Mihai Stepan Cazazian

Invitație la vernisajul expozițiilor dedicate memoriei victimelor Genocidului Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi prieteni,

În luna aprilie, Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean din București aduc în atenția publicului o serie de evenimente culturale, menite să onoreze memoria victimelor Genocidului Armean din 1915.

Astfel, vă invităm pe data de 10 aprilieîncepând cu ora 19:00, în Sala Rotonda a Teatrului Național București la vernisajul expozițiilor „Femeia armeană – Victimă și eroină a Genocidului” și „Strunga – Noua casă a orfanilor armeni”. Primul eveniment din această serie este dedicat memoriei și rezistenței, unde trecutul prinde glas prin povești și imagini ce reconstruiesc fragmente din istoria tragică, dar plină de forță și curaj, a poporului armean.

🔹Femeia armeană – Victimă și eroină a Genocidului 

O expoziție despre curajul și suferința femeilor armene în timpul Genocidului Armean. Prin fotografii, povești și mărturii, descoperim chipurile și destinele unor femei care au luptat pentru supraviețuire: Gulizar, Araksi Djebedjian, Parandzem Palian, Zepyur Metspahkian, Varter Nazarian-Deranian, Elmas Sarajian-Boyajian, Aurora Mardiganian, Srbuhi Grigoryan, Zabel Yesayan, Zaruhi Pahri și multe altele.

🔹Strunga – Noua casă a orfanilor armeni

O incursiune în povestea Orfelinatului de la Strunga, deschis în 1923 cu sprijinul Regelui Ferdinand I, unde 200 de copii orfani, victime ale Genocidului, au găsit un adăpost și o nouă șansă. Prin documente, fotografii și mărturii, expoziția ne readuce în prim-plan destinul acestor copii și moștenirea pe care ne-au lăsat-o.

Două expoziții ce recuperează o memorie dureroasă, dar esențială. O invitație la reflecție asupra istoriei, rezistenței, identității și umanității.
Accesul este liber. 

Parteneri: Ambasada Republicii Armenia în România, Teatrul Național București, Muzeul-Institut al Genocidului Armean, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România. 

Mai multe detalii despre expoziții aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *