germană și Biserica Anglicană.
- În perioada 28 ianuarie – 16 februarie Preasfințitul Episcop Datev Hagopian s-a aflat în Statele Unite ale Americii la invitația Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Hovnan Derderian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Vestul SUA. În timpul vizitei, Preasfinția Sa a avut o serie de întâlniri și vizite.
- Pe 30 ianuarie, în sediul Eparhiei Armene a avut loc tradiționala întâlnire a conducătorilor Eparhiilor nord-americane ale Bisericii Apostolice Armene, cu participarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Hovnan Derderian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Vestul SUA, Preasfințitului Episcop Mesrop Parsamian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Estul SUA, Preasfințitului Episcop Abgar Hovaghimian și în prezența Preasfințitului Episcop Datev Hagopian. În cadrul întâlnirii, care a avut loc cu binecuvântarea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, s-au discutat multe probleme spirituale, religioase și administrative. În special, s-a discutat despre misiunea pregătirii de clerici, care a fost prezentată în detaliu și în profunzime de către Dr. Hraci Chilinkirian, prof. la Universitatea din Oxford și diacon. Era invitat la adunare și fostul epitrop al Consiliului Eparhial al Eparhiei Armene din Vestul SUA, Dr. Varujan Altparmakian. În cadrul discuției, s-a pus un accent deosebit pe revitalizarea proiectelor cu tineretul, implementarea planurilor HEHEM (Orgnizația Mondială de Tineret a Bisericii Armene), convocarea ședințelor regionale, în vederea organizării pelerinajului spre Armenia în anul 2025, pelerinajul panarmenean sub titlul „Familia creștină este ancora identității armene”, cu binecuvântarea Sanctității Sale Karekin al II-lea. Au devenit un subiect separat de discuție situația actuală din Arțakh, programele de sprijin în diferite Eparhii pentru armenii din Arțakh. Cei prezenți s-au referit și la relațiile actuale dintre Biserica Armeană și Statul Armean. A fost subliniată și răspunsul sau felul de acționare Bisericii Armene și slujitorilor săi la provocările secolului XXI din Diaspora, pentru a întreprinde pași activi pentru protejarea valorilor spirituale și naționale.
- Pe data de 4 februarie, Părintele Episcop Datev a săvârșit Sf. Liturghie în Catedrala ,,Sfinților Ghevondeanț” din Los Angeles, a transmis mesajul său credincioșilor prezenți.
- Pe data de 8 februarie, cu ocazia sărbătorii Vardananților, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Hovnan și Preasfințitul Episcop Datev au vizitat școala ,,Manukian – Demircian”. Oaspeții distinși au fost întâmpinați de directorul școlii Davit Ghukasian și de personalul școlii. În cadrul vizitei a avut loc o întâlnire cu elevii din clasa a IX-a, unde Preasfințiții Părinți au prezentat elevilor semnificația sărbătorii și au răspuns la întrebările elevilor. Preasfințitul Episcop Datev și-a adus aprecierea personală conducerii școlii, cadrelor didactice și mai ales elevilor pentru munca enormă depusă. De asemenea a menționat cu bucurie admirația sa profundă pentru nivelul de pregătire copiilor și păstrarea spiritului armean.
- În timpul vizitei, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian s-a întâlnit cu membrii organizației româno-armene „Raffi” din Los Angeles, a făcut cunoștință cu proiectele existente, a prezentat programele implementate în cadrul Eparhiei Armene din România și a subliniat colaborarea activă, apoi a vizitat „Uniunea Armenilor Irakieni”. Preasfinția Sa s-a întâlnit și cu oameni de afaceri armeni, care au agenții de turism. La propunerea Părintelui Episcop s-a stabilit, că agențiile vor organiza și vor aduce în România diferite grupuri, pentru a le prezenta moștenirea spirituală și culturală bogată de o mie de ani a Eparhiei și comunității armene.
- Preasfinția Sa a fost invitat și în cadrul programului de televiziune „Preotul tău” al Eparhiei Armene din Vestul SUA, vorbind și prezentând istoria comunităților armene din România, Bulgaria și țările balcanice, provocările actuale și proiectele în derulare.
- În perioada 20-24 februarie, la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, sub președinția Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catholicos al Tuturor Armenilor și a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Sahak al II-lea, Patriarhul Armean de Constantinopol, a avut loc Ședința Consiliului Spiritual Suprem (Sinod) al Bisericii Armene. La ședința a fost invitat și Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, care a prezentat un raport despre Eparhia Armeană din Bulgaria.
- Pe data de 15 martie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a plecat în Bulgara, Sofia, pentru a participa la ceremonia de înmormântare a Preafericitului Patriarh Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și Mitropolitul Sofiei, însoțit de părintele vicar Radu Krikor Holca și părintele Dirair Hadavian, parohul Bisericii Armene din Ruse. Ceremonia de înmormântare a avut loc în Catedrala ,,Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia, la care au fost prezenți Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu, Înalți Prelați din partea Bisericilor Ortodoxe, Catolice, Bisericilor Ortodoxe Răsăritene din lume, sute de credincioși. Preasfinția Sa a transmis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare scrisoarea de condoleanțe din partea Eparhiei Armene din Bulgaria, precum și mesajul de condoleanțe din Partea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, totodată a scris și un mesaj în cartea de condoleanțe a Patriarhiei Bulgare.
- Pe data de 25 martie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, însoțit de părintele vicar Radu Krikor Holca, a participat în Parlamentul României la slujba sfințirii Capelei ,,Sfântul Apostol Andrei” de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La festivitate au participat Marcel Ciolacu, prim ministrul României, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, parlamentari, reprezentanți ai cultelor, dl. Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, alte oficialități.
- Pe data de 10 aprilie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, a participat la Muzeul Național de Artă al României, la întâlnirea dintre reprezentanții Statului Român și reprezentanții cultelor religioase recunoscute din România, organizată de Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. În cadrul întâlnirii Preasfințitul Episcop i-a înmânat domnului Marcel Ciolacu, Prim Ministrul al României, un memoriu semnat și susținut și de ceilalți reprezentanți ai cultelor, privitor la salvarea Catedralei Armene din București și muzeului puse în pericol de clădirea ,,Millenium” din vecinătate. Totodată Preasfinția Sa și-a exprimat care sunt prioritățile Eparhiei, finanțate de către Guvernul României: continuarea lucrărilor la Catedrala Arhiepiscopală, precum și punerea în valoare a muzeului ,,Dudian” (restaurarea obiectelor de cult), unic în Diaspora armeană din Europa. La întâlnire au fost prezenți de asemenea părintele vicar Radu Krikor Holca și doamna Bella Muradian, director de cabinet al Arhiepiscopiei Armene.
- Pe data de 19 aprilie Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice a participat în Belgrad la evenimentele comemorative dedicate genocidului armean. Mai întâi, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la khacikarul armean plasat în fața Bisericii ,,Sfinți Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parcul Zemuni în memoria martirilor genocidului armean și a fost săvârșită ,,Slujba de preaslăvire” a sfinților martir de către Preasfinția Sa. La ceremonie au fost prezenți dl. Ashot Hovakimyan, Ambasadorul Republicii Armenia în Serbia, dl. Chedomir Artinovich, președintele Uniunii Armenilor din Vrniachka Bania, Ambasadorii Greciei și Ciprului în Serbia, diplomați ai delegației Uniunii Europene, Franța și Federația Rusă, reprezentanți Parlamentului și Ministerului Afacerilor Externe din Serbia, șeful biroului Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe, mulți armeni din Serbia, prieteni sârbi ai Armeniei. Evenimentul a fost organizat de Ambasada RA în Serbia și Uniunea Armenilor din Vrniachka Bania. În seara a avut loc prezentarea traducerii în limba sârbă a monografiei „Ani: Capitala Regatului armean Bagratid” de către Aelita Dolukhanyan, membru corespondent al Academiei de Științe Republicii Armenia, cu participarea autorului. Cartea a fost publicată de editura Vesna Peșici, a cărei contribuție la răspândirea istoriei și artei armene în Serbia este foarte apreciată.
- Pe data de 24 aprilie, Preasfințitul Parinte Episcop Datev Hagopian a vizitat Chișinăul. În cadrul acestui eveniment important, Preasfintia Sa a oficiat Sf. Liturghie în biserica armeană din Chișinău, alături de credincioși, in memoria victimelor și a depus flori la cruce de piatră – khacikar în semn de respect. După aceasta, Preasfinția Sa, însoțit de reprezentantul comunității armene din Moldova, Karen Hovhannisyan, au mers și au înălțat rugăciune la khacikarul instalat în Chișinău. Ulterior, Preasfintia Sa a participat la un eveniment de comemorare a victimelor genocidului armean, organizat de comunitatea armeană din Moldova și Ambasada Republicii Armenia în Moldova în incinta Palatului Republicii cu performanță orchestrei simfonice și soliste de opera.
- În perioada 22-27 aprilie 2024, în Croația s-au desfășurat, pentru prima dată, „Zilele Culturii Armene”, cu scopul de a prezenta moștenirea culturală și istorică a Armeniei. Organizatorul acestui eveniment a fost comunitatea Armeano-Croată. Fără îndoială, cel mai important eveniment, din primele zile ale culturii armene din Croația, a fost Sfânta Liturghie oficiată, pentru prima dată în istoria Croației, după toate canoanele Bisericii Apostolice Armene. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, delegat Patriarhal pentru țările balcanice, în biserica „Sfântul Vlas/Blaz” din Zagreb. Această ceremonie liturgică unică a fost posibilă datorită Arhiepiscopiei Zagrebului, primirii călduroasă și ospitalității preotului paroh P.C.Părinte Borna Puskaric. Peste cincizeci de croato-armeni, împreună cu prietenii și invitații lor, au participat la acest eveniment istoric excepțional, printre care domnii Arsen Kantarchi-Karabakhyan, Avo Zgushyan, doamnele Katarine Hovsepyan, Shoghik Zgushyan, Arphi Vardanyan și Alina Gishyan. La Sf. Liturghie a fost prezent și Aram Karamyan, diplomat la Ambasada Armeniei din Praga. Menționăm, de asemenea, că în timpul „zilelor culturii armene” au fost organizate și concerte, le care au participat muzicieni și cântăreși armeni și croați.
- Pe data de 9 mai, Preasfințitul Părinte Episcop, ca delegat Patriarhal în țările balcanice, a făcut o vizită pastorală în orașul Tivat din Muntenegru. În aceeași zi, a avut loc o întâlnire cu comunitatea armeană. Preasfinția Sa a vorbit despre statutul vieții bisericești reglementate, referindu-se și la importanța de a avea un păstor spiritual permanent. Preotul va sluji alternativ în toate țările zonei balcanice – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Slovenia.
- Pe data de 10 mai a avut loc o întâlnire oficială între Preasfințitul Episcop Datev Hagopian și Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, P.S. Episcop Joanikije II. La invitația Mitropolitului, Episcopul Datev a participat la evenimentul tradițional bisericesc-popular „Sub lumina Învierii lui Hristos – Martirii „Sf. Sava” din Prevlaka. La eveniment au participat și episcopi din Buenos Aires, America de Sud și Centrală, precum și administratorul Mitropoliei Zagreb-Ljubljana. Cortegiul cu icoana, reprezentant moaștele celor 70 de martiri din Prevlaka, a circulat prin orașul Tivat timp de peste o oră, în amintirea arderii moaștelor Sfântului Sava.
- Tot pe 10 mai, în grădina bisericii s-a săvârșit sfințirea khacikar-ului, care este un dar al comunității armene din Muntenegru, ca simbol al prieteniei sârbo-armene. Sfințirea khacikar-ului a fost săvârșită de către Preasfințitul Episcop Datev Hagopian. Au fost prezenți dl. Željko Kamenović, primarul orașului Tivat, dl. Milyan Marković, președintele personalului municipalității, P.C. preot mitrofor Mihailo Boskovic, d-na Emma Paravyan, Consulul Republicii Armenia în Cehia, membri ai comunității armene din Muntenegru, sub conducerea președintelui Vahe Hanesyan. Khacikar-ul va fi, de asemenea, locul unde se va săvărși anual ,,Slujba proslăvirii Sfinților Martiri”, în memoria armenilor care au fost lichidați de Imperiul Otoman în timpul genocidului armean. Seara s-a încheiat cu un spectacol susținut de corul ortodox „Boka” la Casa de Cultură din Tivat, urmat de o cină oficială.
- În perioada 15-16 mai 2024, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, s-a aflat în Antelias, Liban. Preasfințitul Episcop s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa Aram I, Catolicosul „Marii Case a Ciliciei”. În timpul agapei oficiale, s-au purtat discuții despre situația actuală a Armeniei și a Arțakhului, despre refugiați din Arțakh și, desigur, despre Diaspora armeană și provocările acesteia. Prin grijă Sanctității Sale Aram I, Preasfințitul Datev, însoțit de P.C. arhimandritul Sarkis Abrahamyan, a vizitat Catedrala Sf. Grigore Luminătorul din Antelias, precum și monumentul memorial dedicat Sfinților Martiri, care se află lângă Catedrală. Acolo, în fața monumentului memorial, Preasfinția Sa a adus un omagiu și s-a rugat pentru armenii uciși în anul 1915. De asemenea, Părinte Episcop a vizitat Biblioteca și Muzeul „Cilicia”, care adăposește aproximativ 80.000 de volume, inclusiv 2.000 de manuscripte, mai apoi la seminarul Teologic armenesc „Zareh I Catolicosul” (fostul Patriarh al „Marii Case a Ciliciei”), a făcut cunoștință, și au purtat discuții cu Părintele arhimandrit Barouyr Shernezian, decanul Seminarului, și cu Părinții arhimandriți Kevork Karageozian, și Avetis Ter-Karapetyan, precum și cu profesori din cadrul seminarului. După aceea, Preasfințitul a vizitat „Muzeul Orfanilor din Genocidul Armenesc” – Aram Bezikian, care este situat în vecinătatea orfelinatului din Birds Nest. La intrarea în muzeu sunt amplasate monumente dedicate copiilor orfani, iar pe un deal mic din proximitate se află un alt monument, care este închinat genocidului armean. Seara, Preasfinția Sa a urcat pe vârful dealului Harissa, din orașul Jounieh, unde se află monumentul Fecioarei Maria, un loc de pelerinaj important pentru creștinii libanezi, iar la finalul zilei, a avut o întâlnire cu armenologul Levon Sharoyan și Shahan Gantaharyan, redactorul ziarului „Azdak”.
- În perioada 17-19 mai Preasfințitul s-a aflat în Irak la invitația Preasfințitului Episcop Oshakan Gyulgyulyan, pentru a participa la deschiderea și sfințirea Bisericii armene ,,Sf. Maria Născătoare de Dumnezeu’’ din Zakho.
- În perioada 24-26 mai 2024 Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a efectuat o vizită în zona Ardealului, unde a vizitat Arhiepiscopia Râmnicului, fiind întâmpinat de ierarhul acestei Eparhii Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Cei doi arhierei au discutat într-o atmosferă frățească despre bunele relații dintre cele două Biserici istorice, după care Preasfințitul Datev a fost invitat să viziteze trei mănăstiri – Ostrov, Cozia și Turnu, fiind întâmpinat cu bucurie de stareții mănăstirilor, Preasfinția Sa interesându-se detaliat despre modul de viețuire monahală, având în intenția Sa de a transpune acest mod și în mănăstirile armenești.
- A doua zi, 25 mai, vizita a continuat la Cluj, unde Preasfinția Sa a avut bucuria de a se întâlni la Palatul Mitropolitan cu Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, totodată fiind prezent și Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor. Într-o atmosferă frățească Preasfințiile lor au aflat de la Preasfințitul Datev despre situația socio-politică actuală a Armeniei, precum și de buna implicare a Bisericii Armene în societate, fiind profund impresionați și mâhniți despre tragediile care s-au petrecut în Arțakh (Nagorno Karabagh), unde peste 120.000 de armeni au fost obligați să ia calea pribegiei, lăsând în urmă agoniseală de viață, morminte și lăcașuri de cult, care sunt distruse de azeri.
- În a treia zi, 26 mai, înainte de reîntoarcere spre București, Preasfinția Sa a vizitat sediul UAR Cluj, unde s-a bucurat de întâlnirea cu dl. președinte Karen Sebeși și membrii comunității armene locale. Pe parcursul vizitelor Preasfinția Sa a fost însoțit de către Preotul Vicar Eparhial Radu Krikor Holca.
- Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a răspuns invitației Arhiepiscopiei Râmnicului, fiind prezent în zilele 7-8 iunie 2024 la Vâlcea, unde s-a sărbătorit aniversarea 10 ani de la intronizarea Înaltpreasfințitului Varsanufie ca Arhiepiscop al Râmnicului. Preasfințitul Episcop a fost însoțit de Pr. Vicar Eparhial Radu Krikor, iar printre invitați s-au numărat dl. Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, dl. Vasile Bănescu, consilier patriarhal, precum și oficiali ai autorităților județene și locale.
- Pe data de 11 iunie 2024, Excelența Sa dl. Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze în România, a vizitat Arhiepiscopia Armeană, unde a fost întâmpinat de către Preasfințitul Episcop Datev Hagopian la ,,Palatul Arhiepiscopal”. În cadrul întrevederii dl. ambasador s-a interesat în detalii despre istoricul Bisericii Armene din România, relația acesteia cu alte culte, precum și despre situația geo-politică și socială din Armenia. La finalul vizitei înaltul oaspete a vizitat Biblioteca și Muzeul Eparhial ,,Victoria și Hovsep Dudian”, exprimându-și admirația pentru manuscrise și obiectele expuse, totodată lăsând și un mesaj scris în ,,Cartea de Aur” a muzeului.
- În perioada 14-15 iunie 2024, la invitația UAR Craiova, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian s-a aflat la Craiova, unde a participat la evenimentul ,,Festivalul Cafelei” organizat de sucursala locală. Pe parcursul șederii în ziua 14 iunie, Preasfințitul Episcop s-a întâlnit la Facultatea de Teologie Ortodoxă cu Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Dr. Irineu Popa, care i-a prezentat laboratoarele de restaurare a icoanelor și cărților vechi, capela facultății de teologie, precum și muzeul Mitropolitan. Cei doi ierarhi s-au întreținut într-o atmosferă frățească, evidențind bunule legături dintre cele două biserici.
- În partea a doua zilei, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a vizitat Muzeul Cărții și Exilului Românesc, unde a fost întâmpinat de viceprimarul Craiovei dl. Lucian Dindirică. Seara și a doua zi Preasfinția Sa a participat la programul festivalului, respectiv la lansarea cărții ,,Amintiri din epoca de aur”, scrisă de doamna Arșaluis Sarchisian-Gurău, ce a avut loc la Teatrul Național ,,Marin Sorescu” din Craiova, precum și la celelalte evenimente artistice și culturale.
- În perioada 16-17 iunie 2024, Preasfințitul Episcop s-a aflat la Pitești, în mijlocul comunității armene din acest oraș, cu prilejul hramului Biserici Armene ,,Sf. Ioan Botezătorul’’, însoțit de părintele Oshakan Khachatryan, preotul delegat al Parohiei Bisericii Armene din Pitești.
- Duminică, 16 iunie 2024, la biserica armeana ,,Sf. Ion Botezătorul’’ din Pitești a fost oficiată Sf. Liturghie Arhierească, alături de preoți și diacon. De asemenea au răspuns invitației Preacucernicul Părinte Vuțan Ciprian-Constantin, delegatul din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, o delegație templieră din Piteşti formată din 14 frați și surori, condusă de dl. Geani Enache, Comandantul Comanderiei nr. 22 Radu cel Mare Piteşti, precum și enoriași armeni și români din București, Constanța, Pitești, Galați, Bacău, consilieri și credincioși. După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii armene din Pitești. Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a primit din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului un album comemorativ al Arhiepiscopiei Argeșului și Mușcelului, precum și cel mai recent volum al său publicat: “Bucuria de a trăi”. După aceea, a avut loc o depunere de flori în fața monumentului khacikar, aflat în centrul orașului, monument emblematic pentru armeni și dedicat martirilor genocidului armean din 1915. Apoi toți au participat la o masă tradițională de hram, agapă și sfințirea madagh-ului. După masa festivă, grupul din București împreună cu P.S. Episcop Datev Hagopian și P.C. preot Oshakan Khachatryan au vizitat Mănăstirea „Curtea de Argeș”, de asemenea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, au avut ocazia de a vizita muzeul și Palatul Arhiepiscopal, precum și Catedrala.
- A doua zi, luni, 17 iunie, Preasfinția Sa a avut o întâlnire cu membrii consiliului parohial. În timpul întâlnirii s-au discutat despre proiectele și lucrările efectuate în ultima perioada, s-a făcut referire în mod special la restaurarea interioară a bisericii. S-a luat decizia de a începe demersurile pentru un proiect de restaurare-renovare interioara a bisericii și reamenajarea curții. La întâlnire a fost invitat și dl. arhitect Olteanu Constantin Răzvan, care se va ocupa de proiect. La final Preasfinția Sa a felicitat preotul delegat și consilierii pentru toată truda și efortul lor dorindu-le spor în continuare.
- În ziua de 24 iunie 2024 a avut loc la mănăstirea Hagigadar o întâlnire dintre reprezentanții Arhiepiscopiei, conduși de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian și SC Regional Consulting SRL, reprezentată de doamna director ec. Doina Iacoban, arhitectul Constantin Gorcea, precum și firma de construcții General Construct Suceava (care a mai efectuat lucrări de renovare la mănăstirile Zamca și Hagigadar), reprezentată de dl. ing. Viorel Nuțu. În cadrul discuțiilor s-a incercat identificarea oportunităților de a pregăti proiecte de restaurare pentru următoarele obiective։ monumentul ansamblul bisericii ,,Sfânta Treime” Botoșani, monumentul ,,Școala Armenească” (,,Clubul elevilor”) din Roman, biserica armeană ,,Sfântul Simeon” din Suceava, restaurarea ansamblului mănăstirii Hagigadar, consolidarea și reabilitarea bisericii armene ,,Sfânta Maria” din Târgu Ocna, întocmirea unui proiect pentru digitalizarea patrimoniului cultural al Arhiepiscopiei Armene, înființarea în viitor a unui Seminar Teologic în incinta sau în proximitatea mănăstirii Zamca, care să pregătească viitori slujitori bisericești, ce vor deservi bisericile armene din Diaspora armeană din Europa.
- Pe data de 21 iulie, Preasfințitul Episcop Datev a oficiat Sfânta Liturghie la biserica armeana „Sf. Născătoare de Dumnezeu” din Ruse, Bulgaria, după care în curtea bisericii a fost săvârșită sfințirea khacikar-ului. La ceremonie au fost prezenți E.S. dl. Armen Yedigaryan, Ambasadorul Armeniei din Bulgaria, guvernatorul Dragomir Draganov, viceprimarul Dimitar Nedev, Arthur Hovhannisyan, comisarul pentru afacerile Diasporei în țările străine, activistul social Artak Sergoyan, dr. Poghos Karjaryan, președintele filialei AGBU, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare și ai Bisericii Catolice din Ruse, de asemenea, și mulți credincioși.
- În perioada 23-26 iulie Preasfințitul Episcop s-a aflat în Armenia cu o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, formată din Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Social-Filantropic, și Pr. George Lepădatu, consilier în cadrul Sectorului Economic-Financiar, în vederea stabilirii cadrului de ajutorare a refugiaților armeni, proveniți din regiunea Nagorno-Karabakh. Prima întâlnire a avut loc la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, la sediul Patriarhiei Armene, în cadrul căreia, Patriarhul Karekin al II-lea, Catolicos al Tuturor Armenilor i-a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul oferit și a vorbit despre bunele relații cu Biserica Ortodoxă Română. La întâlnire, au participat și Arhiepiscopul Natan Hovhannisian și Episcopii Datev Hagopian și Kevorg Saroian. Delegații români au transmis urări de bine din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și au discutat despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române de ajutorare a refugiaților din Ucraina și Siria. În zilele următoare, membrii delegației au efectuat vizite la locuințele provizorii ale persoanelor refugiate. Întâlnirile au avut loc în contextul colectei organizate în 2024 de Patriarhia Română pentru ajutorarea refugiaților armeni și aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 29 februarie. Preasfințitul a fost însoțit de Hrant Jaghinyan.
- Sâmbătă, 3 august 2024, cu prilejul zilei de naștere a regretatului Gagik Ginosyan (1966-2024), fondatorul, directorul creativ și coregraful artistic al grupului „Karin Folk Dance & Karin Band”, care a trecut la cele veșnice la începutul acestui an, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a oficiat o slujbă de pomenire în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București. Au fost prezenți fiica acestuia, Ani Ginosyan și o parte dintre artiștii grupului, care s-au aflat în București pentru a participa la „Festivalul Strada Armenească”, precum și Lilit Melikyan, directorul creativ al centrului „Teryan Cultural Center” din Erevan împreună cu alți reprezentanți ai centrului cultural, de asemenea și sculptorița Narine Poladian cu soțul ei. După slujbă de pomenire, Preasfințitul Datev Hagopian i-a primit pe cei prezenți la Sediul Arhiepiscopiei la o cafea, unde a fost evocată figura coregrafului Gagik Ginosyan.
- Pe data de 22 august, dl. Peter Cowe, distins profesor la „Narekatsi Chair of Armenian Studies” de la UCLA , împreună cu soția sa Anahit Cowe, d-na Catherine Yesayan, jurnalistă din ziarul „Asbarez”, și Sosy Kevonian, au vizitat Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biblioteca și Muzeul ,,Casei de Cultură Armene Victoria și Hovsep Dudian”, precum și sediul Arhiepiscopiei Armene. Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, i-a primit pe oaspeții din America cu mare căldură și prietenie, au discutat viața armenilor din Diaspora și situația actuala a țării noastre. De asemenea, menționăm că d-na Catherine Yesayan pregătește o carte despre comunitățile armene din Diaspora armeană, care va fi publicată prin intermediul ziarului „Asbarez”. Subliniem că s-a hotărât să se semneze un contract de colaborare între Casa de Cultură Armeană “Dudian” și “Narekatsi Chair of Armenian Studies” și că în viitor ,,Casa de Cultură Armeană Victoria și Hovsep Dudian” va deveni un Centru de cercetare în armenologie.
- Pe data de 24 august, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, un grup de pelerini armeni din Liban au vizitat Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, precum și ,,Casa de Cultură Armeana Victoria și Hovsep Dudian”. Părintele Oshakan Khachatryan, preotul paroh al Catedralei, împreună cu Inesa Tumasyants, le-au povestit istoria comunității armene și a bisercilor. În străinătate, nu în fiecare țara se pot găsi 16 biserici, 2 mănăstiri sau un muzeu bogat cu un manuscris din secolul al XIV-lea. Continuând călătoria prin România, grupul din Liban nu putea să nu viziteze și mănăstirile armenești. Ajunși la Suceava, ei au vizitat mănăstirile noastre, au avut întâlnire cu părintele Yeznik Torgomyan, care le-a arătat și le-a prezentat Mănăstirile Hagigadar și Zamca.
- Pe data de 8 septembrie Preasfințitul a fost la Galați, unde la biserica armeana ,,Sfânta Maria’’ a săvârșit slujba Sfintei Liturughii cu ocazia hramului și a sfințit bucatele tradiționale. După amiază Preasfințitul Episcop Datev Hagopian s-a întâlnit într-o atmosferă frățească la Palatul Arhiepiscopal din Galați cu Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, punând încă o dată evidență bunele relații dintre cele două biserici armeană și română.
- Pe data de 12 septembrie 2024, Preafericitul Părinte Patriarh Daniil, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și Mitropolit al Sofiei, l-a primit la Palatul Patriarhal din Sofia pe Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, care a transmis Părintelui Patriarh Daniil mesajul de felicitare din partea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor cu ocazia alegerii și intronizării acestuia în Scaunul Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Totodată Preasfinția Sa a transmis și felicitările din partea Eparhiei Armene din Bulgaria, a clerului, consilierilor și credincioșilor armeni din această țară. În cadrul discuțiilor avute Preasfinția Sa a prezentat istoricul comunității armene din Bulgaria, situația dramatică a refugiaților din Arțakh, provocările actuale ale bisericilor, precum și marele eveniment din 28-29 septembrie sfințirea Sfântului Mare Mir și resfințirea Catedralei Sfântului Ecimiadzin. Preafericitul Părinte Patriarh a evocat bunele relații cu Biserica Apostolică Armeană, asigurând că aceste legături vor continua spre bunul folos al celor două biserici, evidențiind și buna înfrățire dintre armeni și bulgari. La întâlnire a participat în calitate de însoțitor dl. Rupen Krikorian, fost parlamentar și epitrop al Consiliului Eparhial.
- Pe data de 15 septembrie, comunitatea armeană din orașul Almelo, Olanda a sărbătorit cu mare fast împlinirea a 20 de ani de la târnosirea bisericii ,,Sfântul Grigore Luminatorul”. Cu aceasta ocazie la sărbătoarea ,,Înâlțării Sfintei Cruci” (15 septembrie) a fost săvărșită Sf. Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, sub protia Înalpreasfinției Sale Arhiepiscop Khajag Barsamian, delegat Patriarhal pentru Europa de Vest. De menționat, că Preasfințitul Episcop Datev a fost timp de mulți ani paroh al bisericilor armene din Almelo și Amsterdam, totodată și vicar al delegatului Patriarhal pentru Europa de Vest. Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a primit o medalie și un premiu de cristal cu inscripția ,,Biserica Armeană Sfântul Grigore Luminătorul, 2003-2023”.
- Pe data de 20 septembrie, Preasfințitul Episcop a primit la ,,Palatul Arhiepiscopal” pe Nazik Avdalyan, purtătoarea medaliei de aur la Campionatele Mondiale de Haltere din 2009 împreună cu fiul său. Nazik Avdalyan este prima halterofilă din Armenia, care a câștigat o medalie de aur la Campionatele Mondiale de Haltere și prima femeie din Armenia care a câștigat un campionat mondial în orice sport.
- Vineri, 20 septembrie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a participat la Grădina Palatelor Brăncovenești, Mogoșoaia la o recepție organizată de Primăria Municipiului București, cu ocazia împlinirii a 565 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. În cadrul recepției Preasfinția Sa s-a întreținut cu reprezentanți ai celorlalte culte, Primarul General al Capitalei dl. Nicușor Dan, precum și alte personalități, care au fost invitate la acest eveniment, care marchează evoluția istorică și culturală a Bucureștiului. La acest eveniment Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele Radu Krikor Holca, Vicarul Eparhiei Armene și de doamna Bella Muradian, director de cabinet al Arhiepiscopiei Armene.
- Pentru Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană și armenii din întreaga lume, cea mai mare sărbătoare și cele mai așteptate evenimente au fost cele desfășurate la Sfântul Scaun din Ecimiadzin, în zilele de 28 și 29 septembrie: ceremonia Sfințirii Mirului și resfințirea Catedralei din Ecimiadzin, la care prin binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, au participat delegații din Eparhiile Armene din România și Bulgaria, precum și din țările balcanice. La sfintele ceremonii au participat reprezentanți ai tuturor Patriarhiilor ale Bisericii Armene respectiv din Ecimiadzin, Cilicia, Ierusalim și Constantinopol, precum și ierarhi ai eparhiilor din diaspora, biserici surori, autoritățile Republicii Armenia, binefăcători naționali și diplomați. Biserica Ortodoxa Româna a fost prezentă prin Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Daniel. Au participat de asemenea reprezentanți și Înalți Prelați din partea Bisericilor Ortodoxe din Bulgaria și Serbia. Bogăția și moștenirea culturală și mai ales spirituală a Armeniei a stârnit o mare admirație delegaților Eparhiei Armene din România. Acest pelerinaj le-a oferit membrilor grupului ocazia de a comunica cu rădăcinile lor, cu apa și pământul strămoșesc și de a fi prezenți la un eveniment istoric, care cu siguranță va reînnoi și întări credința tuturor în Dumnezeu și iubirea față de Patria și Biserica.
- Pe date de 8 octombrie, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Datev Hagopian, Arhiepiscopia Armeană din România și Uniunea Armenilor din România, au primit vizita câștigătorilor Premiilor Europene pentru Patrimoniu, un grup de aproximativ 30 de persoane, reprezentanți din diferite tări europene sosiți la București cu ocazia acordării Premiilor „Europa Nostra 2024”. Printre laureații Premiilor „Europa Nostra 2024” a fost și „Centrul Cultural Teryan” din Erevan, Armenia, fondat și condus de Lilit Melikyan, care a obținut locul al doilea în preferințele publicului european cu tema „Reintegrarea refugiaților armeni din Nagorno-Karabakh”. P.C. Părinte Krikor Holca i-a primit cu căldură pe invitați la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, un loc de mare însemnătate spirituală și culturală. În cadrul evenimentului, părintele a ținut un discurs amplu despre Eparhia Armeana, prezentând istoria bogată a comunității armene, evidențiind rolul important al acestei comunități în păstrarea valorilor culturale de-a lungul secolelor. După aceasta, grupul a continuat vizită la reședința arhiepiscopală, la Biblioteca și Muzeul ,,Casei de Cultură Armene Victoria și Hovsep Dudian”, unde d-na muzeograf Siran Navrouzian le-a arătat manuscrise, cărți de tipar vechi și multe alte bogății, care fac parte din colecția muzeului. Această experiență a oferit participanților o perspectivă profundă asupra patrimoniului cultural și spiritual al comunității armene.
- Pe data de 10 octombrie, Preasfințitul Episcop i-a primit în Reședința Arhiepiscopală pe dl. Artsvi Bakhchinyan, scriitor, candidat în științe filologice, istoric de artă, cercetător și critic de film, armenolog, cercetător științific la Academia Națională de Științe din Armenia, împreună cu arhitectul Andrei Paslariu. Artsvi Bakhchinyan a fost invitat de către Uniuninea Armenilor din România în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Sergei Parajanov, care a avut loc în perioada 10-13 octombrie la București. Desigur, oaspeții au vizitat și Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, precum și ,,Casa Culturală Armeană Victoria și Hovsep Dudian”. Admirând bogăția pe care o are Eparhia armeană și comunitatea armeană, scriitorul a subliniat, că cunoaște și a citit mult despre armenii din România și istoria lor.
- Joi, 10 octombrie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, însoțit de preotul vicar Radu Krikor Holca, au ajuns la Roman, unde au participat la invitația Uniunii Armenilor din România la Festivalul Național de Interpretare și Compoziție Muzicală ,,Mihail Jora”.
- A doua zi, pe data de 11 octombrie, împreună cu primarul din Dilijan, Armenia, dl. Davit Sargsyan, dl. doctor Emanuel Nazaretian, președintele sucursalei UAR Roman, precum și doamna Rosie Serobyan, consul în cadrul Ambasadei Republicii Armene din România, au fost primiți la primăria Roman de către dl. primar Leonard Achiriloaei. În cadrul întâlnirilor s-au purtat discuții despre bunele relații și viitoarele proiecte dintre cele două orașe înfrățite Roman și Dilijan, după care s-a vizitat sediul UAR Roman, unde Preasfinția Sa a rostit o rugăciune de binecuvântare. În partea a doua a zilei Preasfinția Sa s-a deplasat la Mănăstirea Hagigadar, fiind însoțit și de distinșii oaspeți din Armenia, care s-au arătat impresionați de frumusețea și de buna chivernisirea a mănăstirii, unde Preasfințitul Episcop împreună cu părintele delegat Yeznik Torgomyan le-au explicat istoricul și le-au dăruit câteva daruri bisericești.
- Pe data de 11 octombrie, la întoarcere la Roman, seara, Preasfinția Sa s-a întâlnit într-o atmosferă frățească la Palatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului cu Înaltpreasfințitul Ioachim Băcăoanul.
- Sâmbătă, 12 octombrie, Preasfinția Sa a săvărșit slujba de sfințirea a khacikarului, care a fost achiziționat de UAR și amplasat în proximitatea Bisericii Armene ,,Sfânta Maria” din Roman, monument care dă frumusețe orașului, subliniind încă o dată buna legătura dintre cele două popoare.
- Duminică, 13 octombrie, Parohia Bisericii Armene din Iași a avut bucuria de a fi săvărșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Episcop Datev Hagopian cu ocazia hramului, conform calendarului bisericesc. În cuvântul de învățătură Părintele Episcop le-a vorbit credincioșilor despre trăirea duhovnicească, după care a adus mulțumiri domnului epitrop dr. Zareh Nazarian pentru buna administrare a parohiei.
- Luni, 14 octombrie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, însoțit de Preotul Vicar Radu Krikor Holca, au fost prezenți la evenimente liturgice prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Preasfinția Sa s-a reîntâlnit și întreținut într-un dialog frățesc cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu membrii ai Guvernului României, care au fost prezenți la marea sărbătoare. În cadrul întâlnirilor Preasfinția Sa a dăruit Părintelui Mitropolit Teofan o frumoasă icoană pictată adusă din Armenia.
- Pe data de 19 octombrie, Preasfințitul Episcop s-a deplasat la Constanța, unde la biserica armeană ,,Sfânta Maria” a săvârșit slujba Sfintei Liturughii cu ocazia hramului, în coslujire cu Preacucernicul Părinte Kricor Radu Holca, diaconi din Constanța, București și corul bisericii armene din Constanța. La slujbă au participat domnul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, dl. Hacic Garabet, secretar general al Uniunii Armenilor din România, reprezentanți ai sucursalelor UAR din țară, membrii comunității armene din Constanța, București, Tulcea, Dumbrăveni, Gherla, Pitești și alți credincioși invitați. După Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea apei cu noul Mir sfințit și adus de Preasfinția Sa din Armenia. În a doua parte a zilei Preasfințitul a participat la masa de hram și sărbătoarea Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene, organizat de UAR sucursala Constanța la Hotel “Continental Forum – Sala Prestige”.
- Pe data de 10 noiembrie Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, la propunerea și cu binecuvântarea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, a oficiat la Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București o slujbă specifică pentru prizonierii de război civili și militari, care se află întemnițați în închisorile din Azerbaidjan pentru eliberarea acestora.
- Pe data de 17 noiembrie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a săvărșit Liturghia Arhierească la biserica armeană ,,Sfânta Cruce” din Burgas – Bulgaria împreună cu părintele Radu Krikor Holca, care l-a însoțit. Râspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a săvărșit și sfințirea apei cu Sfântul Mir adus de la Ecimiadzin. După amiază Preasfințitul a vizitat cimitirul armenesc, unde a săvărșit rugăciuni de pomenire pentru preoții și binefăcătorii comunității locale înmormântați acolo. Prezența numeroasă a enoriașilor care au participat la evenimentele liturgice arată încă o dată dragostea acestora față de biserică, tradiții și neam.
- Pe 1 decembrie, la invitația Președintelui României, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România a participat la parada militară și la recepție oficială organizată la palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României.
- Pe data de 8 decembrie, Preasfințitul a efectuat o vizită pastorală la Sofia, însoțit de Preacucernicul Părintele Oshakan Khachatryan, unde a săvărșit Liturghia Arhierească la biserica armeană ,,Sfânta Maria”. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a săvărșit și sfințirea apei cu Sfântul Mir adus de la Ecimiadzin. La slujba a fost prezentă și doamna Dzovinar Hambardzumyan, ambasadorul Republicii Armenia în Bulgaria.
- În perioada 11-13 decembrie Episcopul s-a aflat în Suedia, Stocholm, pentru participarea ședinței de lucru regionale, înainte de mare pelerinaj cu ocazia împlinirii 25 de ani de la înființarea Organizației Mondiele de Tineret a Bisericii Armene. Din cadrul Eparhiei au participat 3 tineri։ Henrik Tumasyants, Artak Hovakimyan, Harut Kaplanian. Iar în perioda 14-15 decembrie ședința de lucru a avut loc în Amsterdam, Olanda, la care au participat 2 tineri din cadrul Eparhiei։ Inesa Tumasyants și Siranuș Homakimyan.
- Pe data de 15 decembrie Preasfințitul s-a aflat la Yambol, Bulgaria, însoțit de Preacucernicul Părinte Radu Krikor Holca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica armeană ,,Sfântul Iagob” din localitate, a sfințit apă cu noul sfințit Mir și a transmis binecuvântarea Arhierească cu ocazia hramului bisericii.
- Pe data de 22 decembrie Preasfințitul a fost la Botoșani, unde la biserica armeana ,,Sfânta Maria” a săvârșit slujba Sfintei Liturughii cu ocazia hramului bisericii, a sfințit bucatele tradiționale și apă cu noul sfințit Mir.
- În perioada 23-26 decembrie Preasfințitul Episcop a efectuat o vizită pastorală în Bulgaria, însoțit de Preacucernicul Părinte Oshakan Khachatryan. Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ștefan au fost oficiate Liturghii la bisericile armenești din Sliven, Haskovo, Pazardjik în coslujire cu preoții Oshakan Khachatryan și Hraci Muradian, au fost sfințite bucatele tradiționale și apă cu noul sfințit Mir.
Anul 2024 a fost, de asemenea, plin de o serie de evenimente religiase, culturale, sociale, comemorative și proiecte diferite, dintre care putem remarca următoarele:
- Pe data de 6 ianuarie Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a oficiat Sf. Liturghie Arhierească, la care erau prezenți dl. Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, Excelența Sa dl. Tigran Galstyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, Excelența Sa d-na Rana Mokaddem, ambasadorul Libanului în România, dl. Varujan Vosganian, președintele UAR, Părintele arhimandrit de la Biserica ,,Sfântul Sharbel Makhluf” (Biserica Maronită), membrii consiliului eparhial și parohial, clerici, numeroși credincioși. Preasfinția Sa a rostit un pătrunzător cuvânt de învățătură, după care a fost săvărșita tradiționala slujbă de sfințire a apei cu cruce și cu Marele Mir, spre bună și binecuvântată folosință. Anul acesta nașul de cruce a fost dl. Nșan Bogdan-Căuș, consilier parohial din cadrul Parohiei Bisericii Armene din București.
- În aceeași zi la sala de festivități din cadrul Hotelului ,,Marshal Garden’’ din București s-a organizat masa festivă de Crăciun de către Arhiepiscopia Armeană din România, Uniunea Armenilor din România și Parohia Bisericii Armene din București. Au participat în jur de 170 de persoane din cadrul comunității armene din București. La petrecere de Crăciun a dansat ansamblul de dans ,,Vardavar’’ (coreografa d-na Bela Martikian), a cântat corul ,,Ani’’ al Arhiepiscopiei Armene (dirijor d-na Armine Khachatryan), au colindat și cei mici, membrii clubului ,,Luis-Lumina’’ al Arhiepiscopiei Armene și prin grija Preasfinției Sale au primit daruri cu ocazia sărbătorilor. La final a fost organizată o tombolă cu numeroase premii, a fost voie bună și distracție maximă.
- Pe 21 ianuarie a fost comemorat renumitul intelectual, ziarist Hrant Dink, de asemenea a fost oficiată slujba de pomenire și comemorare pentru victimele masacrului de la Baku, Ajerbaidjan.
- 27-28 ianuarie 2024 au fost zile de mobilizare paneuropeană. Acțiuni și evenimente au avut loc într-o serie de țări europene, în diverse orașe, cerând eliberarea și repatrierea a actualilor și foștilor lideri din Arțakh deținuți ilegal în închisoarea din Baku, precum și a celorlați civili și militari, protejarea patrimoniului religios și cultural a Arțakhului, sancțiuni dure împotriva Azerbaidjanului. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Datev Hagopian s-au desfășurat acțiuni la București, Constanța, Iași, s-au ridicat rugăciuni în bisericile armene pentru eliberarea prizonierilor și întoarcerea lor în Patria Mamă, precum și pentru instaurarea păcii în lume.
- Pe da de 18 februarie s-a sărbătorit Întâmpinarea Domnului. La sfârșitul Sf. Liturghii au fost binecuvântați cei noi căsătoriți și noi botezați. În curtea Catedralei a fost aprinsă tradiționalul foc de către Preasfințitul, apoi cei prezenți au fost invitați să participe la o tratație – vin fiert și cafea. Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de către membrii corului „Ani” al Arhiepiscopiei Armene din România, sub conducerea preotesei Armine Khachatryan și membii ansamblului de dans „Vardavar” al Uniunii Armenilor din România, coordonat de coregrafa Bela Martikian. Tinerii împreună cu cei prezenți au dansat și s-au bucurat de sărbătoare prin sărituri peste foc. Apoi cei prezenți au fost invitați la o masa pregătită de comitetul de femei și de Organizația de Tineret a Bisericii Armene. Pe lângă vinul fiert, ceaiul și cafeaua, au fost împărțite bucate tradiționale specifice sărbătorii – gata și aghandz-ul tradițional armenesc.
- Pe data de 3 martie s-a comemorat 36 de ani de la masacrele din Sumgait. La slujbă au fost prezenți dl. Tigran Galstyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, d-na Rosie Serobyan, consulul Ambasadei Republicii Armenia în România, dl. Varujan Vosganian, Președinte UAR, membri consiliilor eparhial și parohial și credincioși. La sfârșitul slujbei de parastas, au fost depuse coroane de flori în curtea Catedralei în fața khacikar-ului din partea Arhiepiscopiei Armene din România, Ambasadei Republicii Armene din România și a Uniunii Armenilor din România.
- Pe data de 3 martie la Catedrala Arhiepiscopală din București s-a sărbătorit Sfântul Sarkis. Sf. Liturghie a fost oficiată de Preotul Paroh Oshakan Khachatryan în prezența Întâistătătorului Eparhiei Armene din România. Cu această ocazie la sfârșitul Sf. Liturghii Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a binecuvântat tinerilor prezenți, oferindu-le mici cadouri.
- Duminica, pe data de 17 martie, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian și la inițiativa organizației de tineret a bisericii la Centrul Cultural Armean al Uniunii Armenilor din România, a fost sărbătorit Pun Pareghentan (Lăsata Secului Postului Mare). Una dintre tradițiile populare ale sărbătorii este balul mascat. Copiii, tinerii și cei mai în vârsta din comunitatea armeana, împreună cu Presfinția Sa și cu Părintele Paroh Oshakan, s-au adunat să sărbătorească Pun Pareghentanul, plini de bucurie, cu tratație, muzică, dansuri și diverse măști interesante.
- Pe data de 21 aprilie, după oficierea Sf. Liturghii, Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a săvărșit slujba ,,Preaslăvirii Sfinților Martiri”, ce a avut loc în fața monumentului khacikar dedicat genocidului armean din curtea Catedralei. La aceasta slujba au fost prezenți Excelenta Sa dl. Tigran Galstyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, dl. Varujan Vosganian, președinte UAR, Excelența Sa dl. Alberto Antonio Rodriguez Goni, ambasadorul Republicii Orientale a Uruguayului în România, Excelența Sa dl. Nicolas Warnery, ambasadorul Rebuplicii Franceze în România, Excelența Sa dl. Roberto Musneci, Extraordinar și Plenipotențiar al Ordinului Suveran de Malta, membrii consiliilor eparhial și parohial. Au fost depuse coroane de flori în fața khacikar-ului din partea Arhiepiscopiei Armene din România, Ambasadei Republicii Armene din România și Uniunii Armenilor din România. A vorbit dl. Varujan Vosganian, iar tănârul Davit Karamyan a recitat un fragment din poemul lui Paruyr Sevak. Cei prezenți au depus, de asemenea, flori în fața monumentului, aducând astfel omagiu Sfinților Martiri. Pe gardul Catrdralei au fost puse fotografii și materiale dedicate genocidului armean, oferind posibilitatea trecătorilor să afle despre genocidul care se repetă.
- Pe data de 28 aprilie, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România a serbat Floriile sau sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. La Catedrala Arhiepiscopală din București Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preotul Paroh Oshakan Khachatryan în prezența Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian. După Sf. Liturghie credicioșilor le-au fost împarțite ramurile de salcie sfințite de către Episcop Datev Hagopian. Iar cei mici purtau coronițe făcute din salcie, de asemenea cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, proclamată ca zi de binecuvântare a copiilor, prin grija a Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, la sfărșitul Liturghiei, Episcopul Datev Hagopian, a binecuvântat copiii prezenți, dăruindu-le cărticele bisericești. Prăznuirea Floriilor a continuat la Biblioteca ,,Casei de Cultură Victoria și Hovsep Dudian”. Arhiepiscopia Armeana din România și Uniunea Armenilor din România au organizat împreună „Atelierul creativ de Paște”. Au participat copiii din clubul de copii „Luis – Lumina” al Arhiepiscopiei Armene și toți cei din comunitate, care aveau dorința să facă o parte de atelierul pascal.
- Pe 4 mai, după slujba de Ajun Preasfințitul Episcop a dat vestea Invierii Domnului, iar a doua zi a fost organizată o recepție festivă la Biblioteca și Muzeul Eparhial ,,Hovsep și Victoria Dudian’’.
- Pe data de 12 mai, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop a fost organizată o masa festivă cu ocazia Învierii Domnului. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural-Misionar ,,Familia” al Patriarhiei Române, în sala de festivități, organizat de Arhiepiscopia Armeană din România și Parohia Bisericii Armene din București. La această sărbătoare au participat aproximativ 170 de persoane din cadrul comunității armene din București. Printre cei prezenți la eveniment au fost dl. Varujan Vosganian, președintele UAR, dl. Varujan Pambuccian, vicepreședintele UAR, dl. Iuliu Stocklosa împreună cu dl. Victor-Andrei Trifan, de la Ordinul Cavalerilor Templieri din România, precum și consilieri eparhial și parohial. În cadrul petrecerii, membrii ansamblului „Vardavar” al Uniunii Armenilor (coregrafa d-na Bela Martikian) au făcut un atelier de dans, după care tinerii din „Organizația de Tineret a Bisericii Armene din România” au contribuit la organizarea tombolei, unde cei norocoșii au primit premii. Organizatorii au pregătit, de asemenea, un concurs de dans, la care au câștigat trei cupluri, fiecare a primit premii atractive.
- Cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Copilului, Arhiepiscopia Armeană din România în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, a organizat activități vesele și interesante pentru cei mici din comunitatea și, bineînțeles, pentru simpatizanții noștri. Grădina Arhiepiscopiei Armene a fost plină de zâmbete și fericire inexplicabilă în ziua de 2 iunie. Copiii din comunitatea și cei din clubul „Luis-Lumina” al Arhiepiscopiei Armene din România, au participat la programul dedicat, care a inclus jocuri educative și distractive, desene cu litere armenești ornamentate, de asemenea au primit baloane colorate.
- Pe data de 29 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, la Biblioteca ,,Casei de Cultură Victoria și Hovsep Dudian” a avut loc o mică serbare pregătită de copiii din clubul „Luis-Lumină” al Arhiepiscopiei sub îndrumarea preotesei Armine Khachatryan, cu ocazia încheierii anului școlar 2023-2024. La prima parte, copiii din clubul „Luis-Lumină” au prezentat povestea „Vrăbioară” a renumitului scriitor armean Hovhannes Tumanyan. Cei prezenți au ascultat povestea în limba armeana, iar copiii au jucat-o. În a doua parte a serbării copiii au cântat și au recitat. La finalul serbării, Preasfințitul Episcop Datev a oferit diplome și tricouri personalizate frumoase fiecărui copil. De asemenea a fost pregătită o masă plină de bunătăți, dulciuri și fructe. Momentul culminant a fost tăierea tortului pregătit special pentru copii.
- Pe data 11 august, s-a marcat marele praznic bisericesc Schimbarea la Față – Vartavar. În Catedrala Arhiepiscopală din București Sfânta Liturghia a fost oficiată de Întâistătătorul al Eparhiei Armene din România Episcopul Datev Hagopian. La final, după cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a ieșit în curtea Catedralei, unde erau deja pregătite recipiente cu apa, unde a săvărșit mai întai slujba de Andastan (binecuvântarea a celor patru zări ale lumii), după care Episcopul Datev a eliberat către cer porumbei albi în semn de pace și a stropit pe cei prezenți cu apă de trandafir, dând startul tradiționalei sărbători. Atmosfera caldă, multe zâmbete bucuroase ale copiilor, cântece și dansuri, vremea caldă, stropirea cu apă unul pe celălalt ne face să ne bucurăm și încheiem prăznuirea cu inimile curate și pline cu iubire. Cei prezenți s-au bucurat și de dansurile ansamblului „Vardavar”.
- În aceași zi s-a sărbătorit și ziua Internațională a Tineretului în curtea Arhiepiscopiei. Tinerii au avut ocazia să socializeze între ei și cu Preasfințitul Episcop Datev într-o atmosferă prietenească la o cafea și o masă cu bunătăți.
- Pe 12 august la biserica armeana ,,Sfânta Cruce” din Suceava Preasfințitul Episcop a oficiat slujba vecerniei și înaintea prăznuirii împreună cu soborul preoțesc, după care în curtea bisericii, a binecuvântat sarea și apa, care urmau să fie folosite pentru prepararea supei de „urechiușe” (akangiapur), pregătită și servită în ziua următoare pentru masa de hram.
- Pe 18 august s-a marcat sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului la mănăstirea făcătoare de minuni, Sf. Hagigadar. Sf. Liturghie, săvărșită de către P.S. Episcop Datev Hagopian împreuna cu preoții slujitori din cadrul Eparhiei, a avut loc în curtea mănăstirii, la altarul de vară.
La Sf. Liturghie au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Suceava dl. Niculai Barbă, Părinte consilier Mihai Cobziuc, delegatul Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, d-na Rosie Serobyan, consul al Ambasadei Republici Armene din România, președintele Uniunii Armenilor din România dl. Varujan Vosganian, liderul minorităților naționale din Parlamentul României dl. Varujan Pambuccian, membrii consiliului eparhial, membrii consiliilor parohiale, pelerinii armeni și români din București, Constanța, Botoșani, Iași, Galați, Bacău și din alte orașe, precum și tineri armeni din tabăra de la Gura Humorului.
- Pe data de 10 august la Mănăstirea Zamca s-a oficiat Sfânta Liturghie, după care slujba de parastas, unde au fost pomeniți ctitorii, binefăcătorii și cei ce au slujit în aceste biserici.
- Pe 10 noiembrie 2024 s-a sărbătorit, cu mare fast, împlinirea a 109 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil„ din București, ocrotitorii acestui lăcaș. Cu această ocazie, s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, în coslujire cu preoții din cadrul Eparhiei. La Sfânta Liturghie Arhierească au fost prezenți d-na Rosie Serobyan, consulul Republicii Armenia în România, dl. Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, dl. Mihai-Gabriel Miron, Director de cabinet în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, dl. Iuliu Stocklosa, Mare Prior al Ordinului Templierilor din România, însoțit de dl. Victor Trifan, Mare Protector, membrii ai consiliilor eparhial și parohiale, precum și binecredincioși din Constanța, Pitești, Galați, Brăila, Craiova, Botoșani, Suceava, Bacău, Piatra Neamț, Târgu Ocna, Dumbrăveni, Baia Mare, Gherla. În timpul Sfintei Liturghii Preasfințitul Episcop Datev Hagopian a sfințit apă cu noul sfințit Mir, adus de la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, a vorbit în predica sa despre semnificația Sfântului Mir în Biserica Armeană, despre rolul bisericii, mai ales despre semnificația Catedralei Arhiepiscopale din București. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru toţi Întâistătătorii Eparhiei, clericii care au slujit în Catedrala Arhiepiscopală din București, precum şi pentru binefăcătorii și ctitorii lăcașului. După slujbă cei prezenți au fost invitați la Biblioteca ,,Casei de Cultură Victoria și Hovsep Dudian”, unde au fost sfințite și împărțite credincioșilor și invitaților pachetele de hram. Totodată au avut ocazia în sala bibliotecii să vadă o mică expoziție pregătită de către d-na Siran Navrouzian, dedicată revistelor și ziarelor vechi armenești.
- După expoziție toată lumea a fost invitată la masă de hram pregătită și organizată de către Parohia Bisericii Armene din București și Uniunea Armenilor din România la Centrul Cultural-Misionar ,,Familia” al Patriarhiei Române. La masă de hram au participat de asemeni și Părintele Mina de la Biserică Coptă din Bucurețti și Părintele Abdo de la Biserica Maronită ,,Sfântul Charbel” din București.
- Pe 8 decembrie în București și în toate bisericile ale Eparhiei s-au oficiat slujbe de comemorare pentru jertfele cutremurului devastator din 1988 din Armenia.
- Pe data 21 decembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop s-a organizat un concert de Crăciun la Biblioteca ,,Casei de Cultură Victoria și Hovsep Dudian”. Au cântat soprana Armine Khachatryan, tenorul Darius Dragoș, la pian a fost doamna Ioana Cojuharov.
În 2024, din păcate, ne-am despărțit de câțiva membri ai comunității noastre, persoane dedicate bisericii și comunității noastre:
- În luna februarie s-a stins din viața dl. Gagik Ginosyan (1966-2024), fondatorul, directorul creativ și coregraful artistic al grupului „Karin Folk Dance & Karin Band”,personalitate publică, participant la războaiele din Arțakh. Cu talentul său deosebit, a reușit să atragă nu numai publicul armean, ci și străin. De multe ori am avut ocazia să ne bucurăm de prezența lui „Karin” în România, unde a putut să unească publicul românesc sub sunetele naționale armene și să transmită cultura armeană de o mie de ani.
- În februarie s-a stins din viață baritonul Eduard Tumageanian, personalitate a scenelor naționale și internaționale. În perioada, în care a trăit în România, a fost membru activ în corul Catedralei Arhiepiscopale din București, iar prin minunatul său glas înfrumuseța slujbele bisericești, pătrunzând în sufletul enoriașilor.
- În aprilie s-a stins dl. Kevork Ghiurgian, care a fost vreme îndelungată ostenitor al bisericii îndeplinind vreme de peste 15 ani funcția de secretar al Parohiei Bisericii Armene din București, înainte de această funcție a fost ofițer activ în cadrul armatei române.
În anul 2024 Eparhiile Armene din România și Bulgaria, precum și delegația Patriarhală pentru țările balcanice au continuat activitatea de informare și în spațiul virtual, în mass media română și armeană, în pagina oficială al Arhiepiscopiei Armene pe Facebook (Arhiepiscopia Bisericii Armene din România/ Ռումանիոյ հայոց թեմ), pe pagina Muzeului (Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România-Casa Dudian), pe pagina parohiei București (Պուքրէշի Հայոց Եկեղեցւոյ Ծուխ/Parohia Bisericii Armene din București), pe pagina Clubului de copii (Clubul de copii Luis-lumina al Arhiepiscopiei Armene din România), pe pagina corului ,,Ani’’ (Corul ,,Ani’’ al Arhiepiscopiei Armene), pe pagina Organizației Mondiale de Tineret al Bisericii Armene (ACYO Romania), pe pagina oficială al UAR (araratonline.com), unde sunt comentate toate activitățile noastre, publice programele, editate articole și știri cu conținut confesional. Toate activitățile ale Eparhiei sunt continuu prezentate în mass media din Armenia și în Diaspora: de Armenpress (Armenia), Orer (Cehia), Arevelk. Iar în anul 2025 dorim să lansăm și website-ul oficial al Arhiepiscopiei Armene din România.
În anul 2024 au fost publicate broșure și materiale interesante și educative despre Tainele și ritualuri al Bisericii Armene. Prin inițiativa și binecuvântarea Preasfințitului Episcop, Societatea Biblică Interconfesională din România a tradus în limba română și a publicat ,,Carte de rugăciuni pentru copii”. Cartea a fost tipărită în Armenia, în 2022, autorul textului este Dr. Marianna Apresian, ilustrațiile sunt făcute de Nune Stepanian, redactorul este Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Yeznik Petrosian, iar designul de Yulyana Abrahamyan. Cărțile de rugăciuni vor fi împârțite de asemenea copiilor din cadrul Eparhiei Armene.
În anul 2024 au fost efectuate și activități sociale. În grija Preasfințitului Episcop au fost mai ales cei 120.000 refugiați armeni din Arțakh (Nagorno Karabakh). Cu această ocazie, la inițiativa Întâistătătorului Arhiepiscopiei Armene, s-au organizat colecte și strângeri de fonduri de către diverse Biserici, banii adunați au fost transferați către Departamentul Social de la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin.
Este de remarcat faptul că cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și prin hotărârea Sfântului Sinod, în perioada 1-31 martie 2024 s-au desfășurat strângeri de fonduri în toate bisericile din cadrul Patriarhiei Române. În perioada 23-26 iulie, Preasfințitul Episcop Datev împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române, s-au deplasat în Armenia, la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, pentru a face cunoștință cu problemele refugiaților armeni, care au fost strămutați din Arțakh, să se familiarizeze cu problemele lor, să facă pregătiri pentru cumpărarea de locuințe noi și să întâlnească cu Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Tuturor Armenilor, pentru a primi binecuvântarea Patriarhală.
Biserica Romano-Catolică organizase încă în decembrie 2023 o strângere de fonduri, în urma căreia toate veniturile au fost transferate către nevoile sociale ale refugiaților armeni prin Fundația „Caritas Armenia”. Suma adunată și de Biserica Luterană a fost, de asemenea, transferată la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin.
Eparhia Armeană din România a colaborat și cu „Asociația PRO Urban Botoșani”, prin dl. Cristian Lazarovici, de la care a primit o cantitate mare de haine, a colaborat cu Kevork Akchehirlian, de la care a primit încălțăminte. O parte din ajutor a fost trimisă în Armenia, pentru nevoile refugiaților armeni din Arțakh, iar cealaltă parte a fost trimisă la Departamentul Social Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pentru familii români.
Și în cursul anului 2024 în centrul atenției Preasfințitului Episcop au fost copiii și tinerii. Cu sprijinul Arhiepiscopiei s-a continuat activitatea clubului de copii ,,Luis-Lumina’’ prin implicarea d-nei preotese Armine Khachatryan, unde copiii fac diferite activități: cursuri de limba armeană, serbări, ateliere de creație și culinare, pelerinaje și excursii, învață poezii și cântece, iar cu tinerii au fost întâlniri lunare și studii biblice.
În anul 2024 prin grija și binecuvântarea Preasfințitului Episcop s-au continuat lucrările de restaurare și reparații la mai multe proprietăți, au fost întocmite diferite proiecte noi.
- În 2024 s-au continuat lucrările de restaurare și reparare ale altarelor, pereților altarelor și icoanelor la biserica armeană ,,Sfânta Maria” din Botoșani. Lucrările vor fi finalizate în 2025.
- În 2024 s-au continuat lucrările de refacere a acoperișului, restaurarea ornamentelor, fațadei, precum și alte renovări exterioare la Catedrala Arhiepiscopală Armeană ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București, proiect ce se realizează cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte. Lucrările vor fi finalizate la începutul anului 2025.
- În 2024 au fost făcute toate demersurile necesare pentru întocmirea documentației și obținerea finanțării pentru execuția lucrărilor de iluminat interior și exterior conform proiectului la Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București.
- Tot în 2024 a fost complet renovată clădirea administrativă de la cimitirul armenesc din București.
- A fost renovat biroul Parohiei Bisericii Armene din Iași, a fost reamenajată curtea bisericii armene din Iași și au fost montate 12 camere de supraveghere.
- Au fost complet renovate casa parohială și biroul parohial la Brăila, au fost efectuate lucrări de renovare și intreținere la cimitirul armenesc din Brăila.
- În 2024 a ieșit autorizația de la Primăria Târgu Ocna pentru proiectul de renovare și restaurare a bisericii armene ,,Sfânta Maria” din Târgu Ocna. Urmează ca dosarul să fie depus pentru obținerea finanțării.
- A fost reactualizată proiectul de renovare-restaurare pentru Ansamblul Bisericii Adormirea Maicii Domnului Hagigadar, Suceava. Sunt toate avizele necesare, urmează ca doasrul să fie depus pentru finanțare.
- Este în curs actualizarea proiectului de renovare-restaurare a bisericii armene ,,Sfânta Treime” din Botoșani. Până atunci a fost obținută de la Primăria Botoșani un sprijin financiar pentru renovarea cupolei.
- În momentul actual se fac demersuri pentru întocmirea proiectelor pentru renovarea de interior și reamenajarea curții a bisericii armene ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Pitești, renovarea capelei ,,Sfântul Grigore Luminătorul” din cimitirul armenesc din București, renovarea capelei din cimitirul armenesc din Iași și pentru clădirea ,,Școala armenească” din Roman (fostul Club al Elevilor).
- În planurile anilor viitori sunt refacerea gardului Catedralei Arhiepiscopale din București, renovare de exterior bisericilor din Focșani și Brăila, renovarea bisericii armene ,,Sfânta Cruce” din Suceava, renovarea-restaurarea bisericii (clădirii) armene ,,Sfânta Maria” din Constanța (având în gând în viitor a construi o biserică mică în curte), clădirea primului centru episcopal de la Zamca, construirea unei noi clădiri de seminar teologic în incinta Mănăstirii Zamca, realizarea și amplasarea busturilor lui Alexandru cel Bun și a lui Nicolae Iorga în cadrul Eparhiei, iar la Botoșani, în curtea bisericii, așezarea și expunerea vechilor pietre funerare, precum și digitalizarea arhivei și patrimoniului Eparhiei Armene din România.
- De asemenea vor fi invitate din Armenia specialiști pentru restaurarea draperiilor muzeului Eparhial, care au o mare valoare.
În 2024 prin grija Preasfințitului Episcop, Arhiepiscopia Armeană a continuat demersurile necesare pentru a dobândi despăgubiri pentru terenuri și imobile, care au aparținut Arhiepiscopiei Armene și parohiilor. Au fost 7 procese căștigate în Iași, încă 4 sunt în curs, de asemenea au fost căștigate căte 1 proces la Tulcea și Babagad.
În anul 2025 vor fi căteva evenimente și aniversări semnificative în cadrul Eparhiei noastre, precum și evenimente în afara granițelor României, la care va lua parte şi Eparhia Armeană din România.
- Eveniment cultural și lansare de carte cu ocazia împlinirii 80 de ani de la deschiderea ,,Casei de Cultură Victoria și Hovsep Dudian’’.
- 25 de ani de la înființarea Organizației Mondiale de Tineret a Bisericii Armene, organizare pelerinaj panarmenean spre Armenia sub titlul „Familia creștină este ancora identității armene”.
- Tabără de vară la mănăstirea Zamca pentru tinerii armeni din Europa și din diferite țări ale lumii.
- 110 ani de la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale Armene ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București. Redeschiderea și resfințirea Catedralei după lucrările de renovare și restaurare.
- Deschiderea biroului delegației Patriarhale pentru țările balcanice.
Fotografii։ Andreea Tănase, Amilcar Iovănescu, Iulia-Carmen Părăianu, Alisa Avachian, Hrant Jaghinyan