Redactor

Europarlamentarul român Vasile Dîncu a susținut Armenia în Parlamentul European

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Europarlamentarul român Vasile Dîncu, în calitate de raportor pentru Armenia în cadrul Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a propus ca Uniunea Europeană să vegheze asupra proceselor și să viziteze ostaticii armeni. Prezentăm discursul și postarea domnului Vasile Dîncu de pe pagina sa de Facebook.

„Ziua de ieri s-a încheiat cu o veste bună de pe ”frontul” conflictelor care se desfășoară, în acest moment, în lume.

🕊Armenia şi Azerbaidjan au anunţat, joi, finalizarea unui acord de pace, şeful diplomaţiei azere Jeyhun Bayramov, fiind cel care a afirmat că Armenia a acceptat propunerile Azerbaidjanului cu privire la două articole ce încă nu erau soluţionate în proiectul de tratat de pace.

Vestea vine după ce, joi, Parlamentul European, a adoptat o rezoluție referitoare la detenția nelegitime și procesele-simulacru ale ostaticilor armeni organizate de Azerbaidjan, inclusiv ale reprezentanților politici de rang înalt din Nagorno-Karabah.

🔴Situația prizonierilor politici armeni din Nagorno-Karabah ridică întrebări fundamentale despre justiție, stabilitate și viitorul păcii în Caucazul de Sud care trebuie să ne preocupe. 23 de ostatici armeni sunt deținuți în Azerbaidjan, printre care foști funcționari de facto din Nagorno-Karabah și prizonieri de război în urma războiului din 2020 și a purificării etnice care a urmat, confruntându-se cu acuzații grave care ar putea duce la condamnări ilegale la închisoare pe viață, fiind supuși unor tratamente inumane și degradante, fără să li se respecte drepturi fundamentale.

Desigur, regiunea Caucazului, așa cum o descrie James Forsyth, este una din cele mai colorate și vii din lume, iar diversitatea intereselor locale complică orice situație diplomatică și orice acțiune diplomatică. Totuși, când este vorba despre pace și stabilitate în Caucaz, Parlamentul European nu s-a abătut deloc de la principiile și valorile sale.

ℹSuveranitatea, integritatea teritorială și independența Armeniei au animat rezoluții precum cea din 13 martie sau din 24 octombrie 2024. Din păcate, autoritățile azere persistă în încălcarea drepturilor omului, promovând o retorică agresivă împotriva Armeniei, persecutând oficiali armeni din Nagorno-Karabah.

✅Pe acest fond, în calitate de raportor pentru Armenia în cadrul Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European am propus ca Uniunea și statele membre să vegheze asupra proceselor și să viziteze ostaticii armeni.

✅Am mers chiar mai departe, susținând sancțiuni împotriva oficialilor azeri responsabili pentru abuzurile judiciare întrucât regimurile sancționatorii ale Uniunii ne permit să adoptăm măsuri strict împotriva oficialilor, ca un prim pas pentru descurajarea unor abuzuri viitoare.

▶Caucazul de Sud este o regiune deosebit de complexă.

Trebuie deci să acționăm cu dibăcie diplomatică, inteligent, dar ferm, pentru protejarea valorilor noastre și a drepturilor omului. Prizonierii nu sunt doar un număr, sunt frați, părinți și copiii cuiva, merită libertate.

Eliberarea prizonierilor politici ar trebui să fie parte dintr-un efort mai amplu de construire a unui viitor bazat pe încredere reciprocă și cooperare, dar mai ales pe respect față de ordinea globală și reguli.

Iar noi toți, cetățenii europeni, trebuie să luptăm pentru ca să ținem această viziune în viață.”

Discursul domnului Vasile Dîncu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *