Redactor

„MONSIEUR AZNAVOUR” a ajuns la CONSTANȚA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică 30 martie 2025 , “Uniunea Armenilor din România” –Sucursala Constanța a organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” prezentarea și vizionarea filmului despre viața marelui cântăreț francez de origine armeană Charles Aznavour întitulat” Monsieur Aznavour”.Invitata de onoare a fost distinsa doamnă Irina Margareta Nistor un valoros critic de film ,redactor și realizator de emisiuni TV. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș ,jurnaliști,artiști ,membrii ai comunității armene din Constanța și din țară reprezentanți ai comunităților etnice din oraș și iubitori ai marelui cântăreț Charles Aznavour. Cuvântul de deschidere i-a aparținut domnului Liviu Merdinian – președintele Uniunii Armenilor din România – Sucursala Constanța : „Este un moment plăcut , important pentru comunitatea armeană cât și pentru cei care iubesc arta și muzica,este vorba de viața lui Aznavour, dar savoarea acestei seri , pe lângă sentimentele etnice și cele muzicale este dată de prezența distinsei doamne Irina Margareta Nistor care ne va spune câteva cuvinte despre film și căreia îi mulțumim pentru prezență.„

Publicul încântat de prezența doamnei Irina Margareta Nistor a primit-o cu aplauze generoase :„Mă bucur teribil că este în sală comunitatea armeană , deci am să mă simt în minoritate ,dar alături de o comunitate care îmi este extrem de dragă. Toată cariera mea se datorează în primul rând lui Aznavour pentru că prin el am învățat franțuzește , prin mama mea care îl adora și după aceea cariera mea pe partea de cinema prin D.I.Suchianu (critic de film) care era tot armean, așa încât probabil nu aș putea să fiu în fața dumneavoastră fară ei. Filmul a avut premiera în anul 2024 când Aznavour împlinea 100 de ani. O încercare foarte mare a fost a actorului să îi dea chip , chiar și glas ,pentru că, să știți că în ultima vreme cam toate personajele care sunt reluate în filme sunt cu vocea actorilor . Pe de altă parte am venit cu cartea aceasta pentru că am avut o senzație că mă însoțește Aznavour. În această carte există un autograf pe care l-am căpătat acum 20 de ani ,atunci când Charles Aznavour a venit și a filmat în România „Pere Goriot„. Avea mare afecțiune pentru țara noastră . În acest film o să auziți vorbind armenește. Eu am fost fermecată ,deoarece de obicei aud doar la București la biserica armenească unde se face slujba în armenește și romănește. O să vedeți o mare parte din întâlnirile lui , cum a cucerit America și că a avut din totdeauna un rol care ne învață să nu uităm de unde am pornit ,nici cât de greu ne este în viață și nici să nu uitam pe cei care ne-au ajutat de-alungul timpului . Pe lângă tot ce a scris o parte din textele lui se învață în școli în Franța,care sunt numai bune să învățam limbi străine. Ar fi trebuit să îl cheme Sahnur dar la maternitate moașa nu a înțeles și i-a zis Charles. În final o să îl vedeți pe Charles Aznavour adevărat ,care mi s-a părut o idee foarte bună”.

Cu mare nerăbdare și emoție publicul a vizionat filmul.Ce poate fi mai frumos și emoționant ca după vizionarea filmului să vezi publicul în picioare și să auzi ropote de aplauze în sală . Regizat de Mehdi Idir și Grand Corps Malade (numele de naștere Fabian Marsaud este un cântăreț care are o trupă ce interpretează varianta modernă a melodiei „La Boheme” și pe care tinerii o ascultă cu mult entuziasm), acest film biografic muzical îl are pe Tahar Rahim în rolul principal, interpretarea fiind extrem de subtilă ,surprizand gesturile delicate ale cântărețului și felul aparte de a vorbi cu o acuratețe care se apropie de perfecțiune. Filmul a fost produs de Jean Rachid -Kallouche care este căsătorit cu Katia, fiica lui Aznavour.

Lansarea filmului a avut loc în data de 23 octombrie 2024 la cinema Pathe din Paris (anul când ar fi împlinit 100 de ani ). Filmat în Franța, în Armenia și în alte locuri emblematice din viața cântărețului, pelicula promite să plonjeze spectatorii în inima anilor 1950, când Aznavour a început să-și clădească repertoriul legendar. Un punct culminant al filmului este omagiul adus cântecului francez nu doar prin cariera lui Aznavour, ci și prin alte figuri muzicale care au marcat istoria sa : Pierre Roche, Édith Piaf, Charles Trenet, Gilbert Bécaud și Johnny Hallyday. Aceste momente poartă publicul într-o călătorie prin istoria muzicii franceze, subliniind în același timp influența pe care Aznavour a avut-o asupra contemporanilor săi și a generațiilor următoare. Fiecare etapă a vieții sale este ilustrată prin cântecele sale celebre „Les deux guitarres „ „La Boheme „”Hier Encore”, „Emmenez -moi” „Comme ils disent” ,”For me…. formidable” -fiecare melodie fiind un capitol al acestei povești ,în care muzica devine povestitorul principal. ”Monsieur Aznavour” este un film care strălucește prin delicatețea sa, prin performanțele sale actoricești și prin omagiul sincer adus moștenirii culturale a lui Aznavour. Actorul francez de origine algeriană Tahar Rahim oferă o interpretare excepțională, capturând atât fragilitatea, cât și forța unui om aflat într-o perpetuă căutare de recunoaștere. Acest film despre Charles Aznavour fiul unor refugiați armeni, mic de statură, sărac și cu o voce atipică , merită văzut deoarece, dincolo de mit, arată un om gata să sacrifice totul pentru a-și îndeplini visurile. Un omagiu vibrant și emoționant adus cântecului francez, dar și complexității vieții de artist, unde triumful public ascunde adesea răni adânci.

Felicitări organizatorilor ,mulțumiri distinsei doamne Irina Margareta Nistor pentru onoarea de a o avea alături de noi la acest minunat eveniment și tuturor celor prezenți la eveniment.

Hasmig ANANIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *